Newsletter Subscription

Dostupno osam online knjiga koje će te upoznati sa svemirom!

Upoznaj svemir uz ove online knjige

Često gledaš u zvijezde i razmišljaš o tome šta se dešava izvan onoga što mi na Zemlji možemo vidjeti? Po glavi ti se motaju pitanja da li ima života i na drugim planetama, pa zamišljaš neki udaljeni sistem u kom bića potpuno drugačija od nas traže upravo nas, svoje svemirske komšije? Kako li izgledaju i gdje li žive…

I mi smo jednako znatiželjni kao i ti, pa sajt www.nasa.gov često pratimo i tragamo za novostima koje će izmijeniti sve ono što do danas znamo o svemiru. Upravo tragajući za takvim novostima, naišli smo na nešto što će ispuniti naš predstojeći odmor! 

NASA je u saradnji sa World Book izdala 8 knjiga namijenjenih mladima koje govore o istraživanjima koja se trenutno sprovode u svemiru i na zemlji, a koja za cilj imaju da dođemo do novih saznanja o svijetu koji nas okružuje.

Ako ove istraživačke knjige zamišljaš  štiva puna dosadnih činjenica koje se teško shvataju i za koje je potrebno napredno teorijsko znanje prirodnih nauka, na pogrešnom si putu. Knjige su prlagođene jeziku mladih i kroz priče te vode likovi naučnika koji trenutno rade na istraživanjima. Svaka priča ima oko 40 stranica, možeš ih čitati kojim god hoćeš redosledom jer nisu međusobno povezane, a sve o čemu se govori prate i predivne ilustracije.

Pa da krenemo sa kratkim pregledom svake od knjiga, a ti obavezno označi one teme koje bi ti bile najzanimljivije!

Izaberi svoju omiljenu i javi nam utiske!

Alien Cave ExplorersPećine su i na našoj planeti često neistražene, a sada zamisli one koje su na drugim planetama, poput Marsa. Za njih od skoro znamo da postoje, pa ih naučnici posmatraju kao pravo blago za sve buduće eksperimente i saznanja. Upravo na Marsu, gdje je dokazano da postoji voda, pitaju se kako da istraže ogromne povezane pećine i u njima možda pronađu žive organizme.

Kako bi došli do saznanja, naučnici i robotičari pokušavaju da naprave moćne i pametne robote koji će pećine na drugim planetama i nebeskim tijelima istraživati bez pomoći astronauta. Jedan od njih je i inženjer William Red Whittaker, koji će te voditi kroz ovu knjigu i istraživanje: 

“Tokom djetinjstva, volio sam da istražujem pećine i rupe koje su se nalazile u okolini. Danas, radim na razvoju robota koji će tokom svojih misija istraživati pećine na Marsu i Mjesecu.” 

Uz profesora Reda, imaš priliku da razviješ ljubav prema ovakvim istraživanjima!


Asteroid-Harpooning Hitcher – Kroz ovu knjigu vodi te Masahiro Ono, koji već godinama pokušava da napravi sondu koja će moći da se “zakači” za asteroid, prati njegov život u svemiru i informacije o njemu šalje naučnicima. Iako sve zvuči lako, zapravo je potrebno napraviti mnogo istraživanja koja će obezbijediti da sonda bude izdržljiva i istrpi pritisak i druge sile koje će uticati na nju prilikom lansiranja i kačenja za asteroid.

Ako voliš izazove, ova knjiga će ti omogućiti da se suočiš sa brojnim problemima i zajedno sa inženjerom Hirom ih riješiš.

Land-Sailing Venus RoverAko pogledaš nebo neposredno prije svitanja ili zalaska sunca, primijetićeš da jedna zvijezda sija malo jače od ostalih. U pitanju je zapravo planeta Sunčevog sistema – Venera, koja osim što je obasjana Suncem, jače sija i zbog toga što je najbliža našoj planeti. Ipak, iako nam je prva “komšinica” o Veneri znamo relativno malo. 

Kako bismo saznali više, naučnik i inženjer Geoffrey Landis pokušava da konstruiše rover koji će moći da istražuje površinu Venere i to na duži period (do sada su roveri i ostale mašine bile na površini Venere, ali su se mogle zadržati najviše dva sata što nije dovoljno za veća istraživanja). Kako u toku tog procesa konstruisanja mašine probleme prevazilazi istraživač Landis, saznaj u ovoj knjizi!

Laser-Sailing Starships – Voliš fiziku i želiš da nadogradiš gradivo naučeno u školi? Ovo je knjiga koju ćeš obožavati!

Kroz zanimljivo proputovanje vodi te fizičar Philip Lubin, koji pokušava da napravi sondu koja će biti u stanju da dodatno izučava zvijezde i koja će imati moć da putuje brzinom svjetlosti! Naučnik koji te vodi kroz knjigu sličan je tebi – djetinjstvo je proveo gledajući zvijezde i pokušavajući da shvati šta se gore dešava. Sada velikim koracima korača ka tome da to i otkrije, a svoja saznanja dijeli sa tobom!

Printable Probes and Cosmic ConfettiTvoja prva destinacija otvaranjem ove knjige – Mars! Zajedno sa inženjerkom Kendrom Short prolazićeš kroz procese i istraživanja koja je neophdno uraditi da bi se konstruisala sonda koja će istraživati planetu Mars.

Da bismo znali kakva ta sonda mora da bude, Kendra nas prvo upoznaje sa ovom planetom i problemima poput onih da tijelo mora da putuje brzo (da bi pravovremeno stiglo na Mars, a ne u našoj starosti) ali i da bude izdržljivo kako bi izdržalo slijetanje na ovu planetu. Takođe, u jednom poglavlju imaćeš priliku da čitaš o tome kako je biti inženjerka i da li su STEM zanimanja pogodna i za žene (spoiler alert: Naravno da JESU!)

Ostale zanimljive knjige koje u ovom serijalu možeš pročitati su i Solar-Wind-Riding Electric Sail (saznaćeš kako se Sunčev vjetar može koristiti za ubrzanje tijela u svemiru), Squishy, Fishy Robot Explorers (ako pratiš vijesti iz oblasti robotike, ova knjiga će te oduševiti – govori o pravljenju robota riba koje će istraživati vode na drugim planetama i potencijalne vodene organizme koji tamo mogu živjeti) i poslednja dostupna knjiga iz ovog serijala je Web-Spinning Space Spiders (govori o kreiranju sondi koje treba da istražuju zemljinu orbitu, a dodatno ćeš istraživati i problem gravitacije koje utiče na ovakve sonde).

Ovakav serijal posvećen je približavanju mladima oblasti poput nauke, tehnologije, inženjeringa i matematike (STEM oblasti), a serijal je već nagrađen od strane Američkog udruženja biblioteka kao izuzetan doprinos u pričama koje približavaju ove oblasti, a nisu fikcija.

Nadamo se da ćeš se uz neku od ovih knjiga zabaviti, a predlažemo ti da od svake od njih pričitaš uvod i ocijeniš koja će ti biti najzabavnija za čitanje.

Portal www.stemedukacija.me pokrenula je kompanija doMEn, registrar crnogorskog domena .ME, u cilju približavanja mladima u Crnoj Gori oblasti poput programiranja, novih tehnologija i prirodnih nauka.

 

Podijeli sa prijateljima:

Povezani članci:

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Obavještenje

XIX izdanje matematičkog lista Dijagonala, dostupno je na našem sajtu i možeš ga naći u sekciji Biblioteka! 🙂