Newsletter Subscription

Rezultati testa i početak DoMEn škole programiranja za sve grupe

U subotu, 1. februara, održano je testiranje prijavljenih učenika za DoMEn školu programiranja

Raduje nas da su mladi zainteresovani za programiranje, pa je na našem testiranju bilo 113 učenika. Međutim, kao što znaš, zbog prostornog kapaciteta, nismo mogli primiti sve prijavljenje. Tako smo u najmlađoj kategoriji, primili 23 učenika, dok je od starijih, učenika VII, VIII i IX rareda, priliku da pohađaju Školu programiranja dobilo 36 učenika. 

Spisak polaznika za programski jezik Scrach, možeš vidjeti ovdje, a za C++ ovdje.

Šta dalje?

Ukoliko nisi polaznik naše škole ove godine, molimo te da imaš na umu broj prijavljenih koji je ove godine bio veći nego svih prethodnih, pa nema razloga da gubiš entuzijazam i želju da ovu oblast i dalje istražuješ. Novu priliku da budeš dio naše Škole programiranja, dobićeš već u septembru!

Često pišemo o tome kako i kod kuće možeš učiti programiranje, pa je jedna od naših tema bila i kako zakoračiti u svijet programiranja uz pomoć Scratch-a. Takođe, naši predavači će nakon svake subote objavljivati svoja predavanja u sekciji radni materijal, pa ćeš moći i na taj način da pratiš dešavanja u našoj Školi.

 

Još jednom, polaznike sa kojima se družimo od ove subote podsjećamo na raspored časova:

 • Učenici V i VI razreda osnovne škole: prvi časovi za grupu Scratch održaće se u subotu 8. februara u 10 sati u sali 109 Prirodno-matematičkog fakulteta UCG. Molimo sve polaznike koji su na spisku da budu u holu zgrade Tehničkih fakulteta, kod fotokopirnice i sačekaju predavača koji će ih odvesti do sale 109.
  Obavezno je da ponesu svesku i olovku, a mogu donijeti i svoj laptop ukoliko ga posjeduju. Za sve polaznike je napravljen učenički nalog za ovaj kurs na https://scratch.mit.edu, tako da nije neophodno da Scratch instaliraju na svoj računar.
 • Učenici VII, VIII i IX razreda osnovne škole: prvi čas u programskom jeziku C++, održaće se u subotu 8. februara u 8.15 u sali 107-A Prirodno-matematičkog fakulteta. Molimo sve polaznike koji su na ovom spisku da budu u holu zgrade Tehničkih fakulteta, kod fotokopirnice, te da  sačekaju svog predavača koji će ih odvesti do sale 107-A.
  Obavezno je da ponesu svesku i olovku, a ukoliko posjeduju, mogu donijeti i svoj laptop. Ako donose svoj laptop, potrebno je da imaju instaliran CodeBlocks. Uputstvo za instalaciju mogu naći ovdje.
 • Olimpijska grupa: Ovu grupu sačinjavaju oni učenici koji su već pohađali osnovnu i naprednu grupu naše škole, a sada žele da se takmiče iz programiranja na Državnom takmičenju, Olimpijadi znanja, DoMEn kupu i drugim takmičenjima. Prvi čas ove grupe DoMEn škole programiranja za sve uzraste održaće se u subotu 8. februara u 10.30 u sali 107-A Prirodno-matematičkog fakulteta.
  Obavezno je da  ponesu svesku i olovku, a ukoliko posjeduju, mogu ponijeti i svoj laptop. Ako donose svoj laptop, potrebno je da imaju instaliran CodeBlocks. Uputstvo za instalaciju se može naći ovdje. Učenici koji žele da rade u jeziku Java, mogu koristiti svoj laptop ili neki od desktop računara.
 • Napredna grupa: Ovu grupu čine oni učenici koji su pohađali osnovni kurs za osnove škole ili srednje škole i koji žele da unaprijede svoje znanje. Kako je za rad u ovoj grupe neophodno osnovno poznavanje programskog jezika C++, za sve učenike srednjih škola koji su prethodno pohađali Školu programiranja na jeziku Java biti organizovan prvi čas u subotu 8. februara u 10,30 u sali 210 Prirodno-matematičkog fakulteta. Na tom času biće detaljno obrađene razlike između programskih jezika C++ i Java.
  Obavezno je da  ponesu svesku i olovku, a ukoliko posjeduju, mogu ponijeti i svoj laptop Ako donose svoj laptop, potrebno je da imaju instaliran CodeBlocks. Uputstvo za instalaciju se može pronaći ovdje. Molimo polaznike koji koriste neki Microsoft-ov operativni sistem, da preuzmu verziju codeblocks-17.12mingw-setup.exe (naziv sadrži mingw).
 • Učenici srednjih škola: Prvi čas DoMEn Škole programiranja za učenike srednjih škola (početni kurs programskog jezika Java) održaće se u subotu 8. februara u 10.30 časova u sali 207 Prirodno-matematičkog fakulteta. Molimo sve zainteresovane da u holu zgrade Tehničkih fakulteta, kod fotokopirnice, sačekaju predavača koji će ih odvesti do sale 207.
  Obavezno je da ponesu svesku i olovku, a ne moraju nositi svoj laptop.

Povodom bilo kakvih nedoumica, piši nam na [email protected].

Besplatna DoMEn škola programiranja ove godine se organizuje po 11. put. Organizatori, kompanija doMEn i Prirodno-matematički fakultet Univerziteta Crne Gore, kroz ovaj i druge projekte, trude se da programiranje i nove tehnologije približe mladima u Crnoj Gori. Nove prijave za DoMEn školu programiranja ponovo će biti otvorene u septembru, dok će u drugom polugođu svi zainteresovani moći da se oprobaju u jedinom online takmičenju u programiranju u Crnoj Gori – DoMEn kupu.

 

Podijeli sa prijateljima:

Povezani članci:

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Obavještenje

XIX izdanje matematičkog lista Dijagonala, dostupno je na našem sajtu i možeš ga naći u sekciji Biblioteka! 🙂