Newsletter Subscription

[Moje buduće STEM zanimanje] Ilija Ivanov u posjeti analitičarki podataka

Ukoliko razmišljaš o izboru fakulteta i imaš dilemu oko svoje buduće profesije, serijal “Moje buduće STEM zanimanje” je tu da ti pomogne. Cilj projekta je da ti približi zanimanja iz oblasti STEM-a (nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike), pokaže ti kako ona izgledaju i šta sve obuhvata radni dan na određenom poslu.

Mnogi osnovci i srednjoškolci su zainteresovani za računarske nauke i programiranje. Ukoliko si i ti među njima, preporučujemo ti da nastaviš da čitaš ovaj tekst, jer nova “Moje buduće STEM zanimanje” epizoda je baš za tebe! 🙂 

Danas je u glavnoj ulozi Ilija Ivanov, učenik trećeg razreda Gimnazije “Slobodan Škerović” u Podgorici. Kako bi dobio odgovore na neka od važnih pitanja o kojima on i njegovi vršnjaci razmišljaju, Ilija je posjetio Mtel Digitalnu fabriku i Sanju Simonović, analitičarku podataka.

 

Šta podrazumijeva posao analitičara podataka?

 

Današnji sistemi generišu velike količine podataka. Zato je potrebna osoba koja će upravljati tim podacima i skladištiti ih, a potom iz te gomile podataka naći način da izvuče korisne informacije.

Sanja dodaje da, ukoliko želiš da se baviš ovim poslom, ne smiješ se plašiti novih stvari, moraš puno da istražuješ i trebaš biti spreman na to da nijedan radni dan neće biti isti. Uvijek ima novih stvari koje se trebaju otkriti, ali isto tako uvijek se i nađe rješenje. 🙂 Zato je bitno, kako u ovoj tako i u drugim profesijama, da se uvijek trudiš, učiš i radiš na sebi.

Sanja je, kako kaže, ovu profesiju odabrala sticajem srećnih okolnosti. Naime, od sestre i drugarice je otkrila da se otvara zanimljiv smjer na Prirodno-matematičkom fakultetu, na kojem će steći znanje koje će joj omogućiti da se bavi “zanimanjem budućnosti”, za kojim će kod kompanija uvijek postojati potreba za kadrom. Iako nije pogriješila, jer programiranje je posao koji voli, ona mladima savjetuje da buduću profesiju ipak ne biraju na takav način, već da istraže i prvo vide šta im zapravo ide od ruke, pa tek nakon toga donesu odluku šta žele da studiraju. 

Tokom dana, Sanja dobije mnogo različitih pitanja i upita od kolega koje od nje traže neko rješenje. Zato ona svoj posao doživljava kao igru, kao da rješava neki kviz.

Upozorava da programiranje nije operativni posao koji traje “od 8 do 4”, već ono podrazumijeva razmišljanje kako da se neki problem riješi, pa to razmišljanje često traje duže i vrzma se po glavi i nakon radnog vremena.

 

Zašto mladi da izaberu baš ovu profesiju?

 

“Prije svega zato što je to jedan od najtraženijih i najplaćenijih poslova, i sigurno da mladi neće imati problema da nađu posao nakon što završe fakultet i krenu da se bave ovom profesijom. Ali posao je težak, pa je svakako bitno da mladi vole to što rade, da vole da se igraju, istražuju stvari i uče.”, rekla je Sanja.

A šta misliš o tome da radiš iz kuće ili sa plaže? Ukoliko ti to djeluje zanimljivo, pomenimo da je još jedna prednost ovog posla upravo ta što se može obavljati sa bilo kog mjesta, a takođe ne moraš biti vezan samo za tržište u Crnoj Gori. Naime, možeš raditi za stranu kompaniju, a ostati da živiš u svojoj zemlji.

 

O svemu ovome, kao i tome kako izgleda Sanjin radni dan, koliko joj je obrazovanje iz osnovne i srednje škole pomoglo u poslu kojim se bavi, šta je sve potrebno da bi se neko bavio ovom profesijom i šta ima da poruči mladima, saznaj u sljedećem videu:

 

(VIDEO)

 

Ilija je uživao u posjeti Sanji i Mtel Digitalnoj fabrici i naučio puno o ovoj profesiji. Nadamo se da smo i tebi približili posao analitičara podataka, a još uvijek imaš vremena da istražiš više kako o ovoj, tako i o drugim oblastima, i odabereš pravu profesiju za svoje buduće zanimanje.

Do tada, osvrnimo se na ključna pitanja i odgovore koje možeš pronaći u videu:

  • Zašto ste se odlučili za ovu profesiju i da li smatrate da je ovo profesija za Vas?
  • Koji Vam je omiljeni dio posla?
  • Da li postoji nešto što nijeste znali prije upisivanja fakulteta, a što biste poručili budućim studentima?
  • Kako balansirate društveni život i rad, da li uspijevate da nađete vremena za sebe?
  • Zašto biste preporučili mladima da izaberu baš ovu profesiju?
  • Opišite nekoliko prednosti i nedostataka Vašeg posla.
  • Postoji li nešto što ste učili u srednjoj školi i da ste smatrali da Vam neće trebati, a da ga danas koristite u poslu i životu?
  • Da li ste imali podršku roditelja i okoline pri odabiru fakulteta i da li smatrate da je ona bitna mladima?
  • Koji su to kvaliteti koje analitičar podataka treba da posjeduje?
  • Šta podrazumijeva posao analitičara podataka u Crnoj Gori?

Projekat “Moje buduće STEM zanimanje” organizuje kompanija doMEn, registar crnogorskog nacionalog domena .ME, koja se godinama trudi da kroz svoje društveno odgovorne projekte mladima približi zanimanja budućnosti. Projekat implementira nevladino udruženje Digitalizuj.Me.

Podijeli sa prijateljima:

Povezani članci:

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Obavještenje

XIX izdanje matematičkog lista Dijagonala, dostupno je na našem sajtu i možeš ga naći u sekciji Biblioteka! 🙂