Newsletter Subscription

[Moje buduće STEM zanimanje] Jovana Vujović u posjeti security expertu Ivanu Rahoviću

Stigli smo do posljednje, 20. epizode serijala “Moje buduće STEM zanimanje”. Ovo zajedničko putovanje i upoznavanje sa različitim karijerama iz STEM oblasti završavamo razgovorom sa Ivanom Rahovićem, čije je zanimanje security expert. Šta to znači i kako izgleda njegov radni dan zanimalo je i našu Jovanu Vujović, pa otkrijmo zajedno. 🙂 

Zašto se Ivan odlučio za ovu profesiju?

Na početku razgovora, Jovanu je zanimalo šta je to odredilo da Ivan odabere ovu profesiju i da li misli da je ona prava za njega.

Sigurni smo da postoji više oblasti koje te istovremeno zanimaju. Mnogi od nas imaju dilemu prilikom izbora srednje škole ili fakulteta, kao i pravca u kojem želimo da se naša buduća karijera razvija. Takav slučaj je bio i kod Ivana, koji je kao dijete iskazivao interesovanje prema računarima, kao i avijaciji. Ipak, kako mu je u tom trenutku avijacija bila nedostupna, izbor je pao na računare i nije pogriješio. Kako tokom studiranja, tako i danas, zainteresovan je za oblast programiranja i izučava je i dalje.

A sve je počelo u ranom djetinjstvu. Naime, iako je u tom periodu literatura na našem jeziku bila vrlo rijetka, uspio je da pronađe prvu knjigu uz pomoć koje je, već u petom razredu osnovne škole, napravio, a kasnije i razradio, svoj prvi softver u C++ programskom jeziku. Sve je bilo lakše uz veliku podršku i pomoć koju je dobijao od svojih roditelja, koji su mu obezbijedili kompjuter i literaturu.

Vrijeme pokazuje da je ovo zaista prava profesija za Ivana i da je napravio najbolji izbor.

Šta podrazumijeva posao security experta?

Security expert je stručnjak koji je zadužen za projektovanje i sprovođenje bezbjednosnih mjera i kontrola, kao i praćenje aktivnosti kako bi se indentifikovali potencijalni problemi. On takođe testira razne vrste softvera, mreža, aplikacija, a sve u cilju njihovog održavanja i poboljšanja.

Ivan naglašava da posao security experta ne predstavlja standardni posao programera koji ima određeno radno vrijeme nakon kojeg završava svoj dio angažmana. Naime, ova vrsta posla zahtijeva veću dostupnost na dnevnom nivou, kako bi se, u slučaju nastanka problema ili napada, oni riješili u što kraćem roku.

Za najveće prednosti svog posla, Ivan navodi fleksibilnost u radu i organizaciji radnog vremena. Ta fleksibilnost se ogleda u radnim časovima, kao i lokaciji sa koje se obavlja posao. To znači da ovu vrstu posla možeš raditi iz kancelarije, od kuće, sa plaže – sve dok kod sebe imaš računar i internet konekciju. 🙂 

Upravo veća dostupnost koja je neophodna navodi se kao potencijalna mana ovog posla. Ponekad se može desiti da se problem ili situacija koju je potrebno hitno riješiti desi uveče, tokom vikenda ili nekog drugog neradnog dana, a na rješavanje problema se ne može čekati, već se to mora sanirati što je prije moguće.

Međutim, ukoliko se softver ili sistem u početku dobro postavi, za samo njegovo održavanje neće biti potrebno provoditi mnogo vremena u radu. Za unapređivanje sistema je već neophodno više vremena provesti za računarom.

Da li te je zainteresovala ova priča? Kompletan razgovor Jovane i Ivana možeš pogledati u sljedećem videu:

 

U nastavku je spisak pitanja koja je Jovana postavila Ivanu:

  • Kako ste se odlučili za ovu profesiju i da li mislite da je ona za Vas?
  • U kojoj mjeri mislite da nas naše srednjoškolsko obrazovanje priprema za fakultet, a kasnije i za radno mjesto?
  • Šta je bio Vaš najveći izazov u toku obrazovanja?
  • Postoji li nešto što nijeste znali vezano za ovu profesiju prije fakulteta, a voljeli biste da jeste?
  • Koji je Vaš savjet za buduće studente ovog smjera?
  • Šta tačno podrazumijeva ovaj posao?
  • Koje su prednosti, a koje su mane Vašeg posla?
  • Koliko dnevno vremena provodite za računarom?
  • Koje stereotipe ste čuli vezano za Vaš posao i koje je Vaše mišljenje o njima?
  • Koje kvalitete mislite da treba da ima neko ko želi da se bavi ovim poslom?

Projekat “Moje buduće STEM zanimanje” organizuje kompanija doMEn, registar crnogorskog nacionalog domena .ME, koja se godinama trudi da kroz svoje društveno odgovorne projekte mladima približi zanimanja budućnosti. Projekat implementira nevladino udruženje Digitalizuj.Me.

Podijeli sa prijateljima:

Povezani članci:

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Obavještenje

XIX izdanje matematičkog lista Dijagonala, dostupno je na našem sajtu i možeš ga naći u sekciji Biblioteka! 🙂