Newsletter Subscription

Search

Spark.me 2022 iz ugla jedne studentkinje

Da li ste imali priliku da čujete za Spark.me? U pitanju je jedna od najvećih marketinških konferencija u jugoistočnoj Evropi. Konferencija koja dovodi govornike iz kompanija kao što su Microsoft, Facebook, LEGO, UNICEF-ove jedinice za inovacije, Skype, DropBox i mnogih drugih. Konferencija, koja inspiriše, rasplamsava maštu, i motiviše.

Znam, veliki broj zapravo ne samo da zna za Spark.me već ga je i ispratio barem dva puta do sada. E pa, kod mene je stvar nešto drugačija. Za konferenciju sam imala priliku da čujem, ali o njoj nisam znala previše. Kako sam tek skoro zašla u marketinške vode, to je dovelo do toga da malo više obratim pažnju i na marketinške strategije, trikove i inicijative koje mijenjaju svijet – neke od glavnih tema baš na ovoj konferenciji. A onda sam, 4. i 5. juna, u auditorijumu Porto Montenegra u Tivtu, imala priliku i da ispratim Spark.me uživo.

Bila sam uzbuđena, ali ne i sigurna u to šta me očekuje. Koliko god da se lista govornika činila zanimljivom, bio je tu crv sumnje da će se ovo možda pretvoriti u niz dosadnih, iscrpljujućih predavanja, kojih znate već, kao student, baš i nisam željna. Sada, nakon što je sve gotovo, mogu da kažem da to nije bio slučaj.

Osim pozitivne atmosfere koja je vladala oba dana – smijeha, poklona, sladoleda, kafe i dobrog  druženja, ovogodišnji govornici su učinili sve da konferenciju naprave još sadržajnijom i inspirativnijom. Pa evo nešto malo i o tome.

Dan 1 – kreiranje magičnih iskustava i posjeta Metaverzumu

 

Svi znamo da su klimatske promjene jedan od najvećih problema sa kojima se čovječanstvo trenutno suočava. Prvi govornik, Pete Blackshaw, govorio je o rješavanju ovog problema. Naime, govorio je o vezi između gejminga i rješavanja ovog problema. Kaže da je analogija između “zelenog” i igara veća nego što mislimo. Nakon što nas je prvi govornik zamislio, i ohrabrio da rješenja postoje, na scenu je stupio Sir Paul Collier. Bez pratećih sadržaja, prezentacija, video snimaka, ovaj govornik je držao našu pažnju govoreći o jednoj izuzetno interesantnoj temi – ljudskoj prirodi. Čuli smo koliko ljudska priroda utiče na današnje vođstvo. Smatra da IT inovatori imaju najbolju poziciju da donose promjene.

Nakon pauze i nakon što smo se zasladili gomilom sladoleda, na scenu dolazi Victoria Taylor. Iskustva – Victoria govori o tome koliko svi žudimo za njima! Kaže da smo sada više nego ikada u potrazi za iskustvima, i govori o našoj želji da ista sa nekim podijelimo. A onda nam je i sama priredila jedno predivno iskustvo – sala je bila prepuna balončića! I mlađi i stariji – svi smo uživali u kreiranju ovog magičnog iskustva. 🙂 Uslijedilo je sjajno predavanje Dean Johnson-a. On nam je govorio o Metaverzumu. Kako kaže, Metaverzum ima mnogo potencijala, mada se još uvijek razvija. Ipak, meni najinteresantniji trenutak njegovog govora bio je kada bacio dvije sjajne lopte u publiku. One nisu pale, već su lebdjele kroz salu. Na kraju, Dean nam je dao i obećanje da će na sledećem Sparku, on biti taj koji će lebdjeti kroz salu!

Čast da zatvori prvi dan Spark konferencije imao je Christopher S. Penn. Govorio nam je o vještačkoj inteligenciji, i načinu na koji ona mijenja marketing. Poručio je nam je da ne brinemo – vještačka inteligencija ne može preuzeti naše poslove. Svakako, odličan je način da nam neke taskove olakša.

Dan 2 – povratak zvijezda i istraživanje kreativnosti

 

Na drugom danu Spark.me konferencije, sladoleda i dalje u izobilju! Svi odmorni i spremni za još jedan dan ispunjen novim idejama, kreativnošću, i inspiracijom. Prvi govornik, Daan Roosegaarde je definitivno ostavio jak utisak na sve prisutne. Naime, ovaj inovator i umjetnik iz Holandije, predstavio nam je svoj projekat, koji ni manje ni više, nosi naziv – SPARK. Uvidjevši mnogobrojne probleme izazvane vatrometima, Daan je odlučio da napravi promjenu. On je kreirao organski vatromet – hiljade biorazgradivih svjetlosnih iskri koje lebde vazduhom, inspirisane svicima. Izgleda baš onako kako i zvuči – magično! Osim toga, ohrabruje ljude u mnogim gradovima, i omogućava im, da zaista vide zvijezde! On će 25. septembra ove godine sprovesti još jedan “eksperiment” gdje će stanovnicima holandskog grada Lajdena, omogućiti da zaista vide zvijezde, svjetlost čak i onih starih milionama i milijardama godina, po prvi put, tako što će na sat vremena, čitav grad ugasiti svjetla. Za kraj, savjetuje nas da, kada imamo san, ideju, ne sabotiramo sebe riječima “da, ali”, već da slijedimo ideju, i osmišljavamo načine da je i ostvarimo! 

Nakon ovako inspirativnog, motivišućeg predavanja, uslijedio je smijeh. Zato što je na scenu došao Fredrik Härén. Svojim opuštenim, luckastim pristupom, podigao je atmosferu za još jedan nivo, i razbudio i one najumornije! Sa sigurnošću mogu da tvrdim, da je ovaj govornik od početka do kraja svog govora, zadržao pažnju apsolutno svake osobe u sali. On nam je govorio o kreativnosti. Fredrik obilazi svijet i istražuje kreativnost. Sa nama je podijelio svoja iskustva i zapažanja iz pojedinih zemalja, i na taj način nam dozvolio da makar na tren, i mi proputujemo zajedno sa njim. Naučio nas je da kreativnost nije samo stvaranje nečeg novog. Radi se o kombinovanju ideja na najbolji mogući način. Poručio nam je da, da bi mogli da uplovimo u kreativnost, moramo izaći iz svoje zone komfora. Možete primijetiti da je ovaj govornik ostavio veoma jak utisak na mene, a njegov govor, koliko god se trudila, teško da mogu da prepričam.

Zatim je uslijedilo predavanje Katy Leeson, koju je LinkedIn dva puta proglasio za uticajnog mislioca u oblasti društvenih medija. Ona je sa nama podijelila zapažanja i savjete iz te oblasti. Nakon Katy, nastupio je Dave Birss. Dave nas je podsjetio na važnost pamćenja. Govorio je o tome koliko prepuštamo mašinama da umjesto nas donose odluke – takozvani Google effect. A zatim je ovogodišnju Spark.me konferenciju zatvorio Michael G Jacobides, govoreći o tech igračima i ekosistemu koji su napravili. 

I tako se završila moja prva Spark.me avantura, sa koje sam otišla puna pozitivnih utisaka, inspirisana, motivisana i podstaknuta na razmišljanje. Sada mi ne preostaje ništa sem da iskoristim stečeno znanje, i da se radujem Spark.me 2023! Savjetujem vas da ga ni vi ne propustite. Uzbuđena sam da vidim šta nas sve očekuje sledeće godine, uostalom, ne zaboravimo da je Dean najavio da će letjeti kroz publiku.

Do sledećeg puta! 🙂

Podijeli sa prijateljima:

Povezani članci:

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Obavještenje

Izdanje XXIV matematičkog lista Dijagonala, dostupno je na našem sajtu i možeš ga naći u sekciji Biblioteka!