Newsletter Subscription

Search

[FIRST LEGO Liga] Saznaj iz prve ruke kako je to istraživati orbitu i biti dio FIRST LEGO Lige

Mapa po kojoj će se kretati LEGO roboti prilikom obavljanja svoje misije!

Ovogodišnje FIRST LEGO Liga takmičenje u Crnoj Gori je proteklo sjajno! Prethodna subota je bila ispunjena smijehom, zabavom i timovima koji su pokušali da odgovore na izazov putovanja i istaživanja svemira. Raspoloženje je bilo na nivou, jer je ovo zaista bila prilika da se osnovci međusobno upoznaju i druže, a ni takmičarskog duha nije falilo! 🙂 Svaki tim je imao prepoznatljivo ime koje su s ponovom nosili, a takmičilo se 8 timova i to iz 6 različitih škola iz Crne Gore:

  • Outlanders (O.Š. “Savo Pejanović”, Podgorica)
  • Transformersi (O.Š. “Božidar Vuković Podgoričanin”, Podgorica)
  • MONTERO Junior (O.Š. “Radojica Perović”, Podgorica)
  • MonteBot (O.Š. “Pavle Rovinski”, Podgorica)
  • LEGO Planet (O.Š. “Pavle Rovinski”, Podgorica)
  • PHOENIX (O.Š. “Štampar Makarije”, Podgorica)
  • Xiaomi Rocket Team (O.Š. “Štampar Makarije”, Podgorica)
  • ALPHA PACK (O.Š. “Marko Miljanov”, Podgorica)

Tema takmičenja je bila „Into Orbit“ (U orbitu), a naši mladi istraživači su se potrudili da na razne načine predstave datu temu. Mjesecima ranije oni su vrijedno radili na izradi robota koristeći komplete LEGO MINDSTORMS kockica, i na programiranju istih kako bi se kretali po tačno utvrđenoj putanji. Njihov zadatak prošle subote je bio da se zabave i predstave svoj tim i rad u najboljem svijetlu. U našem prethodnom postu si mogao pročitati kako teče proces takmičenja i sa kojim se sve zadacima takmičari suočavaju. A evo kako je to izgledalo u praksi. 🙂

 

Kako možemo da pomognemo astronautima u istraživanju svemira?

 

Naši mladi takmičari su za zadatak imali da na interesantan način predstave  i riješe probleme koje su uvidjeli da postoje u orbiti, bilo da se radilo o problemu odlaganja otpada u svemiru, nemogućnosti astronauta da održavaju fizičku kondiciju ili komuniciraju sa porodicom.

Timovi su, u mjesecima koji su prethodili takmičenju, radili na razradi svojih ideja uz pomoć mentora koji su im ukazivali na validne izvore informacija, pa su uz njhovu pomoć i došli do jako kreativnih i inovativnih rješenja.

 

Na samom FIRST LEGO Liga takmičenju, koje se održalo prošle subote u Podgorici, takmičari su predstavili svoja rješenja i obrazložili svoj način razmišljanja. Uz to su i prikazali vrijednosti o kojima je njihov tim vodio računa i na osnovu kojih su svoj zadatak sproveli do kraja, s obzirom da su vrijednosti nešto što FIRST LEGO Liga podstiče i ocjenjuje! I zaista, timovi su pokazali pravi timski duh, zdravu komunikaciju i, prije svega, pozitivnu energiju!

Pored svih drugara, mentora, sudija i roditelja, podršku je pružila i Lajka! Ona je bila vjerni prijatelj zadužen za čuvanje prvih robota, koje smo sa nestrpljenjem čekali da vidimo na takmičarskoj podlozi.

Tim koji se posebno izdvojio, ali i dao najkreativnije rješenje jeste tim “LEGO Planet” iz Osnovne škole “Pavle Rovinski”. Oni su napravili projekat koji astonautima omogućava da lakše i bolje vježbaju u svemiru. Kao pobjednici petog FIRST LEGO Liga takmičenja u Crnoj Gori, imaće priliku predstavlje Crnu Goru na međunarodnoj FIRST LEGO Ligi a snage će odmjeriti sa vršnjacima iz još 98 država svijeta!

Želimo im puno sreće i, naravno, očekujemo izvještaj sa takmičenja! 🙂

 

Kako je to biti sudija na na FIRST LEGO Liga takmičenju?

 

Koliko je zaista bilo teško presuditi jedino mogu da razumiju članovi žirija, pa je Milutin Pavićević, dugogodišnji sudija FLL-a istakao da se najveći problem javlja zbog toga što timove čine beskrajno simpatična, pametna, hrabra i entuzijastična djeca, što sudijama dodatno otežava posao. Baš iz tog razloga postoje veoma precizna i detaljna pravila kojima se vode, pa je Milutin dodao da je “između ostalih stvari, važno koliko projekat odgovara ovogodišnjoj temi, koliko je originalan i maštovit, koliko je primjenjiv u praksi, kakav je kvalitet istraživanja koje su učenici izvršili, ko su eksperti koje su konsultovali prilikom pisanja projekta, s kim su ideju podijelili prije njenog prezentovanja, kakva je bila reakcija okoline na njihovu ideju, ali i kakav je timski duh!

Bitno je istaći da se ovaj član žirija takođe takmičio u osnovnoj i u srednjoj školi i to iz programiranja! Milutin je zadovoljan što, za razliku od njega, djeca danas imaju mnogo više izbora i prilika jer se na internetu mogu naći razni izvori znanja. “FLL je fantastična prilika za djecu da, radeći na robotima i razmišljajući o inovativnim rešenjima, shvate kako se ona ‘dosadna znanja’ koja stiču u školi mogu primijeniti u stvarnom svijetu. Kad svo to znanje ‘klikne’ jedno sa drugim, rešavanje zadataka postaje lakše, a učenje zanimljivije.

 

Oduševljenje ovim takmičenjem podijelile su i takmičarke Bojana i Dunja koje su kazale da su veoma srećne što se takmiče i da uživaju u ovim izazovima. Iako su njihovi drugari iz škole odnijeli pobjedu one nisu bile obeshrabrene “Mi smo neko ko drži rekord sa brojem osvojenih takmičenja i trudićemo se da održimo tu reputaciju naredne godine. Imali smo malih poteškoca ali ih lako prevazilazimo, najvažnije nam je da se slažemo kao tim i da se družimo, a uz to volimo ono što radimo!

S obzirom na to da su i učesnici i sudije bili entuzijastični oko ovogodišenjeg FLL-a, očekujemo da će se naredne godine prijaviti veći broj timova! Ukoliko se ove godine tvoja škola nije prijavila na takmičenje, raspitaj se u svojoj školi o mogućnostima učešća naredne godine.

Ovo je prava prilika za druženje i učenje uz zabavu! Sada je pravo vrijeme da počneš da okupljaš svoj tim i da se sa svojim drugarima upustiš u svijet robotike! 🙂 

Podijeli sa prijateljima:

Povezani članci:

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Svi znamo da su jagode crvene i da je Donatelo nindža kornjača sa ljubičastim povezom. Znamo i da je suncokret žut, trava zelena, a nebo plavo, ali pitanje je šta ako tvoja plava i moja plava nisu iste? Muči li i tebe isto pitanje? Saznaj nešto više o ovome u našem novom blog postu

Obavještenje

U ponedeljak, 17. juna 2024. godine, u 11:00 sati u Rektoratu Univerziteta Crne Gore, održaće se svečana dodjela priznanja najuspješnijim takmičarima Olimpijade znanja.