Newsletter Subscription

Search

DoMEn škola programiranja 2021: Scratch

Zamisli žirafu koja pije čaj ili ljude koji lete. U tvojoj mašti ima još nevjerovatnih stvari koje želiš da predstaviš svima? Scratch je programski jezik pomoću kojeg možeš ostvariti svoje ideje, a sa njim te upoznaje profesorica Helena Đurović.
Format: onlajn video kurs
Trajanje: 7h 37min
Broj časova: 9
Cijena: besplatno

Program kursa

I dio
Dobro došli na prvi čas iz programskog jezika Scratch! Kroz čas te vodi profesorica Helena Đurović, a u prvom dijelu ovog časa upoznajete se sa Scratch-om.

II dio U drugom dijelu prvog časa u programskom jeziku Scratch, zajedno sa profesoricom Helenom, saznaćeš više o ovom programskom jeziku.


III dio

Uz pomoć profesorice Helene počećeš da praviš prve Scratch programe, a na kraju lekcije dobićeš domaći zadatak kako bi što prije krenuo/la da primjenjuješ stečena znanja.

 

Stižemo do drugog časa iz programskog jezika Scratch! Na samom početku časa, profesorica Helena će ti pokazati kako se radi domaći od prethodnog časa.

Čas počinje izradom domaćeg zadatka od prošlog časa, a onda nastavljamo sa učenjem novih funkcija u Scratch-u i stvaranjem svijeta u kojem ćeš moći da programiraš sve ono o čemu maštaš.

Stigli smo i do četvrtog časa u programskom jeziku Scratch! Kreiramo interaktivne projekte koji će ti pomoći da stekneš algoritamski način razmišljanja i svoje zamisli pretvoriš u animacije ili igre!

I dio
Dobro došli na peti čas iz programskog jezika Scratch! Nastavljamo sa zadatkom “Vještica koja leti” od prošlog časa, ali sada svemu dodajemo i nove funkcije.

II dio
I došli smo do kraja petog časa u programskom jeziku Scratch. Pogledaj ovaj video, a onda napravi svoj zanimljivi primjer i obavezno ga podijeli na Scratch platformi pod nazivom “DoMEn škola programiranja” – najzanimljvije projekte objavljujemo na našem STEM edukacija profilu! 😀

 

I dio
Ovo je šesti čas iz programskog jezika Scratch na kojem nastavljamo sa izradom projekta od prethodnog časa. Cilj nam je da napravimo igru “Mačka i miš”. Kako ćemo to uraditi, pokazuje nam nastavnica Helena.

II dio
Nastavljamo sa šestim časom iz programskog jezika Scratch. Ovog puta dodajemo nove likove, pa projekat postaje još zanimljiviji.

Šta kažeš na to da napravimo jednu sjajnu igru sa balonima? 😀 Prvo ćeš sa profesoricom Helenom pogledati projekat od prošlog časa, a onda se upuštate u avanturu pravljenja nove igre!

 

Danas ćemo napraviti igricu “Lavirint” u programskom jeziku Scratch. Sigurni smo da će te ovaj čas inspirisati da napraviš svoj novi Scratch projekat.

Da li nekada razmišljaš o tome kako bi bilo super da napraviš mini porodični kviz ili neki veći kviz za društvo iz škole? Uz profesoricu Helenu nauči kako da svog Scratch mačka pretvoriš u sveznalicu koja postavlja pitanja! 🙂

Drugi kursevi:

14-18 godina

DoMEn škola programiranja 2021: Java

Želiš da učiš o najpopularnijem programskom jeziku Java? Pogledaj besplatan kurs i na lak i zabavan način počni da pišeš svoje prve programe.
12-14 godina

DoMEn škola programiranja 2021: C++

Ovdje ćeš naći početni kurs u programskom jeziku C++ namijenjen početnicima, osnovcima i svim srednjoškolcima koji do sada nisu učili programiranje, a žele da se oprobaju.