Newsletter Subscription

Search

Škola programiranja: Jedanaesta generacija budućih programera počela sa radom

Najmlađi polaznici DoMEn Škole programiranja

U subotu, 12. oktobra, u računarskoj sali 109 Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta Crne Gore, naši najmlađi programeri hrabro i odvažno zakoračili su u svijet programiranja! 

Nakon što smo imali nepredviđenu situaciju usled koje smo morali odložiti početak DoMEn škole programiranja, motivisani ogromnim interesovanjem i brojem prijava, uspjeli smo da, u ovom polugođu organizujemo Školu programiranja za najmlađe prijavljene učenike, osnovce V i VI razreda.

Možda je među našim polaznicima i bilo malo treme na početku, ali nakon upoznavanja sa nastavnicom Helenom Đurović, ostala je samo usresređenost na rad i druženje koje im predstoji u narednih deset nedelja. Naime, pedeset osnovaca imaće priliku da svake subote do decembra, po dva sata, uči programiranje u programskom jeziku Scratch, uz pomoć kojeg će stvarati inovativne priče, igrice i animacije, pa ovo predstavlja zanimljiv i kreativan uvod u programiranje!

Kako je naša učionica ovog puta mogla primiti samo 50 polaznika, nakon što su preko mail-a kontaktirani svi prijavljeni učenici, sproveli smo inicijalno testiranje. Oni koji su u tom trenutku pokazivali najviše skolonosti prema algoritamskom načinu razmišljanja i ostvarili sjajne rezultate, postali su polaznici nove generacije programera!

 

Ukoliko si i ti među zainteresovanima za programiranje, ali ovog puta nisi polaznik, imamo predloge koji će ti pomoći da nastaviš da gradiš ljubav prema programiranju:

  • na našem portalu, u sekciji radni materijal, ćemo redovno objavljivati prezentacije i zadatke nastavnice Helene, pa možeš samostalno raditi ili pitati svog nastavnika informatike za pomoć ili dodatnu nastavu;
  • sajt www.code.org te na jednostavan način može uvesti u svijet programiranja kroz 4 kursa prilagođena i onima koji nikada i nisu čuli za matematiku ili programiranje. Nakon završetka četvrtog kursa, moći ćeš da kreiraš spostvene animacije ili igrice.
    Kako ti zvuči dance žurka sa tvojim sopstvenim likovima? Možeš je kreirati uz pomoć ovog sajta! Još jedna vijest koja sve čini prostim: na samom dnu se nalazi opcija koja ti cijeli sajt prevodi na naš jezik!
  • kreiranjem naloga na www.scratch.mit.edu pridužuješ se cijeloj Scratch online zajednici, gdje osim što možeš dijeliti ono što stvaraš, možeš uz pomoć brojnih tutorijala naučiti i nove napredne korake, koji će tvoje animacije pretvoriti u radove pravog malog profesionalca!

Za one koji su stariji osnovci i srednjoškolci, nadamo se da ćemo časove organizovati narednog polugođa, te da ćemo nastaviti sa desetogodišnjom tradicijom stvaranja najboljih programera. Sve vijesti o prvim časovima, dobićete na svoj mail ili ćemo ih objaviti na našem sajtu. Do tada, njegujte svoju ljubav prema programiranju, pratite naš sajt dok se mi nadamo skorom viđenju!

DoMEn škola programiranja, u organizaciji Prirodno-matematičkog fakulteta i kompanije DoMEn, ove godine se realizuje po 11. put. Škola je potpuno besplatna i namijenjena je crnogorskim osnovncima i srednjoškolcima zainteresovanim za programiranje i prirodne nauke.

 

Podijeli sa prijateljima:

Povezani članci:

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Svi znamo da su jagode crvene i da je Donatelo nindža kornjača sa ljubičastim povezom. Znamo i da je suncokret žut, trava zelena, a nebo plavo, ali pitanje je šta ako tvoja plava i moja plava nisu iste? Muči li i tebe isto pitanje? Saznaj nešto više o ovome u našem novom blog postu

Obavještenje

U ponedeljak, 17. juna 2024. godine, u 11:00 sati u Rektoratu Univerziteta Crne Gore, održaće se svečana dodjela priznanja najuspješnijim takmičarima Olimpijade znanja.