Newsletter Subscription

Search

Da li je jedan uspavani vulkan zaista rajsko mjesto za astronome?

Na jednom od najdražih putovanja na kojima sam bila, imala sam priliku da provedem dan na francuskom ostrvu Martinik koje mi je iz krajnje djetinjastih razloga (shvatićeš ako obratiš pažnju na moje prezime) bilo vrlo bitno za posjetiti.

Tamo sam imala priliku da razgovaram sa mještanima na različite teme, pa tako i o najvećoj vulkanskoj katastrofi 20. vijeka koju je prouzrokovala erupcija vulkana Mon Pele. Iako mi baš i nije bilo svejedno (vulkan je u tom trenutku važio za uspavan, ali mu je 1902. godine bilo potrebno svega nekoliko minuta da se aktivira i uništi čitav grad pa mi to i nije bila neka utjeha), ovo jeste bio moj prvi bliski susret sa vulkanom i to je probudilo želju da po povratku kući produbim svoje znanje o njima radeći ono što najviše volim – istražujući!

Upravo zato, danas želim da podijelim sa tobom jednu zanimljivu priču o vulkanu na Havajima i tome zašto je, iako ga neki od nas možda smatraju strašnim, za astronome to jedno od najmagičnijih mjesta na planeti. 

Je li ti poznat vulkan Mauna Kea?

 

Mauna Kea je uspavani vulkan (jedan od pet najvećih) na Havajima. Gigantskih je razmjera i ne bih te možda ni smarala podacima tipa da se od površine Tihog okeana izdiže tačno 4205 metara uvis, ali da je njegov najveći dio ipak pod vodom da ovo nije jako jako bitno. Iz kog razloga? Pa, zato što je od dna okeana ova planina visoka skoro 10.000 metara što je čini višom i od Mont Everesta (8.848 metara). Da! Šokantno, znam. Mont Everest zvanično ima najviši vrh na svijetu u odnosu na nivo mora, ali ako izmjerimo razdaljinu između njegove baze i vrha, naći će se na drugom mjestu liste najviših planina na svijetu. Imam li sad tvoju pažnju?

Još jedna bitna stvar vezana za Maunu Keu jeste da je Havajci zovu Bijela planina (jer je njen vrh zimi pokriven snijegom) i da na njenom vrhu, po vjerovanjima, živi sniježna boginja Poliahu. 

A zašto je Mauna Kea bitna astronomima?

 

Vrh planine se nalazi iznad 40% atmosfere Zemlje i 90% iznad vodenih isparenja. Nebo nad Mauna Keom je zato ekstremno suvo što je posebno važno za infracrvenu i submilimetarsku astronomiju. Atmosfera je stabilna, a svjetla gradova su daleko pa je nebo nad Mauna Keom tamno i kristalno čisto (godišnje bude i preko tri stotine vedrih noći, što moraš priznati da zvuči sjajno).

Zbog svega toga astronomi kažu da je Mauna Kea mjesto gde se Zemlja spaja sa ostatkom univerzuma. I, baš ovo je i razlog što se na njenom vrhu nalaze neke od najvećih i najmoćnijih astronomskih opservatorija na svijetu.

Locirane na nadmorskoj visini od 4205 metara, Mauna Kea opservatorije su nezavisni projekat koji obuhvata veliki broj naučnoistraživačkih ustanova. Nalaze se na samom vrhu planine i u pitanju je čitav kompleks koji ima i turistički centar, pa se redovno organizuju noćna posmatranja i predavanja za ljubitelje astronomije koji su se odvažili na ovu avanturu.

Zvezdane putne destinacije za ljubitelje astronomije

 

Ukoliko sam uspjela da te zainteresujem za astronomiju, evo par korisnih linkova. 

U Crnoj Gori postoji Astronomski klub Fondacije za promovisanje nauke – PRONA  i ovo je link na kome možeš saznati više o njemu. Ukoliko voliš da putuješ, evo i članka sa još nekim zanimljivim putnim destinacijama i sjajnim opservatorijama koje možeš posjetiti. 

Nadam se da će i tebe nešto od ovoga podstaći da istražuješ dalje i proširiš znanje o nečemu što ti se, do sada, možda i nije činilo toliko zanimljivim. 

Ukoliko imaš nešto što želiš da podijeliš sa nama ili temu na koju želiš da pišemo na blogu, uvijek nam se možeš obratiti na Instagramu, Fejsbuku ili tako što ćeš nam poslati mail na [email protected].

Podijeli sa prijateljima:

Povezani članci:

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Svi znamo da su jagode crvene i da je Donatelo nindža kornjača sa ljubičastim povezom. Znamo i da je suncokret žut, trava zelena, a nebo plavo, ali pitanje je šta ako tvoja plava i moja plava nisu iste? Muči li i tebe isto pitanje? Saznaj nešto više o ovome u našem novom blog postu

Obavještenje

U ponedeljak, 17. juna 2024. godine, u 11:00 sati u Rektoratu Univerziteta Crne Gore, održaće se svečana dodjela priznanja najuspješnijim takmičarima Olimpijade znanja.