Newsletter Subscription

Prijavi se za četrnaestu besplatnu DoMEn školu programiranja namijenjenu osnovcima i srednjoškolcima

Sigurna sam da strpljivo čekaš nove informacije o DoMEn školi programiranja i pitaš se da li će, kada i kako biti organizovana. E pa, danas imamo sjajne vijesti za tebe!

Organizatori Škole, kompanija doMEn i Prirodno-matematički fakultet Univerziteta Crne Gore, te ni ove godine neće iznevjeriti. Četrnaesta po redu DoMEn škola programiranja će početi sa radom od 08. oktobra za osnovce i srednjoškolce, a 15. oktobra za naprednu grupu, koja je namijenjena učenicima koji su već prošli našu Školu i imaju predznanje iz jezika C++. Prijave su otvorene od danas, 13. septembra sve do 25. septembra.

Škola je u potpunosti besplatna i namijenjena svim crnogorskim srednjoškolcima i učenicima 7. 8. i 9. razreda osnovne škole, zainteresovanim za programiranje. Ovo je savršena prilika da naučiš kako su nastale aplikacije i programi koje gotovo svakodnevno koristiš.

Kako da se prijaviš?

Da bi učestvovao/la u DoMEnovoj školi programiranja, potrebno je da popuniš prijavnu formu. Jako je važno da u formi ostaviš ispravnu email adresu koju redovno provjeravaš, jer ćeš upravo na taj način dobijati važne informacije o Školi (mejlom ćemo te obavještavati o sali gdje ćeš pratiti časove, vremenu početka časova i slično).

Kako je i ove godine broj mjesta za praćenje časova ograničen, planirano je da u subotu, 1. oktobra, svi prijavljeni rade inicijalni test sklonosti ka algoritamskom načinu razmišljanja. 

Nemoj da brineš kada je u pitanju test. Ne testira se koliko znaš, već način na koji razmišljaš i rješavaš zadate probleme.

Sve i da ranije nije bilo prilike da se sretneš sa programiranjem, nema razloga da budeš nesiguran/a. Posvećeni profesori sa Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta Crne Gore, prilagodili su program tako da odgovara kako početnicima, tako i onima sa predznanjem.

Kako će biti formirane grupe?

Osnovci, učenici VII, VIII i IX razreda, koji prethodno nisu imali prilike da uče programiranje, steći će svoje znanje radeći u programskom jeziku C++, zajedno sa profesorom Damirom Delijićem, svake subote tokom cijele školske godine.

Srednjoškolci, od I do IV razreda, koji takođe prethodno nisu učili programiranje, izučavaće programski jezik Java svake druge subote. Oni će na Prirodno-matematičkom fakultetu svake druge sedmice provoditi nekoliko sati uz profesora Sava Tomovića koji će biti njihova glavna pomoć pri učenju programiranja.

Napredna grupa namijenjena je učenicima koji su već pohađali naš početni C++ kurs na nekoj od prethodnih Škola. Napredna grupa kreće sa radom od 15. oktobra.

Više od 1200 mladih programera

Naši polaznici osvajači su medalja na nacionalnim takmičenjima, a svake godine su bili i crnogorski predstavnici na Međunarodnoj olimpijadi iz informatike.

Do sada je više od 1200 mladih programera uspješno završilo programe DoMEn škole programiranja! Većina njih odlučili su da nastave svoje obrazovanje u ovoj oblasti. Neki od bivših polaznika Škole, danas rade u najvećim tehnološkim kompanijama u Crnoj Gori, osnivači su startapova i završavaju doktorske studije na najprestižnijim univerzitetima svijeta. Više informacija o njima, kao i o detaljima cijelog projekta možeš naći ovdje

Sigurno će ti biti zanimljivo da čuješ i kako je bilo na Ljetnjoj školi programiranja ove godine. Primijetićeš da se naši polaznici, osim sa velikim znanjem, vraćaju i sa novim poznanstvima. Igraju društvene igre, zabavljaju se, idu na izlete i u razne avanture.

Video lekcije u početnim kursevima na YouTube kanalu 

Kako je broj polaznika ograničen, napominjemo da na našem YouTube kanalu, postoje video lekcije u početnim kursevima za programski jezik C++, Scratch i Java. Kursevi su snimljeni i objavljeni tokom pandemije virusa korona, a cilj je bio omogućiti svim mladima u Crnoj Gori da samostalno, kod kuće mogu učiti osnove programiranja.

Ne ustručavaj se da nam pišeš na [email protected] za bilo kakve nedoumice. Mi ćemo ti rado odgovoriti na sva dodatna pitanja i nejasnoće.

Samo par nedjelja do početka nove Škole programiranja. Mi smo jako uzbuđeni, a ti? 🙂

DoMEn škola programiranja započeta je 2009. godine od strane kompanije doMEn i Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta Crne Gore. Od samog početka ima za cilj da mladima približi programiranje kao profesiju budućnosti, kako bi i naša zemlja bila bliža razvijenijim zemljama u oblastima novih tehnologija i informatike. Nastava je svake godine u potpunosti je besplatna, i predviđena je za učenike svih osnovnih i srednjih škola u Crnoj Gori. Do sada je kroz kurseve ove škole prošlo preko hiljadu mladih.

Podijeli sa prijateljima:

Povezani članci:

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Obavještenje

XIX izdanje matematičkog lista Dijagonala, dostupno je na našem sajtu i možeš ga naći u sekciji Biblioteka! 🙂