Newsletter Subscription

Bezbijednost na Internetu: Kako da izbjegneš prevare?

Bezbijednost djece na Internetu

Ako misliš da je nemoguće da neko baš tebe prevari i da znaš sve moguće varijante prevarantskih priča, razmisli o milionima onih upravo mladih ljudi, koji su u jednom trenutku bili prevareni. To je situaciju u kojoj nas manjak razmišljanja ili znanja može koštati značajnih finansijskih sredstva, a svoje podatke i naloge možemo zauvijek izgubiti. Zbog toga danas pričamo o svemu onome mračnom što Internet nosi sa sobom, ali i mjerama predostrožnosti koje će te zaštiti od ovakvih događaja.

Sada se vraćamo nekoliko decenija unazad, kada je Internet tek postao popularan među milionima ljudi širom svijeta. Govorim uglavnom o generaciji naših roditelja koji nisu rođeni sa mobilnim telefonom i kojima ni danas sve nove tehnologije nisu do kraja jasne. 

U njihovo vrijeme,  kupovina određenog broja sati na Internetu značila je otvaranje vrata sasvim novog svijeta! Upravo su početne faze masovnog korišćenja Interneta bile najplodnije tlo za razvoj prevara. Među prvim prevarama bilo je takozvano “Nigerijsko pismo” kojim je Nigerijski princ u mejlovima molio korisnike da mu pomognu da ilegalno pobjegne iz Nigerije, a on bi im zauzvrat donio novac i blago. Vjerovatno ti se kroz glavu provlači ista misao kao i meni kada sam po prvi put čula za ovakvu prevaru: pa ko je samo mogao povjerovati u ovu priču?! Vjerovao ili ne, ovakve priče čak i danas prevarantima donosi preko 700 hiljada dolara prihoda godišnje! Nekada, Internet prevare nije lako prepoznati, a dobijaju se preko e-maila, društvenih mreža ili aplikacija za razmjenu poruka poput Viber-a ili Whatsapp-a.

Kako da ne budeš među upecanim?

Prva i osnovna stvar jeste da uvijek provjeriš adresu sa koje primaš mail, profil osobe od koje primaš poruke na društvenim mrežama ili broj telefona sa kojeg dobijaš SMS. Kako smo naučili u prethodnom blog postu: kao i u stvarnom životu, tako i u onlajn svijetu, razgovor sa strancima predstavlja opasnost. Ukoliko ti email adresa ili broj telefona nisu poznati, a u tekstu se traže tvoji lični podaci, onda se vjerovatno radi o prevari.

Imaj na umu da prevaranti nekada ciljano traže mlade ljude, pod pretpostavkom da će oni biti naivni i nasjesti na njihovu priču. Sada se vjerovatno pitaš i kako da prepoznaš priču prevaranata na Internetu. Osnove njihovih pisama (na koje se i “peca” najveći broj ljudi) su da će te lako pretvoriti u heroja jer nešto zaista važno zavisi samo od tebe ili će ti obećati da uz mali napor možeš doći do velike nagrade (jedan komentar i fotografija tvojih dokumenata će ti donijeti nekoliko stotina eura). Ovakve dvije poruke, trebalo bi da prepoznaš u svakom mailu koji dolazi od prevaranata.

Ukoliko primijetiš objave na društvenim mrežama poput onih da poznata banka organizuje nagradnu igru i da pravo učešća imaju svi koji ostave komentar, znaj da se radi o prevari. Nakon što bi ostavio komentar, stigao bi zahtjev sa te stranice kojim se traži da pošalješ svoje lične podatke poput adrese ili lične karte. Imaj na umu to da nijedna ozbiljna institucija (banka ili privatna kompanija) na Internetu i preko društvenih mreža nikada neće tražiti tvoje lične podatke –  to je protivzakonito.  Takođe, pazi kome uopšte šalješ svoje lične fotografije, a ukoliko to možeš, izbjegavaj slanje slika lične karte ili pasoša, pogotovo na kanalima koji nisu enkriptovani.

Plaćanje na Internetu

Kada se govori o kupovini na Internetu, uvijek prije korišćenja kartice ili aplikacije za elektronsko bankarstvo, posavjetuj se sa roditeljima o tome da li su oni saglasni sa kupovinom preko tog sajta, a prethodno se i ti raspitaj za sajt sa kog kupuješ. Najbolje bi bilo da trguješ preko sajtova koji su popularni i provjereno pouzdani. Ne zaboravi da ti u trenutku kupovine odaješ podatke svoje kreditne kartice nekome, pa se pobrini za to da to bude siguran sistem, a ne prevarant koji će imati pristup tvojim, ili finansijama tvojih roditelja. 

Takođe, jako je bitno da paziš na kojoj mreži obavljaš plaćanja na internetu. Za to nikada ne koristi javi Wi-Fi jer tvoji podaci uvijek mogu biti presretnuti, umjesto toga, uvijek prvo sačekaj da dođeš kući.

Napomena: Ukoliko se već desi da upadneš u zamku prevaranata, odmah o tome obavijesti svoje roditelje jer reakcija u pravo vrijeme može smanjiti štetu. U Crnoj Gori postoji posebna organizacija kojoj se prijavljuju ovakve nelegalne radnje, a tvoji roditelji se mogu informisati na www.cirt.me.

Kako da budeš za korak ispred prevaranata:

 

  • Tvoji lični podaci (datum rođenja, adresa, škola koju pohađaš ili broj telefona) ne bi smjeli da budu na tvojim profilima na društvenim mrežama i dostupni svima.
  • Šifre bi trebalo da imaju najmanje 8 karaktera i da budu kombinacija brojeva i slova. Takođe, često mijenjaj šifre na društvenim mrežama i neka svaki nalog ima različitu šifru (naravno da niko od nas ne može zapamtiti šifre za sve društvene mreže. Imam pomoć za tebe: postoji veliki broj besplatnih aplikacija koje ti olakšavaju upravljanje šiframa)
  • Na sve svoje naloge podesi zahtjeve za potvrdu identiteta. Na ovaj način, kad god neko drugi pokuša da se prijavi na tvoj Instagram profil, stići će ti mail ili sms poruka.

Kao i sve u životu, tako i Internet pored brojnih koristi koje nam donosi, ima i svoje mračne strane. Ipak, nemoj da te potencijalne opasnosti zaplaše i da Internet i nove tehnologije koristiš sa strahom. Budi oprezan, razmišljaj o tome šta šalješ i kome, i nema razloga za strah.

Jedna od osnovnih vrijednosti kompanije doMEn jeste stvaranje i očuvanje sigurnosti na Internetu. Kao registrar jednog od globalnih domena, ulaže napore da i kroz edukaciju stvori siguran komšiluk za cijelu .ME zajednicu.

Podijeli sa prijateljima:

Povezani članci:

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Obavještenje

XIX izdanje matematičkog lista Dijagonala, dostupno je na našem sajtu i možeš ga naći u sekciji Biblioteka! 🙂