Newsletter Subscription

Search

Male tajne velikih majstora: Kako efikasno pratiti online časove Škole programiranja?

Male tajne velikih majstora: Kako efikasno pratiti online časove Škole programiranja?

Kada je počeo period pandemije, vjerujem da niko nije bio spreman na to da uči sa TV-a, YouTube-a. Koliko god da je sve izgledalo sjajno, jer rečenica “nema škole” odmah stvara osjećaj raja u glavi, pratiti časove sa ekrana nije isto kao poći u školu i slušati časove u učionici.

Nadamo se da smo nakon našeg serijala tekstova o korona virusu utvrdili koliko su i zašto važne mjere nošenja maske, držanja distance i pranja ruku, te da znaš da je izbjegavanje bespotrebnih kontakata i okupljanja od ključnog značaja za suzbijanje pandemije. No, danas nismo tu da pričamo o pandemiji i o ovom sada već dosadnom virusu koji nam remeti sve planove, već da zajedno dođemo do rješenja koja će nam pomoći da vrijeme koje provodimo kod kuće bude korisno, a da brojne šanse koje nam se pružaju u online svijetu iskoristimo na najbolji mogući način.

Kao što znaš, naša DoMEn škola programiranja se ove godine morala preseliti online, pa su se naši predavači osnovnih kurseva potrudili da časove u programskom jeziku Scratch i časove u programskom jeziku C++ snime, i obezbijede svim mladima zainteresovanim za programiranje da kod svoje kuće započnu svoju programersku avanturu.

Ukoliko si već počeo/la da pratiš časove, ali baš u nekom trenutku se ispriječilo hiljadu stvari pa si prestao/la, ili još uvijek nisi našao/la vremena niti da počneš, ovo je tekst za tebe! Pročitaj pet kratkih savjeta koji ti mogu pomoći da se koncentrišeš i usvojiš znanje preko naših video časova. Ne zaboravi, zimski raspust je pred nama, a to vrijeme možeš iskoristiti upravo da se oprobaš u programiranju.

#1 Posmatraj ove časove kao regularnu Školu programiranja

Često to što je ovo online škola programiranja i u pitanju su video lekcije, čini da pomislimo da je nešto neobavezno, te video lekcije posmatramo kao TV seriju – nešto možemo pogledati, a nešto ne moramo. Onda, kada propustimo nekoliko časova, već bude teško da pohvatamo sve konce i razumijemo naše predavače kad nam pokazuju složenije koncepte.

Ipak, sada ću te podsjetiti na to kako je izgledala DoMEn škola programiranja prije korona ere: nekada davno, u dalekoj zemlji, kada nije bilo ni pomena korona virusa, naši časovi održavali su se na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta Crne Gore gdje su se svake subote mladi programeri okupljali i znanje usvajali tokom sat i po vremena predavanja. Dakle, termini časova bili su unaprijed utvrđeni i polaznici su imali samo tu priliku da čuju određena predavanja.

Ono što je prednost online časova jeste to što časove jednom kad objavimo, oni su dostupni zauvijek (odnosno dok god je YouTube-a) i možeš ih odgledati kad god to poželiš. Ipak, nemoj upasti u zamku da to odlažeš, već iskoristiti svoju prednost kao online polaznik i časove prati svake sedmice – baš kao da ti je zakazan čas na fakultetu. Odredi koji je to dan kada procjenjuješ da ćeš imati najviše vremena, odnosno koji je to dio dana kada misliš da ćeš imati najviše koncentracije, i to vrijeme rezerviši svake sedmice u svom kalendaru za praćenje časova.

Recimo, svako nedeljno poslijepodne može biti predviđeno za jedan čas u programskom jeziku C++. Ne moraš se striktno držati satnice, ali potrebno je da znaš zbog svojih planova u kom dijelu dana ćeš biti zauzet/a.

#2 Napravi radno okruženje koje će ti prijati

Vjerujem da većina nas kada uči kod svoje kuće često ima one momente kada nam više prija da čitamo u krevetu, ili domaći radimo sa sveskom na krilu i slušalicama.

Ipak, to što samostalno kod kuće pratiš Školu programiranja potpuno je drugačije od onoga kada imaš samo nekoliko školskih obaveza koje završavaš kod kuće. Učenje na daljinu traži mnogo veću koncentraciju i fokus da ono što slušaš, zaista i shvatiš.

Zato:

 

  • Obezbijedi prostor na kom ćeš moći da staviš svoj računar, gdje ćeš moći lijepo da sjediš i imaš dovoljno prostora za svesku, osvježenje, ali i svjetlosti jer će ti to pomoći da ostaneš fokusiran/a. Najbolja je preporuka da koristiš svoj radni sto ili u zamjenu za njega, trpezarijski.
  • Obezbijedi posebnu svesku u kojoj ćeš upisivati važne teze za svaku lekciju i koje će ti pomoći pri budućem rješavanju zadataka. Na kraju svakog časa, napravi rezime koji će ti omogućiti da imaš pregled onoga što je usvojeno i što ti je ostalo u sjećanju.
  • Osvježenje uvijek dobro dođe (samo ne zaboravi da ga udaljiš od računara :)), te nakon 45 minuta praćenja, slobodno napravi pauzu. Ustani, prošetaj do kuhinje po slatkiš, napravi pauzu tako što ćeš izaći na terasu na svjež vazduh. Neka pauza za “mali odmor” potraje maksimalno 5 minuta i onda se vrati času. Važno je da u ovom periodu iskontrilišeš sebe i ne ulaziš na društvene mreže ili ne provjeravaš pristigle poruke. To će ti skrenuti pažnju sa časa, a vjerujem da, kao ni većina, nećeš moći da se zaustaviš na samo 5 minuta pauze i prelistavanja novih objava.

#3 Sveto trojstvo znanja – priprema, čas, vježba

Sada prelazimo na ono što će tvoje učenje na daljinu sigurno učiniti mnogo produktivnijim. Prije svakog časa, pogledaj svoje zapise od prethodnog, prisjeti se šta je rađeno, u svom računaru pogledaj aloritme koji su tada napravljeni i tek onda pristupi gledanju novog časa.

Kada sa punom koncentracijom odgledaš čas, bilo bi idealno da tokom sedmice i uradiš domaći koji često profesori koji snimaju časove daju na kraju videa. Na taj način, imaćeš kontinuitet u razmišljanju o zadatoj problematici. Ako i ne uspiješ da uradiš domaći, ne brini, naši profesori uglavnom na početku narednog časa urade prethodni zadatak pa tek onda počnu sa novom lekcijom. 🙂

#4 Eliminiši sve “ometače”

Da se razumijemo: ometača je više. Od mlađih braća i sestara, roditelja koji često, iako u najboljoj namjeri, znaju da nam postave hiljadu pitanja baš kad smo u sred nečega za šta nam treba puna koncentracija, do društvenih mreža koje su kreirane tako da nam zaokupe pažnju i da se pet minuta provedenih tamo pretvori u pet sati.

Hajde da idemo redom. Prvo što treba da uradiš jeste da se sjetiš našeg prvog savjeta – online časove shvati ozbiljno baš kao da ideš u učionicu. Isto treba da staviš do znanja i svojim ukućanima te da vrijeme koje planiraš da provedeš slušajući lekciju, posmatraju kao da radiš sa profesorom i u tom periodu nema ometanja. 🙂

Druga opcija koja ti može pomoći da se riješiš društvenih mreža u tom periodu je Wase No Time – besplatna ekstenzija koja ti može pomoći da na određeni period blokiraš web destinacije koje ti odvlače pažnju. Ekstenzija je dostupna na svim uređajima i pretraživačima pa nema izgovora da je ne koristiš. 🙂

#5 Ne zaboravi, mi smo tu – uvijek možemo komunicirati

To što su časovi unaprijed snimljeni ne znači da se naša komunikacija tu mora završiti. Ne zaboravi da su svi video snimci dostupni za komentarisanje, te da uvijek možeš pisati našem profesoru Goranu Šukoviću na mail [email protected] ukoliko ostane neka nejasnoća ili poželiš da dobiješ dodatne zadatke za vježbjanje. Takođe, svoje projekte nam uvijek možeš poslati na mail [email protected] i bićemo srećni da vidimo kako tvoje učenje napreduje. 😉

Uskoro nas očekuje i novo kolo specijalnog DoMEn kupa na kojem možeš testirati stečeno znanje tokom ovih časova, pa i na taj način možeš dobiti povratnu informaciju koliko je znanja zapravo usvojeno i koliko već razmišljaš kao programer/ka.

U svakom slučaju, nastavi da pratiš STEM edukaciju za nove časove i prilike da programiranje učiniš svojom budućnošću!

Ovaj članak dio je društveno odgovornog poslovanja kompanije doMEn koja godinama ulaže napore da Internet i nove tehnologije približi crnogorskom društvu, a posebno mladima. Prošle godine, kompanija je pokrenula i ovaj portal, na kojem se možeš informisati o svim besplatnim prilikama namijenjene mladima koje kompanija stvara u Crnoj Gori.

Podijeli sa prijateljima:

Povezani članci:

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Obavještenje

Izdanje XXIV matematičkog lista Dijagonala, dostupno je na našem sajtu i možeš ga naći u sekciji Biblioteka!