Newsletter Subscription

Search

Uručene diplome polaznicima trinaeste DoMEn škole programiranja

DoMEn škola programiranja, u organizaciji kompanije doMEn i Prirodno-matematičkog fakulteta, održana je i ove školske godine, po trinaesti put zaredom.  

Osnovci i srednjoškolci iz crnogorskih osnovnih i srednjih škola su imali priliku da potpuno besplatno, uz pomoć sjajnih i posvećenih profesora sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Podgorici, steknu znanja iz oblasti matematike i programiranja. 

I ove godine, interesovanje djece je bilo ogromno. Oko 250 učenika je poslalo svoje prijave sa željom da uživo prate školu i naprave svoje prve korake u programiranju. Kako je broj mjesta u učionicama bio ograničen, nakon inicijalnog testa odabrano je njih 70 koji su nastavili pohađanje škole, dok je ostalima bilo na raspolaganju samostalno onlajn učenje, uz lekcije na YouTube kanalu STEMedukacija.

Našim mladim programerima, na početku se obratio dekan Prirodno-matematičkog fakulteta, prof. dr Predrag Miranović, koji je ukazao na značaj obrazovanja i sticanja novih znanja, pogotovo kada su STEM nauke u pitanju, i čestitao polaznicima na uspješnom pohađanju škole.

Izvršni direktor kompanije doMEn, Predrag Lešić, povodom dodjele diploma polaznicima izjavio je: “Ponosni smo što je uspješno završena i ovogodišnja DoMEn škola programiranja koju već trinaesti put zaredom organizujemo uz podršku naših kolega sa Prirodno-matematičkog fakulteta. Jako nam je drago zbog činjenice da ovim projektom, koji traje skoro koliko i naša kompanija, pomažemo djeci da naprave svoje prve korake u programiranju i uvedu se u svijet informacionih tehnologija. Neki od polaznika prvih škola su u ovogodišnjoj bili profesori, te nam to najbolje dokazuje vrijednost naših napora.”

Nastava se odvijala u računarskim salama PMF-a, počev od oktobra prošle godine, na način da su polaznici podijeljeni u tri grupe, zavisno od uzrasta i poznavanja programskih jezika.

Prvu grupu čine osnovci, učenici VII, VIII i IX razreda, koji prethodno nijesu imali prilike da uče o programiranju. Oni su izučavali programski jezik C++, a zaslužene diplome im je uručio profesor Damir Delijić.

 

Drugu grupu čine učenici srednjih škola (od I do IV razreda), koji takođe nijesu imali predznanja iz oblasti programiranja. Za njih je bilo namijenjeno izučavanje programskog jezika Java, a diplome im je uručio prof. dr Predrag Miranović, dekan Prirodno-matematičkog fakulteta.

 

Na kraju, kada neko od polaznika završni početni kurs, ima mogućnost da nastavi pohađanje naše škole. Zato se formira i treća, napredna grupa, za sve osnovce i srednjoškolce koji su već pohađali neki od naših početnih kurseva (C++ ili Java) ili poznaju neki programski jezik koji je predviđen za upotrebu na međunarodnim informatičkim olimpijadama (C, C++, Pascal, Java). Njima je diplome uručio profesor Velibor Došljak, koji je bio nekadašnji polaznik naše Ljetnje škole programiranja. 

 

Još jednom čestitamo svim polaznicima na sjajnoj energiji, pokazanom znanju i želji za učenjem. 🙂

 

A tu je i Ljetnja škola programiranja


Naša škola nije namijenjena samo učenicima sa predznanjem. Povećeni profesori sa Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta Crne Gore osmislili su program koji je prilagođen svima. Na tebi je samo da učiš i pokažeš znanje, jer tu postoji još jedan motiv: oni koji pokažu najbolje rezultate, budu nagrađeni.

Svake godine Ljetnja škola programiranja ima za cilj da nagradi 20-ak najboljih polaznika Škole programiranja, na način što će im pružiti priliku da unaprijede svoja znanja iz programiranja u jeziku C++. U pauzama od programiranja, polaznici šetaju, planinare, otkrivaju nova mjesta i avanture koje Kolašin nudi. Kvalitetno druženje je neizostavno! 🙂 Ova škola je takođe besplatna, jer kompletne troškove za sve učenike i nastavnike obezbjeđuju organizatori.

Ove godine, najbolji polaznici imaju priliku da od 02. do 10. jula 2022. godine, u Kolašinu, prisustvuju dvanaestoj po redu Ljetnjoj školi programiranja, takođe u organizaciji kompanije doMEn d.o.o. i Prirodno-matematičkog fakulteta.

Učenje o programiranju je, kao što vidiš, dostupno svima. Ukoliko iz bilo kog razloga nisi u prilici da pohađaš Školu programiranja, nemoj da brineš! Na Youtube kanalu portala STEM Edukacija postoje i onlajn kursevi za pogramske jezike C++, Scratch i Java. Na taj način možeš samostalno, kod kuće učiti osnove programiranja. Osim toga, na ovom linku možeš pronaći priručnik za programski jezik Scratch “Kreiraj svoju prvu igru”. Uz njega možeš napraviti svoje prve korake u ovom programskom jeziku. 

Isto tako, pozivamo te da nastaviš da pratiš naše objave (i prijaviš se za naš newsletter), kako bi blagovremeno bio upoznat/a o narednom pozivu i prijavio/la se za narednu, 14. DoMEn školu programiranja.Za kraj, ukoliko imaš neka pitanja, budi slobodan/na da nam pišeš na [email protected] i rado ćemo ti odgovoriti na sve nejasnoće! 🙂

Podijeli sa prijateljima:

Povezani članci:

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Obavještenje

U ponedeljak, 17. juna 2024. godine, u 11:00 sati u Rektoratu Univerziteta Crne Gore, održaće se svečana dodjela priznanja najuspješnijim takmičarima Olimpijade znanja.