Newsletter Subscription

Search

[Moje buduće STEM zanimanje] Iva Lalić u posjeti Luki Boškoviću, grafičkom dizajneru

Kakav se osjećaj javi u tebi kada neko pomene čas likovnog? Da li uživaš dok crtaš ono što zadaju u školi ili taj rad postoji u tvom bloku samo zato jer je bilo obavezno nacrtati ga? 🙂

Naša Iva Lalić, učenica četvrtog razreda Gimnazije “Stojan Cerović” u Nikšiću, bila je u posjeti grafičkom dizajneru Luki Boškoviću. Kako je Iva pred velikom odlukom koja se tiče izbora fakulteta i njenog budućeg zanimanja, razgovor sa Lukom joj je mnogo značio. Imala je želju da sve nas uvede u svijet grafičkog dizajna i dočara nam taj posao, pa ukoliko i kod tebe postoji interesovanje za ovom temom, na pravom si mjestu.

 

Kako izgleda proces školovanja za grafičkog dizajnera?

 

Kako Luka kaže, inspiraciju da započne ovu avanturu pronašao je još u ranom djetinstvu. Posao njegove majke, ilustratora u Radio Televiziji Crne Gore, pratio je od malih nogu, bio mu je interesantan i na taj način se lako opredijelio za buduće zanimanje.

Ako si kroz dosadašnje školovanje otkrio/la da više voliš praktični dio od teorijskog, onda ovo može biti odličan izbor za tebe. Ivu je zanimalo kako je izgledao Lukin proces studija, a on je objasnio da se njegov fakultet za grafički dizajn većinom bazirao na praktičom dijelu, sa manjim procentom teorije, a da je svakako važilo da “što više vremena provedeš u radionici, to bolje”.

Kada donosiš konačnu odluku pri upisu fakulteta, bitno je da prepoznaš razlog zbog čega te baš taj posao privlači: da li je presudno to što je ovo zanimanje u trendu ili ipak ljubav prema istom? Kako kaže naš sagovornik, najbitnije je da te dizajn zanima “u srži” i tada znaš da praviš najbolji izbor.

Isto tako, grafički dizajn se vremenom ne mijenja. Postoje razlike u medijima kojima se on širi, jer svako novo vrijeme donosi nove načine, ali ono što je bio dobar dizajn nekad, i danas predstavlja jednako dobro djelo.

 

Osobine koje bi trebalo da posjeduje grafički dizajner/ka

 

Neko ko se bavi grafičkim dizajnom, po Lukinom mišljenju, bi trebalo mnogo da razmišlja. Dizajn predstavlja vid komunikacije i jezik kojim se sporazumijevamo, mnogo više nego što se zasniva na “tehnikalijama” koje tu predstavljaju samo sredstvo koje koristimo.

U svom poslu, Luka najviše uživa u samom početku procesa, kada radi na osmišljavanju ideje, njenom razvoju i skiciranju.

Detaljnije o svemu, pogledaj u sljedećem videu:

 

 

 

Nadamo se da si i ti, kao i Iva, naučio/la nešto novo u današnjoj epizodi serijala “Moje buduće STEM zanimanje”. Za kraj, ostavljamo ti spisak pitanja koja su bila postavljena:

  • Šta Vas je inspirisalo da se opredijelite za ovu profesiju i da li je ona bila Vaš prvi izbor?
  • Da li nam možete ukratko opisati proces studija, praktični dio i predavanja?
  • Iz Vašeg iskustva, da li možete mladima koji su u nedoumici da li da upišu dizajn, sa nekim savjetima pomoći da donesu konačnu odluku?
  • Koje kompetencije, po Vašem mišljenju, bi trebalo da posjeduje neko ko se bavi dizajnom?
  • U kom dijelu posla najviše uživate i šta predstavlja Vaš izvor inspiracije?
  • Šta Vama, kao dizajneru, predstavlja najveću prepreku u radu?
  • Koliko brzo i kako se mijenja Vaša profesija tj. koliko se ono što ste naučili na fakultetu razlikuje od onih stvari koje ste stekli u praksi?
  • Koliko Vašu profesiju smatrate perspektivnom u Crnoj Gori, a koliko u inostranstvu?

Projekat “Moje buduće STEM zanimanje” organizuje kompanija doMEn, registar crnogorskog nacionalog domena .ME, koja se godinama trudi da kroz svoje društveno odgovorne projekte mladima približi zanimanja budućnosti. Projekat implementira nevladino udruženje Digitalizuj.Me.

 

Podijeli sa prijateljima:

Povezani članci:

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Obavještenje

U ponedeljak, 17. juna 2024. godine, u 11:00 sati u Rektoratu Univerziteta Crne Gore, održaće se svečana dodjela priznanja najuspješnijim takmičarima Olimpijade znanja.