Newsletter Subscription

Završen drugi Međunarodni EYCA Educo Camp

Hej! Da li znaš da je drugi Međunarodni EYCA Educo Camp, održan 15. avgusta? Okupio je mlade ljude iz svih krajeva Crne Gore i regiona! Tridesetak mladih imali su priliku da saznaju više o aktuelnim problemima kao i budućim rješenjima kada je u pitanju omladinska politika. 

Baš na taj način, trodnevnim edukativnim seminarom, obilježen je 12. avgust – Međunarodni dan mladih. A to je bila i ideja. Da se ovaj važan omladinski datum na pravi način obilježi, omogućujući mladima da se povežu kako međusobno, tako i sa predavačima.

A evo i par rečenica o kampu, da vidiš šta se sve tu zbivalo! 👀

Gđa Amina Cikotić, državna sekretarka u Ministarstvu sporta i mladih, i gdin Jugoslav Radović, izvršni direktor NVO “Centar za omladinsku edukaciju”, otvorili su ovogodišnji kamp. Svoje govore posvetili su mladima. Njihovim potrebama i aktuelnim problemima. 

Na panel diskusiji pod nazivom “Evropska godina mladih: Mladi, da li se čujemo?”, bilo je riječi o omladinskoj politici, položaju mladih ljudi u Crnoj Gori, aktuelnim problemima, programima koji se sprovode, evropskim praksama, kao i preporukama za buduće korake. Panelom je moderirao Krsto Vukadinović (Ministarstvo prosvjete), a gosti panela bili su: Amina Cikotić (Državna sekretarka u Ministarstvu sporta i mladih), Amela Kovačević Kalender (PH International Crna Gora), Dimitrije Jovićević (Advisory Council on Youth, Council of Europe) i Tamara Čirgić (UNDP Crna Gora).

 

Sigurnost mladih na internetu

 

Nakon panela, uslijedile su edukativne radionice! Na njima su mladi imali priliku da slušaju Anitu Ljuljđurović (doMEn), koja je predstavila veoma važnu i aktuelnu temu – sigurnost mladih na internetu. Anita je govorila o sajber bezbjednosti, zaštiti ličnih podataka, socijalnom inžinjeringu i društvenim mrežama. Kad smo kod toga, da li znaš šta su phishing mejlovi? I, da li znaš, da se svakog dana pošalje preko 160 phishing mejlova, od kojih će čak 50% biti otvoreno. Anita je objasnila i kako zaštititi lične podatke, ali i zbog čega je to toliko važno. Skrenula je pažnju i na to da, sve što se jednom objavi na internetu – zauvijek ostane na internetu. Za kraj, dala je mladima par savjeta kako da budu sigurni na internetu. Znam, sad ti je sigurno krivo što i ti nisi bio/la na ovoj radionici. Već je jasno da je ova važna, ali i jako interesantna tema, pokrenula interakciju među prisutnima. 

A evo i Anitinog utiska:

“Prije svega, željela bih da se zahvalim organizatorima na pozivu da budem dio ovog projekta. Izuzetno mi je drago što se govori o temi sigurnosti na internetu, i srećna sam što su mladi svjesni značaja ove teme. Sjajna atmosfera upotpunjena je interaktivnom pristupu učesnika, gdje smo na otvoren način diksutovali o svim pitanjima koja se tiču naše sigurnosti na internetu.”

Osim Anite, prisutni su imali priliku da čuju i Sanju Šišović (NVO Cazas) koja je sa učesnicima razgovarala na temu mentalnog zdravlja. Mileva Seratlić (Coca-Cola HBC Srbija i Crna Gora) je sa učesnicima govorila o javnom nastupu, dok su Mirela Kalamperović (ADP-Zid) i Milena Šćepanović (ADP-Zid) mladima predstavile programe mobilnosti u Evropskoj uniji. Završnu radionicu održali su Katarina Vukadinović (Omladinski Klub Budva) i Krsto Vukadinović (Ministarstvo prosvjete), a tema o kojoj su razgovarali je važnost uključivanja mladih u procese donošenja odluka.

Sve radionice i predavači pružili su mnoštvo zanimljivih činjenica, a predavanja su bila interaktivna. 

I tako je obilježen još jedan Međunarodni dan mladih. Jedva čekamo da vidimo šta nas čeka sledeće godine! 😊

Podijeli sa prijateljima:

Povezani članci:

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Obavještenje

XIX izdanje matematičkog lista Dijagonala, dostupno je na našem sajtu i možeš ga naći u sekciji Biblioteka! 🙂