Newsletter Subscription

Search

Pet video igara koje bi trebalo da probaš ovog ljeta

Pet video igara koje bi trebalo da probaš ovog ljeta

Ljetnji raspust uveliko prolazi, a svi savjeti svode se na to da je poželjno što više vremena provesti kod kuće. Razmišljaš šta bi se naredno moglo naći na tvojoj to-do listi, jer serije su odavno odgledane, putovanja otkazana, YouTube dosadan… Hajde da spojimo zabavno i korisno i počnemo sa igranjem video igara koje će te odvesti u drugi svijet – svijet u kojem ćeš možda biti naučnik ili astronaut koji će lansirati novu raketu i obilaziti Sunčev sistem?

Ako se pitaš da li smo upravo postali najveći “neprijatelji” tvojih roditelja jer ti predlažemo da igraš nove video igre, naš odgovor je NE. Sve video igre koje ti u nastavku predlažemo zapravo su izuzetno poučne i igrajući ih, nesvjesno ćeš usvajati neke od osnovnih zakonitosti prirodnih nauka i čine to da kroz igru učiš.

Dakle, ako daljih prepreka nema, pripremi hladan sok, dosta voća i grickalica, jer slijedi naša ljetnja lista video igara koje bi trebalo da probaš. 

Poly Bridge 

Svaki nivo ove igre tražiće od tebe da napraviš stabilan most između dvije tačke koristeći ograničene resurse. Kroz interesantne logičke izazove, prisjetićeš se lekcija iz fizike i vidjećeš kako brzina, sila, stabilnost i izdržljivost materijala rade zajedno (ili jedni protiv drugih). Osim što ćeš naučiti temelje arhitekture, suočićeš se i sa situacijama u kojima da bi riješio/la dati problem uz ograničene resurse, moraš iskoristiti onaj koji ti je jedini neograničen – svoju kreativnost!

Cities: Skylines

Pomenula sam arhitekturu? Možda nikad nisam otkrila, ali oduvijek sam razmišljala o tome kako je crtati i stvarati gradove, te koliko su arhitekte koje osmisle urbanističke planove za gradove poput Barselone ponosne na sebe… Kako nikada nisam ostvarila san da se time i bavim, jedan vješti gejmer mi je preporučio video igru Cities: Skylines – moderan osvrt na simulaciju urbanog planiranja koju je kao žanr proslavio SimCity

Kroz ovu igru upoznaćeš sve poteškoće i poduhvate prilikom stvaranja i upravljanja stvarnim gradom. Vještim dizajnerskim odlukama, igra omogućava igračima da izađu na kraj sa vrlo kompleksnim izazovima stvaranja grada u kome je uživanje živjeti. Ako ti se ovakva vrsta kreiranja svidi, možda bi trebalo da razmisliš o karijeri arhitekte ili građevinskog inženjera. 🙂


Sokobond

E sada već odgovorno tvrdim da hemija nikad neće biti zabavnija. Da li su i tebi igre slagalica “zarazne” kao i meni, pa dok ne pređeš sve nivoe ne odustaješ? 

Onda imamo zabavu za vrijeme ispod suncobrana! “Zarazna” logička igra Sokobond, u kojoj ćeš taktičkim razmišljanjem rješavati mozgalice sa molekulima i njihovim vezama, biće sjajan alat za intuitivno učenje osnova hemije, na malo drugačiji način od onoga kako smo učili u školi. 

Igra raspolaže sa preko 200 nivoa molekula, a čak i organska hemija postaće jednostavna nakon nekoliko pređenih nivoa!

Pročitaj još i: Roblox platforma za igranje i stvaranje igara – koju ti predstavlja polaznik DoMEn škole programiranja

Kerbal Space Program

Vrijeme da se odvojimo od ovozemaljskih tema i odemo direktno na misiju u svemir! Kerbal Space Program, sjajan simulator svemirskog programa, približiće ti osnove raketnog pogona, fizike orbita i svih pojedinosti neophodnih da bi se jedna letjelica poslala u svemir, lansirao satelit ili uspješno poslala misija na Mjesec ili Mars. 

Na samom početku možeš odabrati neku od uloga koju želiš da pokrivaš, pa možeš istraživati svemir, sprovoditi eksperimente kao naučnik ili se dodatno baviti ugovorima i sredstvima koja su neophodna da bi se jedna raketa lansirala u svemir.

Zanimaju te istraživanja svemirskih organizacija? Pročitaj članak: Šta nam je dala kosmonautika?

Space Engineers

Igru Space Engineers je najlakše opisati kao kombinaciju Minecrafta i pomenutog Kerbal Space Programa, a tvoja uloga pokretanjem ove igre biće od krucijalnog značaja za čovječanstvo – osvajaćeš planete Sunčevog sistema!


Glavni cilj igre je da se igrači se suoče sa inženjerskim i menadžerskim izazovima koje pred njih stavlja kolonizacija Sunčevog sistema. Od vožnje odbrambenih ratnih letjelica, preko projektovanja sistema energetskog napajanja baze na hladnom nebeskom tijelu, pa sve do vođenja malog tima u istraživačku misiju – toliko toga treba obaviti prilikom kolonizacije, zar ne?

Ovo je naravno samo jedan dio igara koje smo imali u rukavu da predložimo za ovaj ljetnji raspust! Ako ti se sviđa ovaj članak, možeš ga podijeliti sa društvom (hint: neku od igara uvijek možete zajedno igrati online 🙂 ), a ukoliko i ti imaš predlog ili svoju omiljenu igru za koju misliš da nosi važne i poučne lekcije, obavezno nam piši na [email protected] i dodajemo je na naš spisak!

Ovaj članak dio je društveno odgovornog poslovanja kompanije doMEn koja godinama ulaže napore da Internet i nove tehnologije približi crnogorskom društvu, a posebno mladima. Prošle godine, kompanija je pokrenula portal www.stemedukacija.me koji okuplja sve projekte koje kompanija sprovodi u okviru svog društveno odgovornog programa u Crnoj Gori.

 

Podijeli sa prijateljima:

Povezani članci:

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Svi znamo da su jagode crvene i da je Donatelo nindža kornjača sa ljubičastim povezom. Znamo i da je suncokret žut, trava zelena, a nebo plavo, ali pitanje je šta ako tvoja plava i moja plava nisu iste? Muči li i tebe isto pitanje? Saznaj nešto više o ovome u našem novom blog postu

Obavještenje

U ponedeljak, 17. juna 2024. godine, u 11:00 sati u Rektoratu Univerziteta Crne Gore, održaće se svečana dodjela priznanja najuspješnijim takmičarima Olimpijade znanja.