Newsletter Subscription

Search

Da li znaš da godina ostavlja trag na nebu?

Zamisli da Sunce svakog dana igra svoju najdražu igru na nebu. Malo lijevo, malo desno – taj ples je uvijek jedinstven. E sad, ako bismo mi svakog dana fotografisali Sunce u isto vrijeme, uočili bismo da se vremenom stvara neobičan oblik, nalik nekom sjajnom potpisu. Ili, kao da je nebo slikarsko planto na kojem Sunce kreira svoje umjetničko djelo. Sve to moguće je zato što Sunce na nebu ostavlja vlastiti, vaoma poseban trag.

Astronomija nam otkriva da se ovaj trag zove analema

Analema je kriva u obliku izdužene osmice koja prikazuje položaj Sunca na nebu tokom godinu dana, posmatrano sa istog mjesta, u isto vrijeme. Zapravo, ona se na Zemlji pojavljuje kao izdužena osmica ali na ostalim tijelima Sunčevog sistema to ne mora biti slučaj. Sve zavisi od međusobnog djelovanja tri parametra: osnog nagiba tijela, ekscentričnosti eliptične orbite tijela i položaja apsida ili ravnodnevice.

Tako je na Marsu ekscentričnost dominantna u odnosu na druga dva parametra i imamo analemu nalik suzi. Sa druge strane, na Jupiteru je zbog drugačijeg međudjelovanja analema izgledom bliža elipsi. A uz sve ove “zamrzlame”, postoji i nešto što se zove tutulema (analema koja u sebi sadrži slike pomračenja Sunca) i Mjesečeva analema!

Sve ovo otkriva nam područje astronomije, posebno područje sferične astronomije koje konkretno proučava položaj i kretanje nebeskih tijela s obzirom na sferu nebeskog svoda. Analema se javlja zbog kretanja Zemlje oko Sunca i njene ose rotacije. Njeno proučavanje astronomima omogućava bolje razumijevanje mehanizama Zemljine rotacije i revolucije i toga kako ti procesi utiču na pojavu sunčevih pitanja na nebu tokom godine.

Analema je zanimljivija nego što se to na prvi pogled čini

Upoznat/a si sa tim da analema neće imati isti oblik na svim tijelima Sunčevog sistema, ali da li znaš da oblik može varirati i na Zemlji, od čovjeka do čovjeka? Nekome će ličiti na osmijeh, nekome zaista na osmicu, nekome čak na srce, a sve u zavisnosti od mjesta posmatranja na Zemlji.

Dalje se upoznajemo sa povezanošću analeme sa promjenama u brzini rotacije Zemlje i otkrivamo to da, zbog toga što je put Sunca po nebu povezan sa kretanjima Zemlje, oblik analeme može pružiti više detalja o tome kako se Zemlja rotira!

Oko jednog će se svi složiti: analema zahtjeva dugotrajna posmatranja neba kako bi se što potpunije razumjela. Razlog je taj što svakog dana Sunce pomjera svoj položaj i tako stvara kompleksne obrasce koji čine analemu. Vjerovatno je upravo to razlog i zašto snimanje analeme predstavlja poseban izazov za fotografe širom svijeta!

Zamisli samo tu istrajnost da svakog dana, u isto vrijeme i na istom mjestu fotografišeš nebo ne bi li uočio/la promjene u položaju Sunca – i tako 365 dana. Zapravo, ako te priča o analemama (a ovo je samo početak) dovoljno zainteresovala, onda se možda i nećeš zaustaviti samo na zamišljanju. Pokušaj pronaći neke foto-priče na ovu temu na internetu, a ako budeš htio/la da daš svoj doprinos – telefon ili fotoaparat u ruke i kreni već danas! Ne zaboravi da nam se javiš kada sve bude zabilježeno. 🙂

Podijeli sa prijateljima:

Povezani članci:

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Obavještenje

U ponedeljak, 17. juna 2024. godine, u 11:00 sati u Rektoratu Univerziteta Crne Gore, održaće se svečana dodjela priznanja najuspješnijim takmičarima Olimpijade znanja.