Newsletter Subscription

Search

Lana Velimirović u posjeti UX dizajneru, Milutinu Pavićeviću

Da li znaš da je UX (User Experience) dizajn jedno od najtraženijih zanimanja u svijetu dizajna? Vjerovatno među vama ima i onih koji za ovo zanimanje nisu ni čuli, pa ćemo vam zato u nastavku objasniti šta je posao dizajnera korisničkog iskustva ili UX dizajnera. 

Naime, korisničko iskustvo je veoma važan segment dizajna kao dijela IT industrije. UX dizajn se bavi kreiranjem radnog okruženja u kojem će se korisnici lako snaći. Dizajneri koji se bave ovim poslom imaju za cilj da nam olakšaju snalaženje na sajtu ili unutar aplikacije. 

Lani Velimirović, učenici Gimnazije “Petar II Petrović Njegoš”, je ovo zanimanje bilo vrlo privlačno i kako nam otkriva planira da nastavi karijeru baš u ovoj oblasti. Zato se i prijavila za naš serijal “Moje buduće STEM zanimanje” i dobila jedinstvenu priliku da obavi razgovor sa Milutinom Pavićevićem, koji je po struci diplomirani programer. Nešto više o njegovom putu ka UX dizajneru Lana je saznala iz prve ruke, ali isto tako je imala i drugih pitanja koje nije imala kome da postavi, pa je iskoristila ovu priliku da sazna sve što bi joj donekle bolje dočaralo zanimanje UX dizajna, kao nezaobilaznog dijela IT svijeta. 

Danas je Milutin kreativni direktor digitalne agencije Alicorn, a sa Lanom je nesebično podijelio kako je tekao njegov put. Kako kaže u dizajnerske vode je zaplovio sasvim slučajno. Učio je dizajn onoliko koliko je bilo potrebno za veb programiranje, a zatim je dobio i priliku da radi grafički dizajn u jednom studentskom časopisu. On je ove dvije oblasti ujedinio u UX dizajn što govori o tome koliko široke mogućnosti za rad i usavršavanje imaš u svijetu IT-a. 

Pitaš se – koliko je perspektivan posao UX dizajnera u Crnoj Gori i svijetu?

 

[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”4.9.4” header_3_font_size=”24px” hover_enabled=”0” z_index_tablet=”500” custom_css_main_element=”max-width: 720px;||margin-right:auto;||margin-left:auto;” sticky_enabled=”0”]

Kao neko ko ima stečena iskustva i znanja iz oblasti matematike, programiranja i UX dizajna priznaćeš da mnogo korisnih stvari možeš naučiti od Milutina, i da on kao i predstavnici zanimanja iz prethodnih epizoda ruši predrasudu o usavršavanju i primjeni rada u samo jednoj oblasti. Upravo sve navedeno čini STEM zanimanja veoma privlačnim za sve mlade koji tek započinju svoje karijere. 

Lana je ovaj dan provela u pitanjima, odgovorima, podijeljenim iskustvima i vjerujemo da joj mnogi zavide na ovoj prilici. A koje su to zanimljive teme prešli zajedno Lana i Milutin, ostavljamo ti u nastavku:

  • Kako je tekao Milutinov put od srednje škole do onoga što je danas?
  • S obzirom da je Milutin završio Prirodno-matematički fakultet, gdje je stekao neophodna znanja za rad u oblasti UX dizajna?
  • Koje kvalitete bi trebalo da ima dobar UX dizajner?
  • Da li se Milutin više bavi grafičkim dizajnom ili programiranjem?
  • Kako izgleda proces – od momenta kad klijent dođe i kaže da želi sajt, video igru ili aplikaciju do momenta njegove realizacije?
  • Gdje pronaći inspiraciju za svakodnevni rad?
  • Šta se sve promijenilo u oblasti UX dizajna od kad je MIlutin počeo da se bavi istom, pa sve do danas?
  • Šta Milutin očekuje da će se promijeniti u budućnosti?
  • Da li je teško biti u koraku sa novim tehnologijama?
  • Milutinovo mišljenje o tome koliko je perspektivan posao UX dizajnera u Crnoj Gori, a koliko uopšte u svijetu?

Sigurni smo da poslije ove epizode, ima među vama onih koji su se zainteresovali za ovu zanimljivu profesiju i da će istu uzeti u razmatranje za odabir budućeg poziva. Sa druge strane, vjerovatno među vama ima i onih koji su se odavno zanimali za baš ovu profesiju ali nisu našli dovoljno korisnih informacija koje bi im pomogle pri odlučivanju, baš kao i Lani. 

I na kraju, nadamo se da smo vam ovu profesiju dočarali na pravi način ali i da su oni koji ne planiraju karijeru u ovoj oblasti imali priliku sa saznaju i nauče nove stvari koje donosi uzbudljivi IT svijet. Do neke naredne epizode, obavezno pogledajte sve prethodne koje se nalaze na našem YouTube kanalu, a mi vam već uveliko pripremamo novu epizodu!

Projekat “Moje buduće STEM zanimanje” organizuje kompanija doMEn, registar crnogorskog nacionalog domena .ME, koja se godinama trudi da kroz svoje društveno odgovorne projekte mladima približi zanimanja budućnosti. Projekat implementira nevladino udruženje Digitalizuj.Me.

 

Podijeli sa prijateljima:

Povezani članci:

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Svi znamo da su jagode crvene i da je Donatelo nindža kornjača sa ljubičastim povezom. Znamo i da je suncokret žut, trava zelena, a nebo plavo, ali pitanje je šta ako tvoja plava i moja plava nisu iste? Muči li i tebe isto pitanje? Saznaj nešto više o ovome u našem novom blog postu

Obavještenje

U ponedeljak, 17. juna 2024. godine, u 11:00 sati u Rektoratu Univerziteta Crne Gore, održaće se svečana dodjela priznanja najuspješnijim takmičarima Olimpijade znanja.