Newsletter Subscription

[Moje buduće STEM zanimanje] Andrea Banović u posjeti zoološkinji

Andrea Banović u posjeti zoološkinji - Blogpost plus 200px height

Razmišljaš o budućem zanimanju? Zanimaju te prirodne nauke, ali ne znaš šta bi tačno podrazumijevalo bavljenje poslom koji je povezan sa njima? Imamo odgovore na tvoja pitanja!

Nova epizoda serijala “Moje buduće STEM zanimanje” je tu. Danas ćeš naučiti više o poslovima koji su vezani za oblasti biologije i zoologije, a u tome će ti pomoći Andrea Banović, učenica Srednje medicinske škole. Ona je imala priliku da posjeti Milicu Jovanović, koja je saradnica u nastavi na Prirodno-matematičkom fakultetu na studijskom programu Biologija.

Andrea oduvijek voli biologiju i zoologiju, pa ne čudi što je imala mnogo pitanja za Milicu. A ako si i ti zainteresovan/a za pomenutu oblast, obavezno nastavi da čitaš ovaj članak. 🙂

Još dok je pohađala svoju osnovnu i srednju školu Milica je znala da će njen izbor biti prirodne nauke, odnosno biologija. U njenom poslu, najviše joj se dopada kombinacija učestvovanja u nastavi na brojnim predmetima, s jedne strane, kao i rad na naučno-istraživačkom usavršavanju, sa druge strane.

Budućim studentima preporučuje da što više uživaju u studijama, kako nastavnim tako i vannastavnim aktivnostima, kao i da iskoriste prednosti programa razmjene, za dodatna iskustva i poznanstva.

Ukoliko se dvoumiš između prirodnih i društvenih nauka, Milica te ohrabruje da su prirodne nauke pravi izbor i da predstavljaju nauke budućnosti, što je dokazala i aktuelna pandemija. Naravno, njena preporuka je biologija, kao jedna kompleksna nauka koja nudi različite mogućnosti i angažmane nakon studija. Takođe, ova profesija se ne mijenja brzo, pa sve ono što je učila na fakultetu Milica i danas primjenjuje na poslu.

Zoologija, kao jedna od oblasti biologije kojom se Milica bavi, daje dobru osnovu za rad u brojnim naučno-istraživačkim institucijama, kao što su prirodnjački muzeji, nacionalni parkovi ili laboratorije. Želi da zoologija bude još razvijenija, jer je to široka oblast koja nudi veliki broj mogućnosti. Zoolog može raditi u javnom, privatnom ili nevladinom sektoru, gdje će primijeniti svoje znanje, ali i steći neke nove vještine.

Smatra da su Andreina posjeta i intervjui poput ovog odličan način da se mladim ljudima da mogućnost da razmisle i da uživo vide kako u stvarnosti izgleda bavljenje ovom profesijom, prije nego se odluče za taj veliki korak, odnosno odabir karijere.

O svim već pomenutim temama, kao i tome kako izgleda Miličin radni dan, kada i kako radi sa studentima i kolegama, te šta je sve potrebno da bi se neko bavio njenom profesijom, saznaj u videu ispod.

 

 

 

Na kraju, nadamo se da će tebi i tvojim vršnjacima Andreino iskustvo biti od koristi, da vam je približilo posao saradnika u nastavi na predmetima prirodnih nauka i rad na naučno-istraživačkom usavršavanju, kao i da će vam pomoći pri odabiru budućeg zanimanja.

Da bi ti bilo lakše i preglednije da ispratiš, u nastavku ti dajemo pregled pitanja koja je u gornjem videu Andrea postavila Milici:

 • Zašto ste se odlučili za ovu profesiju i da li smatrate da je ovo profesija za Vas?
 • Koji Vam je omiljeni dio posla i u čemu najviše uživate dok radite?
 • Da li postoji nešto što niste znali prije upisivanja fakulteta, a što biste voljeli da ste znali i preporučili budućim studentima?
 • Zašto biste preporučili mladima da odaberu ovu profesiju za svoje buduće zanimanje?
 • Možete li opisati jedan Vaš radni dan, ko su ljudi koji Vas okružuju?
 • Koliko se brzo mijenja Vaša profesija, koliko se razlikuje ono što ste učili na fakultetu od onoga što danas radite?
 • Da li biste mogli da nam opišete neke prednosti i nedostatke Vašeg zanimanja?
 • U kojim sve oblastima zoolog može da radi u Crnoj Gori?
 • Kako su pozicionirani zoolozi u Crnoj Gori?
 • Da li ste imali podršku pri odabiru profesije i da li smatrate da je ona bitna mladima?
 • Da li smatrate da ste donijeli pravu odluku pri odabiru poziva?
 • Šta podrazumijeva posao zoologa u Crnoj Gori i da li je zoologija razvijena u našoj zemlji?
 • Šta je po Vašem mišljenju potrebno da bi se neko bavio ovim poslom, koji su to kvaliteti koje jedan zoolog treba da ima?

Projekat “Moje buduće STEM zanimanje” organizuje kompanija doMEn, registar crnogorskog nacionalog domena .ME, koja se godinama trudi da kroz svoje društveno odgovorne projekte mladima približi zanimanja budućnosti. Projekat implementira nevladino udruženje Digitalizuj.Me.

Podijeli sa prijateljima:

Povezani članci:

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Obavještenje

XIX izdanje matematičkog lista Dijagonala, dostupno je na našem sajtu i možeš ga naći u sekciji Biblioteka! 🙂