Newsletter Subscription

Search

Mali kućni eksperimenti: Kako da napraviš svoj seizmograf?

U gradu, svakodnevno se odvija prava predstava. Brojni kamioni, autobusi, automobili. Svi žure na svoje odredište, ostavljajući iza sebe svoj ritam, trag i vibracije poput živahnog plesa na gradskim ulicama. Da li ti se ikada desilo da imaš osjećaj kao da se tvoja kuća ili zgrada lagano zatrese kad prođe veliki kamion? To nije ništa strašno i sigurno nisi jedina osoba koja je to osjetila. 

Razmišljaš li nekada o tome  kako se seizmolog nosi s ovom gradskom gužvom? Kako on “tako lako” pravi razliku između vibracija koju ostavljaju prevozna sredstva i pravog zemljotresa? E pa on ima pomoć prijatelja koji se zove seizmograf.

Seizmograf je mjerni instrument koji radi kao neumorni, tihi detektiv uvijek u potrazi za zemljotresnim signalima. On bilježi sve te male promjene koje se dese i pomaže seizmologu da shvati što se to tačno događa ispod naše zemlje i kako da razlikuje sve te promjene. Njegov posao je da na osnovu prikupljenih podataka procijeni gdje se zemljotres dogodio, koliko je bio jak i može li ih biti još. Na taj način otkriva tajne koje krije zemljina unutrašnjost, pripremajući i sebe, a i sve nas, za ono što dolazi.

 

Malo zanimljivosti o seizmografu

Da li znaš kako je izgledao prvi seizmograf? Prvi uređaj na svijetu koji je mogao da otkrije zemljotrese napravio je kineski matematičar i inženjer Zhang Heng, i to prije skoro 2000 godina. A kako je izgledao, možda se pitaš?

Zamisli veliku bronzanu urnu. Oko nje je stajalo osam metalnih zmajeva, svaki okrenut u različitom pravcu i sa bakarnim kuglicama u ustima. Ispod svakog zmaja bila je bakarna žaba. Kada bi se desio zemljotres, jedan zmaj bi ispustio kuglicu u usta žabe ispod, pokazujući time iz kojeg pravca je došao zemljotres.

Naravno, ovaj uređaj nije mogao ni da izmjeri jačinu zemljotresa ni da predvidi kada će zemljotres ponovo da se desi, ali je bio od velike pomoći zato što je davao caru onu najbitniju informaciju, a to je – u koji dio Kine da brzo pošalje pomoć. Nije li to super?

Napravi detektor zemljotresa kod kuće

Ne znam za tebe, ali mene je oduševilo kad sam saznala da seizmograf nije tako teško ni napraviti! U redu, možda ne sad onu baš profesionalnu verziju koju koriste stručnjaci ili nešto sa zmajevima i žabama, ali neku jednostavniju verziju (koja isto radi, što je najbitnije) da! Pa kako to? Evo sad ću ti objasniti. 

Vlastiti “detektor” zemljotresa možeš napraviti uz minimalan trud i jednostavne materijale za koje sam sigurna da imaš kod kuće. Sa svojim seizmografom, možeš u privatnosti svoje sobe bilježiti podatke o zemljotresima. Sve što je potrebno je malo kreativnosti.

Čitaj pažljivo, koraci su jednostavi, ali moraš na svaki od njih obratiti pažnju. 

Korak 1: Pripremi površinu za eksperiment. To uključuje postavljanje velikog lista papira na ravnu površinu. Najjednostavnije bi bilo da je to na stolu. Nakon toga, stavi neku težinu, poput flaše vode i zalijepi lenjir sa strane, malo visočije. To će ustvari da  predstavlja temelj tvog istraživačkog poduhvata.

Sada dolazi zabavni dio!

Korak 2: Uzmi bilo koju olovku i pričvrsti je na donji kraj lenjira tako da izgleda kao okrenuto slovo L. Pazi da je olovka okrenuta ka papiru i da ga  lagano dodiruje. 

Ovaj dio je ključan!  To je veoma važno jer će olovka biti ono što bilježi pokrete zemlje. 

Korak 3: Kada sve bude postavljeno i pričvršćeno, lagano protresi sto i posmatraj šta se dešava na papiru ispod lenjira. Pravi seizmografi imaju papir koji se polako okreće. Ako imaš tu mogućnost to bi bilo odlično, a ako ne, i za to ima rješenje. Potrebna ti je samo jedna osoba koja će lagano pomjerati papir što će omogućiti da se još bolje vide zemljotresni talasi. 

Olovka će ostavljati tragove koji će se mijenjati u zavisnosti od intenziteta kojim pomjeraš sto. Što jače pomjeraš, linije ce biti više krivudave. To će ti pomoći da bolje razumiješ linije kada se stvarno desi zemljotres. U zavisnosti od toga koliko su linije krivudave, tolika je jačina zemljotresa bila. I to je to! Jednostavno, zar ne? 

Sada možeš  eksperimentisati i saznati više o tome kako seizmografi funkcionišu i kako bilježe zemljotrese. Ko zna kakva te sve otkrića mogu sačekati! 

Neka ovo bude početak tvoje naučne avanture

Ovaj jednostavan eksperiment omogućava ti da bolje razumiješ kako funkcioniše ova prirodna pojava i kako se može pratiti. Uzbuđenje i radoznalost koju ćeš osjetiti nakon izvođenja eksperimenta će te možda inspirisati i da potražiš još potencijalnih kućnih projekata pa ti ovdje ostavljam instrukcije kako da napraviš crtež koji se pomjera. Takođe, ovdje možeš vidjeti kako je napravljen seizmograf koji je dosta sličan ovom koji smo prethodno opisali, što ti može pomoći da lakše shvatiš postupak izrade. Ako imaš bilo kakvih pitanja, ideju o temama na koje još nismo pisali ili tekst koji želiš sa nama podijeliš, piši nam na [email protected] ili nam se obrati putem Instagram stranice ili naloga na Facebooku

Podijeli sa prijateljima:

Povezani članci:

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Svi znamo da su jagode crvene i da je Donatelo nindža kornjača sa ljubičastim povezom. Znamo i da je suncokret žut, trava zelena, a nebo plavo, ali pitanje je šta ako tvoja plava i moja plava nisu iste? Muči li i tebe isto pitanje? Saznaj nešto više o ovome u našem novom blog postu

Obavještenje

U ponedeljak, 17. juna 2024. godine, u 11:00 sati u Rektoratu Univerziteta Crne Gore, održaće se svečana dodjela priznanja najuspješnijim takmičarima Olimpijade znanja.