Newsletter Subscription

Search

Koje to gljive pretvaraju insekte u zombije i da li je moguće da isto naprave i ljudima?

Ukoliko voliš video igre i/ili HBO serije male su šanse da ti je promakla akcijska avantura “The Last of Us” iz 2013. godine, od skoro i istoimena serija koja je za samo par sedmica apsolutno zavladala malim ekranima (dok je njen šarmantni junak Pedro Paskal istovremeno postao inspiracija pozamašnog broja TikTok klipova). Pa, čemu pomama?

Premisa serije objašnjena je već u uvodnoj sceni prve epizode kada dva biologa, gostujući u jednoj emisiji na televiziji, raspravljaju o mogućnosti masovne infekcije. Dok se jedan doktor plaši virusne infekcije i objašnjava koliko se lako može pretvoriti u pandemiju (što je tema koja nam je svima vrlo dobro poznata), drugi doktor nudi mnogo opasniju mogućnost.

Kako su to gljive opasnije od virusa i bakterija?

 

Naime, izlaganje fiktivnog biologa kreće time da je ljudski rod u ratu sa virusima od samog početka (ok, istina) i da, iako nekad milioni izgube živote (opet, istina), na kraju uvijek pobjedimo (ok, ima smisla). Baš zato, u njegovim očima, najveća opasnost po čovječanstvo nisu ni virusi ni bakterije, već gljive (u redu, zaintrigirani smo). 

Gljiva o kojoj govori nosi ime kordiceps i, za razliku od doktora, nije fiktivna, već stvarna i izuzetno opasna. Ali, na našu sreću, po insekte, ne po ljude. 

Šta je tačno kordiceps i šta radi mravima?

 

Cordycipitaceae je velika grupa gljiva koje su se u procesu evolucije prilagodile određenim vrstama insekata. Sve vrste kordicepsa su endoparazitske, što znači da napadaju samo kukce i druge člankonošce i da postoji svega par vrsta koje su se specijalizovale za napad na druge gljive. 

Neki kordicepsi se smatraju ljekovitim u tradicionalnoj azijskoj medicini, a njihova cijena na tržištu doseže i do nekoliko stotina eura. No, dok za ljude mogu biti ljekovite, ove gljive mogu biti prilično strašne kada su u pitanju mravi (koje ubijaju pretvarajući ih u zombije, da). 

Naime, nakon što zarazi mrava, kordiceps preuzima kontrolu nad njim i tjera ga da se popne na drvo i zagrize list prije smrti, nakon čega ga proždire (ovo radi tako što mu doslovno procvjeta kroz glavu) i ispusti svoje spore na koloniju mrava iznad koje je strateški natjerala mrava da se popne. Zvuči prilično strašno, zar ne? Ukoliko želite da vidite kako se to zapravo odvija, imate i  video na YouTube kanalu National Geographic. A sad, ključno pitanje.

Treba li ljudi da se plaše gljivičnog zombi scenarija?

 

Prije nego kreneš da paničiš, važno je da znaš da pomenuta gljiva nema isti efekat na ljude kao što je to u igrici i seriji prikazano. Ali, da postoje gljive koje mogu ubiti ljude, da, i to je tačno. 

Jedna od njih je Candida auris, gljiva otporna na antibiotike i antifungalne lijekove koja dovodi do strašnih posljedica. Čovjek se može zaraziti preko loše dezinfikovane medicinske opreme, a infekcija je potpuno neizliječiva. Osim nje, tu je i nešto manje evolucijski napredna, ali ništa manje opasna Entomophthorales i, na dnu njihovog filogenetskog stabla, nalazi se Conidiobolus coronatus. Međutim, ova gljiva ne utiče na čovjekovo ponašanje, već samo na potkožno tkivo, izazivajući jako neprijatnu bolest. Ipak, nema potrebe za panikom ni ovdje jer je rizik od infekcije izuzetno mali (toliko mali da bi morali biti u Africi, imati povrijeđenu nogu i onda baš tom nogom zakoračiti u lokvu koja sadrži spore baš ove gljive da bi se zarazili). 

Želiš li da naučiš više o gljivama?

 

Ukoliko sam uspjela da te zaintrigiram pričom o opasnim gljivama, možeš preći listu gljivičnih patogena koju je prošle godine objavila Svjetska zdravstvena organizacija kao najveću pretnju ljudskom zdravlju i istraživati dalje, a ostavljam ti i listu najfascinantnijih gljiva na svijetu (neke od njih su toliko lijepe da bih ih posmatrala satima), kao i sjajan dokumentarac koji je dostupan na Netfliksu

Za kraj, ne mogu da ti obećam da te ne čeka još strašnih otkrića o gljivama u budućnosti, ali, barem kada je u pitanju scenario globalne epidemije na nivou “The Last of Us”, mislim da možeš mirno da spavaš jer je u pitanju čista fikcija i tako će i ostati (nadamo se:)).

Podijeli sa prijateljima:

Povezani članci:

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Obavještenje

Izdanje XXIV matematičkog lista Dijagonala, dostupno je na našem sajtu i možeš ga naći u sekciji Biblioteka!