Newsletter Subscription

Search

Igrajmo se i učimo: Eksperimenti koji se mogu izvoditi u kućnim uslovima

Da li smatrate da vaše dijete provodi previše slobodnog vremena u sobi za kompjuterom? Ili se jednostavno ne odvaja od pametnog telefona, društvenih mreža i video klipova različitog sadržaja? 

Ukoliko vam je bilo koji od ovih scenarija dobro poznat, a želite da ih motivišete da dio slobodnog vremena ipak koriste za aktivnosti koje smatrate produktivnim, na pravom ste mjestu! Hajde da poboljšamo njihov nivo znanja iz oblasti vezanih za STEM (oblasti nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike) kroz igru i zabavu! Odlučili smo da pomognemo svim roditeljima koji traže ideje za druženje sa djecom, te vam stoga donosimo mini-serijal tekstova.  Prvi od njih je fokusiran na eksperimente koje možete bezbjedno izvesti kući zajedno sa djecom. 

Od mjerenja težine vazduha do tornada u flaši

Jedna od zabavnijih strana nauke jeste ta da postoje eksperimenti koje je moguće izvesti i kod kuće. S druge strane, ovo je i odlična ideja kada je potrebno ispuniti poslednje dane ljetnjeg raspusta. U nastavku saznaj više o eksperimentima koje možete izvoditi u kućnim uslovima i za koje vam neće trebati nikakva dodatna oprema. 

#1: Testiraj težinu vazduha

Da li vazduh ima težinu? Možda je ovo čudno pitanje, s obzirom na to da izgleda kao da vazduh tako bestežinski lebdi svuda oko nas. Međutim, nauka kaže da velika količina vazduha može biti veoma teška. O ovome možete pričati sa djetetom i zapravo iskoristiti jedan od lakih načina da zajedno testirate težinu vazduha. 

Šta je potrebno za izvođenje ovog eksperimenta:

 • Prazna limenka 
 • Šporet

Uputstvo:

Nabavite praznu limenku od nekog bezalkoholnog pića (recimo prazna Coca-Cola limenka), a zatim četvrtinu limenke napunite vodom. Nakon što to uradite, stavite nekoliko centimetara vode u sudoper ili veliku posudu. Postavite konzervu na šporet i pustite da voda provri oko minut. Kada vidite veliku paru, pomoću kliješta skinite konzervu sa šporeta (limenku nikako ne dodirujete prstima jer će biti vrela!), a zatim je stavite naopako u sudoperu ili posudu sa hladnom vodom. Limenka se treba odmah slomiti. 

Ukoliko se pitate zašto, evo odgovora:

Kada voda proključa, para istiskuje vazduh iz limenke. Kada se limenka stavi u hladnu vodu, para se ponovo pretvara u vodu, što ostavlja djelimičan vakuum u limenci. Limenka se lomi zbog težine vazduha izvan limenke. Ukupna težina vazduha je toliko velika jer živimo na dnu atmosfere koja se uzdiže mnogo kilometara. Sav taj vazduh je veoma težak i pritiska nas sve vrijeme, iako mi to ne osjećamo. Zanimljivo, zar ne? 🙂

#2: Instant led

Postoji mnogo eksperimenata sa ledom i svi su jako zanimljivi, a mi smo ovog puta odabrali jedan koji je jako jednostavan za izvođenje. Prije svega, znate li da je voda puna čestica i nečistoća koje omogućavaju stvaranje leda, ali prečišćena voda nije? Zbog toga prečišćena voda može da dostigne još hladniju temperaturu prije nego što postane čvrsta!  

Šta je potrebno za izvođenje ovog eksperimenta:

 • Neotvorena flaširana voda
 • led

Uputstvo:

Ako neotvorenu flašu pročišćene vode ubacite u zamrzivač na manje od tri sata, flaša će se ohladiti znatno ispod temperature na kojoj se obična voda zamrzava. Kada tako ohlađenu vodu izlijete na komad leda, vidjećete da se voda pretvara u kristale, pri čemu dolazi do njenog trenutnog zamrzavanja. 

#3: Tornado u flaši

Vaša djeca su se do sada vjerovatno susrela sa tornadom u nekom od filmova ili serija. Ova moćna prirodna pojava im je sigurno zagolicala maštu i bar jednom su se zapitali kako ona nastaje. Imamo za vas predlog kako da im to približite! Pa naravno, praveći tornado u plastičnoj boci.

Šta je potrebno za izvođenje ovog eksperimenta:

 • dvije flaše, 
 • cijev za povezivanje flaša i 
 • malo vode.

Uputstvo:

Kada vrtite tečnost u gornjoj flaši, ona stvara vrtlog dok se sliva u donju bočicu. Razlog je taj što, voda dok teče dolje, vazduh mora da ide ka gore, pri čemu se stvara spiralna bujica, tj. tornado. Ukoliko poželite poći korak dalje u eksperimentisanju, možete dodati sjaj, boju za hranu ili ulje za lampu u bočicu kako bi tornado bio još hladniji.

#4: Lava lampa

Da li znaš da je prvu tzv. lava lampu stvorio britanski izumitelj 1963. godine? Prave lava lampe koriste vosak i toplinu kako bi stvorile “lava” efekat. Obzirom da su jako šarene i dinamične, djeca ih jako vole i često traže roditeljima na poklon. Međutim, danas vam želimo pokazati kako da na sasvim jednostavan način napravite lava lampu kod kuće, koristeći nekoliko stvari koje sigurno već imate u svojoj kuhinji. 

Šta je potrebno za izvođenje ovog eksperimenta:

 • Flaša (obična plastična flaša, staklena flaša ili tegla).
 • Šumeće tablete vitamina C
 • Boja za hranu
 • Ulje

Uputstvo:

Sipajte vodu do polovine flaše i u nju ubacite nekoliko kapi one boje za hranu koje želite da bude lava lampa. Te sastojke promiješajte ili promućkajte kako bi se sjedinili. Nakon toga treba dodati ulje, ali tako da flaša ne bude sasvim puna, već da budu ispunjene najviše tri četvrtine. Za naučni šou koji tvoje dijete neće ostaviti ravnodušnim, dodajte jednu šumeću tabletu vitamina C (kada ubacite tabletu nemojte zatvarati flašu, jer pritisak u flaši raste i može se desiti da flaša pukne). Kao krajnji rezultat ovog eksperimenta dobićete lampu koja reflektuje jedinstvenu lavu u boji!

Ukoliko se pitate  kako se to desilo, evo odgovora – ulje je lakše od vode pa se prilikom njegovog dodavanja u flašu nalazi gore, a voda dolje. Kada dodate i šumeću tabletu, ona zbog svoje težine pada na dno i kreće da reaguje sa vodom. Veliki obojeni mjehuri kreću se do ulja, nakon čega padaju na dno i tako u krug. Zaista fantastično!

#5: Coca-Cola eksperiment

Pretpostavljamo da ste se makar jednom našli u situaciji gdje ste djetetu morali da objasnite zašto baš i ne bi valjalo da pije ovaj napitak. Istina je da ovom osvježavajućem napitku ni mi stariji ne uspjevamo baš uvijek da odolimo. Kako bi ublažili potencijalne neprijatne situacije prepiranja sa djetetom (a možda i sami nešto naučili), predlažemo da zajedno sa djetetom izvedete sljedeći eksperiment.

Šta je potrebno za izvođenje ovog eksperimenta:

 • Flaša coca-cola pića
 • Flaša coca-cola zero pića

Uputstvo:

Prvi korak jeste da uključite šporet i na ringlu stavite šerpu u koju ćete sipati regularnu Coca-Colu, koju potom zatim kuvate uz stalno miješanje, sve dok ključanjem voda ne ispari. Ono što će na kraju ostati je šećer. Tu šerpu ostavite sa strane i isti postupak ponovite sa Coca-Colom Zero. Ono što ćete na kraju dobiti u obje posude je karamelizovani šećer koji ostaje nakon ključanja sode na visokoj temperaturi. Na kraju, kada uzmete šerpice i uporedite količine šećera koje su ostale, vidjećete da je u prvom slučaju ostala velika količina šećera, dok je u drugom slučaju nešto manja količina šećera zalijepljena za dno posude.

Ovo su samo neki od zanimljivih i prilično jednostavnih eksperimenata koji će zabaviti djecu, ali i pritom uticati pozitivno na njihovo shvatanje nauke i, nadamo se, probuditi dodatnu znatiželju za istraživanjem iz ove oblasti. 

 

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Podijeli sa prijateljima:

Povezani članci:

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Obavještenje

U ponedeljak, 17. juna 2024. godine, u 11:00 sati u Rektoratu Univerziteta Crne Gore, održaće se svečana dodjela priznanja najuspješnijim takmičarima Olimpijade znanja.