Newsletter Subscription

Search

[DoMEn škola programiranja] Sa druge strane katedre – Intervju sa Helenom Đurović

Najmlađi polaznici DoMEn Škole programiranja

Razmišljaš o karijeri programera i sanjaš o tome kako razvijaš video igre ili softvere koji će biti planetarno popularni? Da, programiranje je danas jedna od najplaćenijih i najperspektivnijih oblasti za razvoj karijere, a mi ti savjetujemo da što prije kreneš sa učenjem osnova i budeš u toku sa svim novitetima kako bi ostvario svoje snove. 

Prije nekoliko dana razgovarali sa Helenom Đurović, jednom od predavača na našoj DoMEn školi programiranja, i upravo smo je upitali koje je to vrijeme idealno kada bi trebalo početi sa učenjem programiranja.

Helena: Donja starosna granica, kada bi dijete moglo da počne s učenjem programiranja je niža u odnosu na nekoliko godina unazad. Zbog toga je i počela s radom DoMEn Škola programiranja u Scratchu prije tri godine, jer su se za Školu programiranja počela prijavljivati i djeca V i VI razreda osnovne škole. Dakle, iz mog iskustva, V/VI razred osnovne škole je idealno vrijeme da dijeca počnu s učenjem programiranja.

 

Ukoliko ipak nisi u tom uzrastu, naravno da nikada nije kasno da počneš sa učenjem. Postoje brojni sajtovi i platforme koje ti mogu pomoći da napraviš prve korake ka ovoj nauci i sam procijeniš da li je to nešto što ti odgovara i što te zanima.

Postoje i brojne priče o tome da li programeri moraju biti dobri matematičari, a Helena, kao diplomirana matematičarka, nam upravo otkriva kakva je veza između matematike i programiranja.

Helena: Matematika zahtijeva logičko razmišljanje i sklonost ka riješavanju problema, a upravo logičko razmišljanje i sklonost ka riješavanju problema su preduslovi za uspješno bavljenje programiranjem. Tako da je za očekivati da su djeca koja su dobra iz matematike sklonija programiranju, nego ona koja to nisu.

Kako je bilo na DoMEn školi programiranja?

U zimskom semestru 2019. godine, za 50 učenika V i VI razreda osnovne škole, organizovali smo besplatne časove gdje su polaznici sa nastavnicom Helenom učili programski jezik Scratch, pa smo Helenu upitali kako je raditi sa našim polaznicima.

Helena: Da, nedavno su završeni časovi treće generacije DoMEn Škole programiranja u Scratchu i kako odmičem u broju generacija, tako mi je sve lakše i ljepše da radim sa djecom. Mislim da je i djeci lijepo i da se pored toga što radimo, lijepo i družimo. Disciplina na časovima je nešto na čemu insistiram. Međutim, na časovima uvijek ima prostora za šalu, kada malo odmaramo od programiranja. 

Pročitaj više: Škola programiranja – Jedanaesta generacija budućih programera počela sa radom

Od polaznika smo čuli da Helena ipak nije stroga, te da je puna razumijevanja. 🙂

Helena: Ja sam i učiteljica i nastavnica… Budući da imamo polaznike V razreda osnovne škole, oni me oslovljavaju sa učiteljice, dok sam za njihove starije drugare iz VI razreda nastavnica.

Dešava se da ne urade zadati domaći, ali im progledam kroz prste pogotovo onda kad mi se požale da nisu stigli, jer su cijelu sedmicu imali kontrolne i pismene u školi.

Ne zadajem samo ja njima domaći, zadaju i oni meni… U toku rada ili kada napravimo program, djeca najčešće imaju ideje kako bi taj program mogao da radi ovo ili ono, nešto drugačije od onoga što smo već napravili. Tada, ako procjenim da je to nešto što bi oni mogli sami da urade, zadam im to kao domaći. Dok, ponekad njihove ideje zahtijevaju malo više razmišljanja kako bi se realizovale, pa to ostavim sebi za “domaći” ☺ Na taj način se konstantno usavršavamo, i oni i ja.

Anegdota koja je obilježila ovu generaciju

Helena: Ponekad se dešava da djeca pogriješe, i onda mi kažu “Meni ovo ne radi…” . Tada odem do njih, ispravim što su pogriješili i obično im kažem da drugi put pažljivo slušaju.  

Tako se i meni jednom desilo da nisam mogla nešto da uradim. Djeca su mi govorila kako da uradim, ali ja sam se uporno držala svog načina. Na kraju sam probala kako su mi oni sugerisali i uspjela. Na to su mi djeca rekla “Drugi put ćete nas pažljivo slušati”.

Sve učenike koji su se ranije prijavili u DoMEn školu programiranja, podsjećamo da provjeravaju svoj mail i prate naš portal kako bi se na vrijeme informisali o prvim časovima i testiranju koje će se obaviti početkom polugođa. Krajem januara, sa profesorom Goranom Šukovićem stariji osnovci će imati priliku da uče u programskom jeziku C++, dok će za najmlađu generaciju, još jednu grupu učenika V i VI razreda osnovne škole, časove držati Ivana Ćorović.

DoMEn škola programiranja se ove godine već tradicionalno organizuje po jedanaesti put. Kompanija DoMEn i Prirodno-matematički fakultet Univerziteta Crne Gore već dugi niz godina ulažu napore pokušavajući da prevaziđu jaz koji postoji između formalnog obrazovanja i programiranja kao nauke organizujući, pored Škole programiranja, koja traje preko cijele školske godine, i Ljetnju školu programiranja, kao i DoMEn kup, jedino online takmičenje u programiranju u Crnoj Gori. O ovim, ali i drugim projektima koje podržava kompanija DoMEn, možete se informisati na našem portalu.

Podijeli sa prijateljima:

Povezani članci:

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Obavještenje

Izdanje XXIV matematičkog lista Dijagonala, dostupno je na našem sajtu i možeš ga naći u sekciji Biblioteka!