Newsletter Subscription

Search

Kako nam internet može pomoći u otkrivanju tajni svemira?

Sanjaš li nekad kako putuješ svemirskim prostranstvima? Moram ti reći da sam ja kao dijete (a nije da se ne desi i sad) često sanjala svemirske brodove i avanture koje su bile produkt sumiranja svih mogućih informacija o svemiru koje bih tokom dana izvukla iz knjiga, serija i filmova. Željela sam otkriti tajne svemira i saznati što se sve tamo događa, što je sasvim logično ako uzmemo u obzir to koliko su djeca radoznala. 

Ako si i ti kao ja i voliš da istražuješ zanimljive stvari sa kojima se, nažalost, ne srijećemo baš svakodnevno, imam dobru vijest – zahvaljujući internetu, to je i moguće! 

Besplatan planetarium softver i 3D interaktivna aplikacija

 

Internet nam pruža mogućnost da istražujemo svemir i učimo o njemu na zabavan i interaktivan način. Pa recimo, ako želiš da posmatraš nebeska tijela sa svoje ili bilo koje unijete lokacije, isprobaj Stellarium. Ovaj besplatan planetarium softver možeš koristiti za učenje, jer klikom na bilo koji objekat prikazuje ime i više detalja o nebeskom tijelu. Poziciju i udaljenost od zemlje, koliko je vidljiv golim okom i slično. Ovaj softver daje i mogućnost simuliranja astronomskih dešavanja, kao na primjer pomračenja i kiše meteora.

Ako želiš da istražuješ Zemlju i Sunčev sistem, univerzum i svemirske letjelice, NASA je kreirala 3D interaktivnu aplikaciju. Ova aplikacija nam nudi mogućnost da biramo da li ove objekte želimo da posmatra u prošlosti, sadašnjosti ili budućnosti! Sem ostalih super zanimljivih stvari koje nudi, aplikacija se može koristiti za detaljno proučavanje virtuelnih modela svemirskih letjelica. Može da zumira komponente kao i da dobije podatke koje je letjelica prenosila iz svemira.

Interaktivna 3D mapa Marsa

 

U slučaju da te zanima planeta Mars, tu je Mars Trek – interaktivna 3D mapa Marsa koja ti omogućava da istražiš Mars kao i da saznaš više o NASA-inim misijama na toj planeti. Mars se može gledati u 2D i u 3D, i namijenjena je prvenstveno istraživanju topografije Marsa. Ovaj sajt daje i opciju 3D štampanja bilo kojeg dijela Marsove površine. Na Mars Treku se mogu naći i liste bitnih sajtova koji ti mogu pomoći da saznaš više o Marsu.

Univerzum u tvojoj sobi

 

Universe Sandbox je simulator univerzuma koji se bazira na fizici. Sem istraživanja univerzuma u 3D-u, posjećivanja zvijezda, crnih rupa i planeta, možeš kreirati Sunčeve sisteme, galaksije i druga nebeska tijela! Možeš manipulisati njima, i istražiti način kako ova nebeska tijela mogu biti uništena. Ova aplikacija ti nudi mogućnost da se igraš sa gravitacijom, temperaturom, pritiskom i gledaš kako bi to uticalo na izabrano nebesko tijelo. Ako preferiraš interaktivno učenje kao ja, ovo je prava aplikacija!

Scale of the Universe je jako zanimljiv sajt koji se koristi da dobijemo bolji doživaljaj veličine univerzuma. Daje nam opciju da koristeći scroll bar skaliramo po metrima sve objekte, počevši od najmanje jedinice – Planck Length, do najveće, Distance to the HDF. Kada se bilo koji objekat klikne, sajt prikaže i sažetak o njemu.

Ako želiš da saznaš više

 

Ostavljam ti još zanimljivih linkova preko kojih možeš istraživati svemir. Recimo, Clear Outside je sajt koji su kreirali astronomi, za sve koji žele nesmetano posmatrati nebo. Univerzitet Nebraska je kreirao stranicu sa preko 50 simulacija za učenje o astronomiji. Hubble Space i James Webb teleskopi su dva već poznata NASA-ina teleskopa koja imaju i svoje sajtove gdje možemo pratiti objekte i zanimljivosti koje su snimljene njima. 

Mogućnosti koje nam internet danas pruža su gotovo neograničene. Zašto ih ne bismo iskoristili za učenje i istraživanje o stvarima koje nas zanimaju? Iskoristi prednosti koje su ti dostupne, istraži svemir i otkrij njegove tajne! Ko zna, možda jednog dana i postaneš astronaut i otputuješ u svemir. ‍

Podijeli sa prijateljima:

Povezani članci:

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Svi znamo da su jagode crvene i da je Donatelo nindža kornjača sa ljubičastim povezom. Znamo i da je suncokret žut, trava zelena, a nebo plavo, ali pitanje je šta ako tvoja plava i moja plava nisu iste? Muči li i tebe isto pitanje? Saznaj nešto više o ovome u našem novom blog postu

Obavještenje

U ponedeljak, 17. juna 2024. godine, u 11:00 sati u Rektoratu Univerziteta Crne Gore, održaće se svečana dodjela priznanja najuspješnijim takmičarima Olimpijade znanja.