Newsletter Subscription

Search

[Dani Inženjera 2019] Sjajna prilika za sve ljubitelje nauke, tehnologije i inženjerstva

Dani inženjera 2019

Jedna od najvećih studentskih organizacija Tehnoloških fakulteta – BEST (Board of European Students of Technology) već je sedmu godinu za redom organizovala “Dane inženjera”. Sadržaj ove manifestacije je bio usklađen sa inženjerskim takmičenjem na kom su mladi imali priliku da odmjere svoje snage, ali i konferencijom putem koje su se mogli dodatno informisati o startupovima, kao i prilikama koje nudi svijet tehnologije.

Događaj je svečano otvoren 17. aprila, nakon čega su uslijedila dva dana naučne STEMcon (Science, Technology, Engineering and Mathematics) konferencije. Studenti su tada imali priliku da iz prve ruke saznaju razne zanimljivosti iz ovih oblasti, kao i inspirativne priče iz života govornika, jer je ova konferencija okupila ugledne inženjere, profesore na fakultetima i predstavnike kompanija, koji su govorili o poziciji mladih inženjera danas i svjetskim inovacijama u inženjerstvu koje mijenjaju svijet!

S obzirom na to da je jedna od vrijednosti kompanije doMEn da ulaganje u znanje i projekte koji koji za cilj imaju da podignu svijest o mogućnostima koje digitalni svijet pruža, nismo propustili priliku da  podržimo i ovaj događaj! 

Takođe, kako smatramo da se vraćanje zajednici ne ogleda samo u sponzorstvima na nivou kompanije, već i na ličnom angažmanu i doprinosu zaposlenih. Upravo je iz tog razloga, izvršni direktor kompanije DoMEn d.o.o, Predrag Lešić, kao jedan od začetnika startup scene, sa učesnicima podijelio savjete i održao predavanje na temu “Zašto i kako pokrenuti startup?”. Predraga je ovaj događaj vratio u studentske dane, pa je ukazao na određene stvari na koje njega, tokom studiranja, nisu upozorili: “Vrijeme studija je potrebno iskoristiti da se sakupi što više različitih vještina kako iz materije kojom se obrazujete, tako i iz materije koja vas interesuje. Te vještine pokušajte da pretočite u neki poslovni poduhvat, jer ukoliko uspijete, naša ekonomija će biti jača za jedno novo preduzeće. Ukoliko ipak ne uspijete, upravo to će vam donijeti nemjerljivo znanje i iskustvo koje će vas razlikovati od drugi.” Na taj način, on je pokušao da motiviše studente da svakog dana stiču nove vještine, ali i da bez straha od neuspjeha uplove u preduzetničke vode!

Pored konferencije, od 20. do 23. aprila organizovalo se i EBEC (European BEST Engineering Competition) takmičenje za studente. Takmičenje je bilo sastavljeno iz dvije kategorije i to iz studije slučaja i timskog dizajna. Dok studija slučaja obuhvatala osmišljavanje idejnog rješenja za zadati problem poslovne prirode, timski dizajn podrazumijevao je pronalazak tehničkog i projektnog rješenja za zadati problem uz određene ograničene resurse. Prilično ozbiljno, zar ne? U svemu tome, najbolje se snašla ekipa “Perpetuum mobile” koja je pobjedom, dobila priliku da Podgoricu predstavlja na regionalnoj rundi takmičenja u Novom Sadu, kada će snage odmjeriti sa svojim kolegama iz Mostara, Novog Sada, Niša, Beograda, Skoplja, Maribora i Zagreba!

Vjerujemo da će i naredni “Dani inženjera” privući veliki broj studenata, kao i govornika koji će svojim pričama iz prakse pozitivno uticati na našu zajednicu. Zato, ukoliko si ove godine propustio da budeš dio priče, ne dozvoli da se to desi i sledeće!

Podijeli sa prijateljima:

Povezani članci:

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Obavještenje

Izdanje XXIV matematičkog lista Dijagonala, dostupno je na našem sajtu i možeš ga naći u sekciji Biblioteka!