Newsletter Subscription

Search

Šta su foldoskopi i kako uz njih biologija postaje omiljeni predmet?

Foldoskopi

Koliko nas je, i koliko često koristilo optički mikroskop tokom svog školovanja?

Nekada su mikroskopi bili jedini instrumenti za posmatranje u našim učionicama biologije, ukoliko bi uopšte bili dostupni.  Uz dva ili tri mikroskopa, koliko uglavnom imaju osnovne škole, kao djeca smo uzbuđeno čekali u redu i pretvarali se u male istaživače gledajući preparate i sićušne ćelije! Cijeli taj svijet koji smo mogli vidjeti samo nacrtan u knjizi, sada je bio pred nama! Ipak, već nakon nekoliko sekundi, drugari iza nas opominjali bi nas da je došao njihov red… Zamislite, da su nam mikroskopi bili dostupniji, da smo sve o čemu učimo mogli vidjeti i uvećati do 1400 puta? Biologija bi vjerovatno bila omiljeni predmet većini nas!

Kako nauka napreduje, tako, na našu sreću, dolaze i novi instrumenti koji mijenjaju način na koji učimo prirodne nauke, ali i izvođenje nastave u osnovnim školama!

Manu i Jim sa Stanford Univerziteta, 2014. godine, predstavili su svijetu svoje revolucionarno otkriće – foldoskope (foldscope)! Naime, oni su osmisli sasvim novi način uvećavanja nevidljivih stvari: izuzetno skupe i rogobatne mikroskope, teške za korišćenje, zamijenili su malim, papirnim ali otpornim optičkim instrumentima koji mogu uvećati pojave koje se posmatraju od 20 do 1400 puta!

Ovakvi instrumenti se, kao donacija kompanije DoMEn, već koriste na Cetinju! Profesor biologije u cetinjskoj gimnaziji, Petar Špadijer, svjedok je koliko ovi “mini mikroskopi” bude kreativnost i radoznalost kod učenika, te da oni, kada na kraju sastave svoj foldoskop, na njegovo korišćenje gledaju kao na nagradu za uloženi trud!
Petar kao glavnu prednost korišćenja foldoskopa u nastavi, ističe njihovu laku prenosivost, pa učionicu često zamijeni obližnjim parkom u kom srednjoškolci, ono o čemu uče, posmatraju instrumentima koje sami sastavljaju!

Koristeći foldoskop, jedan učenik nam je poslao fotografije kako on vidi kristale šećera uvećane nekoliko desetina puta.

A ovako naši istaživači uvećavaju djelove pauka, pa im je lekcija o insektima omiljena!

Važno je napomenuti, da iako su foldoskopi, u osnovi napravljeni od papira, otporni su na vodu i padove, pa nema onog straha od oštećenja, kakav smo imali koristeći velike i skupe mikroskope! Prije korišćenja ih je potrebno sklopiti, pa većinu podsjećaju na origami, što učenike dodatno podstiče na logičko razmišljanje, zaključivanje, ali i timski rad, jer je potrebno vrlo precizno sklopiti foldoskop da bi bio funkcionalan!

Kako naši radoznali drugari sa Cetinja timski sklapaju i koriste foldoskope, ali i to kako se list vidi kroz foldoskop, možete pogledati u sledećem videu koji su nam poslali:

Trenutno se u svijetu koristi preko milion foldoskopa, pa se pitamo zašto ne bi svoju primjenu našli i u Crnoj Gori? Ukoliko vam priča o foldoskopima zvuči zanimljivo i smatrate da bi oni mogli biti dio svakodnevice u vašoj osnovnoj ili srednjoj školi, možete se obratiti kompaniji DoMEn d.o.o., koja kroz svoje društveno odgovorno poslovanje, radi na popularizaciji prirodnih nauka među mlađom populacijom u Crnoj Gori. Kako kaže izvršni direktor ove kompanije, Predrag Lešić, ovo je jedan od načina na koje žele ukazati na to da djeca treba da uče kroz igru, a da je naša dužnost da im predstavimo nova otkrića i proširimo vidike!

Ne zaboravi, tvoju radoznalost ništa ne smije zaustaviti!

Podijeli sa prijateljima:

Povezani članci:

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Obavještenje

U ponedeljak, 17. juna 2024. godine, u 11:00 sati u Rektoratu Univerziteta Crne Gore, održaće se svečana dodjela priznanja najuspješnijim takmičarima Olimpijade znanja.