DOMEN ŠKOLA PROGRAMIRANJA

Apr 3, 2019

Besplatna doMEn škola programiranja za osnovce i srednjoškolce, u organizaciji kompanije doMEn i Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta Crne Gore, je nastala 2008. godine sa ciljem da omogući polaznicima usavršavanje u ovoj veoma traženoj oblasti kako bi ih osposobili za tržište rada budućnosti.

Nastava se odvija u toku cijele školske godine u računarskim salama PMF-a i prostorijama doMEn-a, a polaznici će biti podijeljeni u pet kategorija u zavisnosti od njihovog uzrasta i poznavanja programskih jezika:

 • Scratch za učenike 5. i 6. razreda – Scratch predstavlja programski jezik i online zajednicu putem koje đaci imaju priliku da stvaraju inovativne priče, igrice i animacije, pa ovo predstavlja zanimljiv i kreativan uvod u programiranje. Dvije generacije polaznika će prisustvovati predavanjima dva sata sedmično u periodu od septembra do decembra, pa zatim od februara do maja. Predavači na školi programiranja za najmlađe su Helena Đurović i Ivana Ćorović, a kreiran je i poseban priručnik koji prati rad u ovom programskom jeziku.
 • Programiranje u C++ za učenike 7., 8., i 9. razreda – Naši mladi programeri na ovaj način imaju priliku da se upoznaju sa osnovama programskog jezika C++, koji će im nesumljivo koristiti u daljem radu. Škola će trajati 22 sedmice u periodu od septembra do maja. Jedna generacija polaznika će sa Goranom Šukovićem raditi na ovladavanju C++ jezika i rješavanju izazovnih zadataka četiri časa sedmično.
 • Programiranje u Javi za učenike 7., 8. i 9. razreda – Jedna generacija doMEn škole programiranja će imati priliku da se upozna sa osnovama programskog jezika Java i na na lak i zabavan način, a uz odlične predavače, upozna se sa svijetom programiranja. Škola će trajati 12 sedmica u periodu od septembra do maja, a sa polaznicima će raditi Savo Tomović i Aleksandar Popović po četiri sata sedmično.
 • Napredna grupa programiranja u C++ i Javi – Ova kategorija doMEn škole programiranja je namijenjena učenicima koji su učestvovali u radu neke od kategorija škole prethodnih godina ili već poznaju neki programski jezik koji je predviđen za upotrebu na informatičkim olimpijadama (C, C++, Pascal, Java). Kod ove grupe težište rada je stavljeno na različite tehnike rješavanja problema i pronalaženje najefikasnijeg algoritma. Jedna generacija polaznika će pohađati školu 12 nedelja, a predavanja će biti organizovana svake druge subote u trajanju od četiri časa. Nastavu će voditi Dejan Todorović, Velibor Došljak, Luka Bulatović, Kosta Pavlović, Savo Tomović, Aleksandar Popović i Goran Šuković.
 • Olimpijska grupa C++ za osnovce i srednjoškolceOlimpijska grupa C++ je namijenjena najboljim učenicima iz ove oblasti koji žele da u potpunosti savladaju ovaj programski jezik. Nastava će biti organizovana u periodu od 12 nedelja, a predavanja će se održavati svake druge subote u trajanju od četiri časa. S obzirom da se radi o kategoriji izuzetnih učenika, sa njima će raditi izuzetni programeri: Dejan Todorović, Velibor Došljak, Luka Bulatović, Kosta Pavlović, Savo Tomović, Aleksandar Popović i Goran Šuković.

Kako bi učenici iz svih gradova Crne Gore imali mogućnost pohađanja škole programiranja, materijali će se proslijeđivati elektronskom poštom i putem Fejsbuka. Svi materijali se dostavljaju i nastavnicima informatike u gimnazijama i srednjim stručnim školama, koji ih mogu koristiti za organizovanje dodatne nastave i organizovanje lokalnih takmičenja iz programiranja. Takođe, planirana je izrada video serijala o osnovama programiranja koji bi služili kao tutorijali učenicima i nastavnicima.

Škola programiranja je dobra priprema za međunarodna takmičenja u programiranju!

Međunarodna i nacionalna takmičenja iz programiranja svake godine postaju sve zahtjevnija i teža. Od učenika se zahtijeva poznavanje velikog broja algoritama, odlične matematičke sposobnosti, visok nivo upotrebe nekog programskog jezika i razvijene vještine pisanja programskog koda i otklanjanja potencijalnih grešaka u kodu. Ovakav nivo takmičenja zahtijeva permanentan rad i posebne pripreme talentovanih učenika.

Da je Škola programiranja odlična podloga za dalja takmičenja govore rezultati naših takmičara. Naime, svi osvajači nagrada na Državnom takmičenju iz programiranja i Olimpijadi znanja od 2009. do 2018. godine bili su polaznici Škole programiranja. Takođe, osvojene su četiri medalje na Balkanskim informatičkim olimpijadama. Prve dvije 2012. i 2013. godine osvojio je Luka Bulatović. Lukine uspjehe nastavio je Dejan Todorović, koji je osvojio bronzu na Balkanskoj informatičkoj olimpijadi održanoj u Ankari 2014. godine. Velibor Došljak, učenik gimnazije „Panto Mališić“ iz Berana, donio je bronzanu medalju sa BOI 2016, koja je održana na Kipru. Interesantno je da svo troje danas radi kao saradnici Prirodno-matematičnog fakulteta i prenose svoja znanja i vještine na nove generacije Škole programiranja.

Gdje su (ostali) polaznici Škole programiranja danas?

Veoma smo ponosni što smo imali priliku da u poslednjih 10 godina budemo svjedoci rastu i razvoju naših malih programera koji su, u velikom broju slučajeva, našu školu iskoristili kao odskočnu dasku za izgradnju veoma uspješnih karijera u ovoj oblasti.

Neki od njih, a koje nismo već pomenuli, su:

 • Alija Dervić – suosnivač startapa BeeAnd.Me i student doktorskih studija na TU Wien;
 • Ivana Ćorović – članica crnogorske digitalne marketing agencije Alicorn, dobitnica Chevening stipendije i studentkinja magistarskih studija na University of Manchester;
 • Matija Tapušković – student doktorskih studija u oblasti matematike na University of Oxford;
 • Jovan Jovančević – New York University – Polytechnic School of Engineering;
 • Ilija Radosavović – Imperial College London, radi kao Research Engineer u Facebooku;
 • Andrej Karadžić – završio RAF u Beogradu, radio kao stažista u Twitteru, sada radi u Twin Rock Media LLC;
 • Kosta Pavlović – doktorand na Prirodno-matematičkom fakultetu UCG gdje radi kao saradnik u nastavi;
 • Luka Bulatović – saradnik u nastavi na Prirodno-matematičkom fakultetu UCG i osvajač prve medalje za Crnu Goru na nekom internacionalnom takmičenju u programiranju.

Kako da se prijavim?

Škola programiranja svoje prijave otvara svakog septembra. Ukoliko trenutno nisi među polaznicima ili prijavljenim učenicima, u našoj sekciji “Radni materijal” možeš pronaći prezentacije i zadatke koje ostavljaju naši profesori, pa ti mogu poslužiti kao osnova u učenju. Takođe, uz priručnik DoMEn škole programiranja “Kreiraj svoju prvu igru” možeš se i kod svoje kuće oprobati u programskom jeziku Scratch.

Povezani članci:

Ostani u toku!

Ostani u toku!

Prijavi se na naš besplatni nedjeljni e-mail newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti sa našeg portala.

Prijava uspješna!