Newsletter Subscription

Search

Ko su superheroji u našem tijelu koji nam omogućavaju da se igramo, smijemo, trčimo?

Naša tijela se sastoje od pregršt, zovimo ih slobodno, superheroja koja nam omogućavaju da se krećemo, trčimo, skačemo, igramo. Bez njih ne bismo mogli ni da govorimo, smijemo se, trepćemo (inače, ta vrsta superjunaka koja se nalazi u oku radi gotovo bez prestanka i napravi preko 100 000 pokreta dnevno!). I ni to nije sve! Na primjer, kada počnemo da drhtimo od hladnoće, tada dolazi do rada jedne grupe superheroja koja tako pokušava da ugrije naše tijelo!

Da, govorim ti o mišićima koji nas čine sposobnim za sve ove i mnoge druge aktivnosti. Možda do sada nisi stigao/la da uploviš u čitav jedan svijet zanimljivosti o mišićima, zato se pripremi za jedno uzbudljivo putovanje koje slijedi u nastavku našeg današnjeg blog posta. Krećemo!

Da li je Popajeva tajna snage zaista u spanaću?

 

Mali istraživaču, danas ću ti otkriti nevjerovatne činjenice o spanaću i njegovu vezu sa mišićima. Sigurno znaš da je baš spanać omiljena hrana mornara Popaja i da mu upravo ona daje nevjerovatnu snagu. Ali, koliko je to zapravo tačno? Nauka nam otkriva da spanać ima posebne moći koje pomažu našim mišićima! Odnosno, spanać je nevjerovatno povrće koje sadrži puno super-moćnih nutrijenata. 

Protein, gvožđe i vitamin K čine spanać fascinantim za izgradnju i održavanje naših mišića. Proteini su poput malih, vrijednih pčelica koje pomažu u rastu naših mišića, dok gvožđe daje našem tijelu više energije za igru i istraživanje svijeta oko nas. I to nije sve – tu je i pomenuti vitamin K koji pomaže našim kostima da budu čvrste i jake, što je važno za podršku našim mišićima dok se penjemo, trčimo i skačemo.

Zbog svega toga, obavezno uključi spanać u svoju ishranu kad god možeš. Možda ti to i nije omiljena namirnica, ali obradovaćeš svoje mišiće i uz pomoć ovog povrća postati pravi mali superjunak!

 

Zašto je fizička aktivnost bitna za naše mišiće?

 

Zanima li te kako mišići rade zajedno s kostima kako bi nam omogućili da se krećemo? Mišići su zaista čudesan dio našeg tijela koji radi zajedno s kostima kako bi nam zajedno omogućili da se krećemo, trčimo, igramo i skačemo. Zamisli da želiš podići nešto teško – tvoji mišići se tada naprežu i skupljaju kako bi ti pomogli u tome. Mišići omogućuju pokretljivost i snagu, a kosti im pružaju potrebnu strukturu.

Vježbanjem i zdravom ishranom čuvamo naše mišiće i kosti da budu u top formi. Dakle, zabavne aktivnosti, poput igranja, skakanja, trčanja i vožnje bicikla, će tvoje mišiće učiniti snažnijim i jačim, a raznovrsna ishrana, bogata voćem, povrćem i proteinima, osigurava našem tijelu sve potrebne minerale za zdrav rast i razvoj. Naravno, kvalitetan san je obavezan jer, vjerovao ili ne, mišići rastu i dok spavamo!

Nakon svega ovoga sigurna sam da nećeš zaboraviti koliko je važno da vježbaš i hraniš se zdravo i raznovrsno kako bi tvoji mišići i kosti bili srećni i jaki. Vidjećeš vrlo brzo kako će tvoje tijelo postati super-snažno!

 

Mišićni system čovjeka

 

Dragi mali istraživaču, upravo smo otkrili neke nevjerovatne tajne o mišićima i njihovoj važnosti za naše tijelo. Ipak, to nije sve! Za kraj želim podijeliti sa tobom jedan zanimljiv edukativni video o mišićnom sistemu čovjeka koji će te posebno oduševiti!  

Pogledaj ga ovdje i saznaj još mnogo nevjerovatnih činjenicama o mišićima koji čine ljudsko tijelo. Ova avantura otkriva fascinantan put mišića, kako se mišići skupljaju i opuštaju i kako zajedno rade s kostima kako bismo se kretali. Ovaj sadržaj pružiće ti dublje razumjevanje funkcionisanja mišića i koliko su bitni za svakodnevne aktivnosti.

Sada kada znaš koliko su posebni, neka tvoji mišići budu zvijezde dok istražuješ svijet oko sebe! Voli svoje tijelo i brini o svojim mišićima jer su oni tvoji važni saveznici u svim avanturama koje ti život donosi. Uživaj u čitanju i otkrivanju čarolije mišića i znanja! 🙂 

Podijeli sa prijateljima:

Povezani članci:

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Obavještenje

U ponedeljak, 17. juna 2024. godine, u 11:00 sati u Rektoratu Univerziteta Crne Gore, održaće se svečana dodjela priznanja najuspješnijim takmičarima Olimpijade znanja.