Newsletter Subscription

Search

[FIRST LEGO Liga] Od Crne Gore do Libana!

Crnogorski predstavnici na FIRST LEGO Ligi

O robotici u Crnoj Gori najčešće slušamo samo na vijestima, kada studenti tehničkih fakulteta osmisle i naprave nove funkcionalne robote i modele. Nadamo se da ćete nakon čitanja ovog teksta prestati da samo slušate o robotici, već ćete posložiti kockice i početi sa sastavljanjem svog robota!

Nije potrebno čak ni da znate detalje o senzorima i procesorima, samo je dovoljno da imate pravi tim, podršku nekog malo iskusnijeg, volju da radite, i na pravom ste putu – u jednom momentu zadavaćete komande vašem robotu i pakovati kofere za neki veliki i daleki grad. I ovo vam ne govorimo iz glave i bez osnove, već je to iskustvo tima osnovne škole “Pavle Rovinski” iz Podgorice!

Ukoliko niste do sada čuli za takmičenje FIRST LEGO Lige, sada je pravo vrijeme! Ovo takmičenje u robotici namijenjeno je djeci uzrasta od 9 do 16 godina, koje se održava jednom godišnje, kako u Crnoj Gori, tako u još 70 država svijeta. Svake godine se na takmičenje prijavi određeni broj timova koji, nakon objavljivanja teme koja je ista za sve takmičare, rade na sastavljanju i programiranjh robota sačinjenog od posebnog seta LEGO kockica, koji im biva dodijeljen nakon prijave. Svog robota, ali i rješenje nekog važnog problema koji se vezuje za tematsku cjelinu, poput prošlogodišnje Into Orbit, mladi robotičari predstavljaju žiriju. Nakon što se sva nacionalna takmičenja završe, slijedi međunarodno takmičenje na istu temu.

 

Na prošlogodišnjoj FIRST LEGO Ligi, pobijedio je sedmočlani tim LEGO Planet i time se kvalifikovao da Crnu Goru predstavlja na ovogodišnjem međunarodnom takmičenju u Libanu. 

“Za našu pobjedu presudan je bio naš timski duh i predan rad. Kao tim smo se naporno pripremali za nacionalno takmičenje, uspjeli smo da pobijedimo i dobijemo čast da predstavljamo Crnu Goru na FLL Open International Lebanon event-u.” Marko Šćepanović

Ipak, trebalo je da ih neko uputi i pomogne im na cijelom putu. Njihova podrška na svim takmičenjima, bio je njihov nastavnik fizike, Dragan Vučetić! Sa njim su i nastavili sa tromjesečnim pripremama pred međunarodno takmičenje u Libanu.

Ukoliko vas zanima kako je tačno izgledalo prošlogodišnje takmičenje u Crnoj Gori pročitajte i: Saznajte iz prve ruke kako je to istraživati orbitu i biti dio FIRST LEGO Lige.

 

Drevni grad Biblos – mjesto okupljanja mladih robotičara!

Koliko nas je imalo priliku da posjeti Bliski Istok? Pomen na isti već asocira na orijentalnu kulturu, bogatu istoriju, različitosti među nacijama i mnoštvo religija koje žive na istom području. Naši osnovci iz LEGO Planet tima, zajedno sa svojim mentorom Draganom Vučetićem i pomoćnicom direktora svoje škole, Vesnom Samardžić, imali su priliku da od 14. do 16. juna borave u Biblosu, drevnom libanskom gradu koji je ove godine bio domaćim međunarodne FIRST LEGO Lige. 

 

Takmičenje je okupilo preko 600 osnovaca iz 70 država svijeta! Iako brojke govore da je riječ o zaista ogromnom takmičenju, naši robotičari kažu da je sve bilo pažljivo i lijepo organizovano, pa su imali vremena za obilazak grada, mogli su vidjeti ruševine koje datiraju iz perioda prije nove ere, a probali su i skoro sva jela iz poznate libanske kuhinje! Kako kažu, imali su vremena i za upoznavanje sa vršnjacima.

“U Libanu smo se zaista lijepo proveli! Družili smo se sa vršnjacima koji dolaze iz svih krajeva svijeta i razmjenjivali iskustva iz oblasti robotike. Čak smo i učili jedni druge naše maternje jezike. Iako smo se vratili bez nagrada, svi smo veoma zadovoljni sa iskustvom iz Libana i time što smo predstavljali Crnu Goru na ovom internacionalnom takmičenju!.” Marko Šćepanović

Kao što vidite, svako takmičenje i svaka pobjeda otvara neka nova vrata! Nadamo se da sada znate da kada kažemo “naši robotičari”, uopšte ne mislimo na stručnjake iz oblasti mehanizama i programa, već na osnovce koji od LEGO kockica mogu da naprave robota koji će se kretati i prelaziti sve prepreke, od Podgorice do Libana!

Zato, dok još nisu otvorene prijave za narednu FIRST LEGO Ligu, razmislite o tome da u svojoj školi osnujete tim i zatražite pomoć od nastavnika da se pripremite za takmičenje! Ukoliko u bilo kom trenutku budete imali nedumica, znate da nama uvijek možete pisati! 🙂 Mi vam želimo da baš vi naredne godine budete ti koji će osvajati daleke gradove!

FIRST LEGO Liga je nacionalno takmičenje u robotici za osnovce koje se organizuje svakog aprila, od strane fondacije „Mladi pronalazači Crne Gore“, a pod pokroviteljstvom Ministarstva nauke Crne Gore, Ministarstva prosvjete Crne Gore i kompanije DoMEn.

Podijeli sa prijateljima:

Povezani članci:

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Obavještenje

U ponedeljak, 17. juna 2024. godine, u 11:00 sati u Rektoratu Univerziteta Crne Gore, održaće se svečana dodjela priznanja najuspješnijim takmičarima Olimpijade znanja.