Newsletter Subscription

Search

Koje su to aplikacije koje ti mogu pomoći u učenju, a pritom i omogućiti koji dodatni sat na internetu?

Stvari su ovakve. Počela je škola, a sa njom su se vratile i silne zabrane koje se tiču izlazaka tokom sedmice i ograničenja kada je u pitanju tvoje vrijeme na internetu. Znam, i ja sam prošla kroz sve to! Iskreno, i dalje me progone rečenice poput “počela je škola, mora se ranije u krevet” ili “nema više zgubidanjenja na internetu, nisi više na raspustu” (doslovno sam se naježila kad sam ovo napisala). Ali, imam za tebe jedan sjajan trik! 

(Roditelji i staratelji, ukoliko neko od vas ovo čita, nemojte zamjeriti.) 

Vjerujem da znaš da vrijeme koje provodiš na internetu ne mora biti rezervisano samo za društvene mreže i bindžovanje serija, kao i da vjerovatno već imaš svoje navike i pravilno raspoređeno vrijeme za svaku od aktivnosti koje redovno sprovodiš.

Ono što ćeš naći u ovom članku jeste lista aplikacija i veb-sajtova koje ti mogu pomoći da savladaš predmete sa kojima kočiš ili iz kojih želiš da još više napreduješ. Trik koji sam pomenula jeste taj da će ti ovo biti dobro opravdanje i nepobitan argument koji možeš predstaviti roditeljima u nadi da ti ipak daju da provedeš koji dodatni sat na internetu (ali da ga provedeš učeći, nema varanja!). 

Pa, koje su to aplikacije koje će ti pomoći kad zakočiš kod onih najtežih predmeta?

Nekako je logično da krenem od predmeta koji je najveći strah i trepet svih školaraca. Pogađaš, u pitanju je matematika, a aplikacija koja će ti je učiniti lakšom jeste Photomath. Podjednako je korisna za one koji idu u osnovnu i srednju školu, a voljena je i od strane onih koji se sa matematikom druže i na fakultetu. Funkcioniše vrlo jednostavno: telefonom slikaš zadatak koji te muči i gotovo odmah dobiješ rješenje sa sve postupkom izrade. (Znam, zvuči toliko sjajno da se pitam zašto ovoga nije bilo kad sam ja išla u školu.)

Iako je hemija jako zanimljiva, zna često da bude i zbunjujuća zbog velike količine informacija, svih tih elemenata, pravila i hemijskih reakcija. Ali, pazi sad ovo, postoji aplikacija uz koju ti ni hemija ne mora biti bauk. U pitanju je Periodic Table. Aplikacija britanskog The Royal Society of Chemistry je tu da svaki od elemenata učini jednostavnijim za razumijevanje. Kad klikneš na bilo koji od njih, dobićeš informacije o tome kad je otkriven, kojoj grupi elemenata pripada, kako je dobio to ime, koja su njegova svojstva, kao i za šta se koristi i mnoge druge informacije koje su ne samo korisne, već i jako zanimljive. 

Ima li nešto što može biti od pomoći za strane jezike?

Ako se prebacimo na nešto lakše teme i predmete, prije ili kasnije stižemo do stranih jezika. Jako su zanimljivi i ne možeš da ih ne znaš (barem smo engleskim jezikom konstantno okruženi i manje-više ga svi pričamo), ali isto – gramatika zna biti prokleto teška, past perfect tense i present perfect tense se na momente čine kao najveći neprijatelji, izgovor ne (mora da) ide baš svakom, a kad u igru uđe i drugi strani jezik, taj pismeni zadatak u kome treba da napišemo par rečenica (na, recimo, francuskom) na određenu temu se može učiniti težim čak i od matematike. Tu u pomoć stiže Duolingo

Ne, njime ne možeš skenirati zadatak pa da ti on napiše sastav, niti će ti tek tako izbaciti glagol u vremenu koje ti treba, ali ti može pomoći i za slučaj da želiš da naučiš novi jezik (dostupan je ogroman broj različitih jezika, čak i neki fiktivni poput klingonskog i dotraki) i da želiš da poboljšaš znanje iz onih jezika koje učiš u školi. Sama aplikacija je vrlo podsticajna i motiviše na korištenje i učenje na zabavan način na svakodnevnom nivou, a napravljena je kao mala društvena mreža za učenje tako da možeš i učiti sa drugima i pratiti njihov napredak (tvoje je da odlučiš da li će to biti članovi tvoje porodice ili drugari, ili ćeš ih dodati sve).

Naravno, aplikacija za strane jezike (naročito engleski) možda ima i najviše tako da ukoliko ti Duolingo ne odgovara, uvijek možeš istražiti i odlučiti se za neku drugu. 

Još par adresa za učenje kroz igru 

Kao što već možda i znaš, na našem veb sajtu dostupne su brojne informacije i resursi iz oblasti nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike. Samo neki od njih je i praktični priručnik DoMEn škole programiranja uz pomoć kojeg možeš napraviti svoju prvu igru. 

Ne smijemo zaboraviti ni biologiju kao još jedan od onih prezanimljivih, ali i jako kompleksnih predmeta, uz upozorenje da ti ovo može postati omiljeni školski predmet ukoliko završiš na sajtu National Geographic Kids (ne šalim se). Neke od ovih vježbi i eksperimenata možeš da odradiš i sa svojim ukućanima što će sigurno biti zanimljivo iskustvo.

Jedno je sigurno, bilo da koristiš telefon, tablet ili računar vrijeme možeš provoditi i stičući znanja i razvijajući vještine koje će ti biti korisne tokom školovanja, ali i kasnije u životu (a da, pritom, i dalje postigneš i da ispratiš sve tiktok trendove i pogledaš sve serije – ovo govorim iz iskustva), što ti najtoplije i preporučujem. 

Naravno, ovo je samo dio veb-sajtova i aplikacija koji mogu biti od pomoći. U samo nekoliko klikova otkrićeš ih još bezbroj i to za svaki školski predmet. Učenje ne mora biti ni dosadno ni teško. Na tebi je da nađeš način da ga učiniš što zabavnijim!

Podijeli sa prijateljima:

Povezani članci:

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Obavještenje

Izdanje XXIV matematičkog lista Dijagonala, dostupno je na našem sajtu i možeš ga naći u sekciji Biblioteka!