Newsletter Subscription

Još jedan TEDx u Podgorici

TEDxPodgorica, događaj koji okuplja sve one koji su zainteresovani za stvaranje bolje budućnosti, održaće se 18. juna 2022. u KIC-u “Budo Tomović”. Organizatori ovogodišnjeg događaja su Miloš Joksimović i Jovana Vulić, dok se među sponzorima ove godine našla i kompanija doMEn d.o.o, agent registracije crnogorskog nacionalnog .ME domena.

Ovo je događaj koji je namijenjen svim misliocima, aktivistima, tvorcima, kreativcima, inovatorima, istraživačima i vizionarima. To je mjesto za one koji su željni da podijele ideje vrijedne širenja, i za one koji su spremni da te ideje šire dalje – do njihovog ostvarenja.

Tema ovogodišnjeg TEDx događaja je „Misli globalno, djeluj lokalno” (Think Globally, Act Locally). Cilj je da se istaknu problemi našeg društva, ali i da ohrabrimo jedni druge da preuzmemo inicijative, da promijenimo svijet, počevši od nas samih.

Ko su ovogodišnji govornici?

tedxpodgorica

Ove godine, među govornicima će se naći Igor Majer – preduzetnik, koji je, osim toga što je prvi crnogorac koji je završio Ironman (3,8 km plivanja, 180 km biciklizma, 42 km trčanja), a jedini koji je završio ekstremni Ironman i dvostruki Ironman, organizator međunarodnih sportskih takmičenja koja okupljaju hiljade sportista iz svijeta u Crnu Goru. Zatim, tu je i Maja Memić – brend i biznis konsultantkinja, social media menadžerka i blogerka. Pored i onako komplikovanog života, u život je uspjelo da joj se uvuče i rijetko autoimuno oboljenje – antifosfolipidni sindrom, odnosno ‘sindrom ljepljive krvi’, koji uz već postojeću sklonost ka zgrušavanju čini jedan jako zanimljiv i nimalo jednostavan splet bolesti i stanja. Njenu priču ćete imati priliku da čujete 18. juna.

Imaćete priliku da čujete i Miodraga Mikija Vujovića iz organizacije KOD (Konkretno Odgovorno Dostojanstveno) čija je najpoznatija inicijativa – Inicijativa 100.000 stabala – najbolji primjer kako širenjem ideje dolazimo do njenog ostvarenja – kako iz žira dobijamo hrast. U organizaciji KOD, slobodni pojedinci se bore za svoja prava. O ovom pokretu, imaćete priliku da čujete više baš od Mikija Vujovića. Osoba koja će vas sigurno oduševiti jeste David Vuković, student Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu koji je u toku srednjoškolskog obrazovanja glumio u predstavama u produkciji Kraljevskog pozorišta Zetski dom, učestvovao na državnim i međunarodnim turnirima u debati i izučavao kineski jezik i kulturu kroz studijsku posjetu ovoj zemlji. Ipak, pored svih ovih raznovrsnih zanimanja, njegova prava ljubav je ostala medicina. 2020. godine objavio je naučno-istraživački rad pod nazivom KAP (znanje, stavovi i praksa) o depresivnoj fenomenologiji kod učenika četvrtog razreda srednjih škola na sjeveru i jugu Crne Gore.

Jedan od govornika biće i Marko Maraš – preduzetnik, kreator prvog crnogorskog digitalnog sela i “poljofluenser”. Dio života nakon studija proveo je i kao volonter u zemljama Južne Amerike, a po povratku u Crnu Goru živio je na selu gdje je i uvidio probleme ljudi sa sela i pronašao način da ih riješi. Trenutno radi na unapređenju i modernizaciji poljoprivrede u Crnoj Gori, o čemu ćete imati priliku da više čujete na konferenciji. Među najmlađim govornicima na konferenciji predstaviće se i Petar Raičević. Ovaj multimedijalni umjetnik ima samo 20 godina. Svoju umjetničku crtu spoznao je još kao dijete i od tada se bavio različitim vrstama umjetnosti. Iako je i plesao i glumio, najviše se bavio slikanjem. Sa papira je prešao na platno, sa platna na zid, i konačno… sa zida na tijelo. Body art je vrsta umjetnosti u kojoj Petar četkicom i bojama za tijelo stvara čuda. U februaru 2020. godine je napravio prvu Face/Body art performans reviju u regionu.

Osoba koja će vas sigurno navesti na razmišljanje jeste Stefan Đukić, autor i voditelj radio emisije “Glasom protiv negativnog”, koja se bavila širokim spektrom društvenih tema, a među gostima je ubrajala univerzitetske profesore, naučnike, umjetnike, diplomate i druge. Autor je dokumentarca “Šta ljevica želi?” snimanog u Berlinu 2016. godine koji se bavi problematikom radikalne ljevice u Evropi i kolumnista mnogobrojnih internet portala. Kao jedna od govornica, naći će se i Tjaša Joksimović, serijska preduzetnica iz oblasti video produkcije i internet prodaje koja ima svoj kurs za rast i razvoj YouTube kanala. U Sloveniji je poznata kao YouTuberka, u Crnoj Gori kao pokretač promjena i ideje o prvom ReUse centru u Crnoj Gori.

Čast da zatvori ovogodišnji TEDxPodgorica događaj imaće Tatjana Vojtehovski. Sigurna sam da njenu biografiju svi znate, ali evo ipak ukratko par rečenica. Tatjana je dugogodišnja novinarka koja je veliki dio svoje karijere provela na rukovodećim pozicijama u medijskom biznisu, sa velikim iskustvom u PR-u, javnom nastupu i prezentacijama. Osnivačica je Power of Communication instituta u Beogradu. Danas kao NLP trenerica podučava ljude metodi koja ih vodi ka uspjehu i postizanju ciljeva. Tokom svoje karijere obrađivala je mnoge društvene teme, a kroz emisiju ‘Život priča’ izazvala je mnoge, burne reakcije javnosti jer je pokrenula diskusiju o stvarima i tabu temama o kojima rijetko ko želi da priča.

Početak programa planiran je za 11h, a trajaće do 18h popodne.

Karte možete kupiti putem Facebook ili Instagram stranice TEDxPodgorica, gdje ćete u najkraćem roku dobiti instrukcije za plaćanje. Za više informacija, posjetite i njihov sajt.

Vidimo se tamo! 🙂

Podijeli sa prijateljima:

Povezani članci:

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Obavještenje

XIX izdanje matematičkog lista Dijagonala, dostupno je na našem sajtu i možeš ga naći u sekciji Biblioteka! 🙂