Newsletter Subscription

[Moje buduće STEM zanimanje] Lara Nikolić u posjeti dr Mari Šćepanović, profesorici fizike

Da li voliš časove fizike? Fizika nam objašnjava različite pojave u prirodi, povezujući ih sa uzrocima njihovog nastanka, sa ciljem da se pronađe razlog zašto je priroda takva kakva je. Ona nam pomaže da razumijemo kako funkcioniše svijet oko nas, a istraživanja pokazuju da djeca koja izučavaju fiziku u ranom uzrastu imaju dobru osnovu za lakše usvajanje STEM vještina.

Današnja epizoda serijala “Moje buduće STEM zanimanje” je posvećena upravo ovoj nauci. Naime, Lara Nikolić, učenica drugog razreda Gimnazije “Slobodan Škerović” je posjetila Prirodno-matematički fakultet u Podgorici i profesoricu fizike, dr Maru Šćepanović.

Šta obuhvata profesija kojom se dr Šćepanovićeva bavi, kako su izgledale njene studije, koje su mogućnosti koje se otvaraju mladima koji upišu ovaj fakultet, saznaj u nastavku. 🙂

Kako je tekao njen karijerni put?

Profesorica je relativno rano odlučila čime želi da se bavi u životu. Iskazala je interesovanje prema fizici, pa je već u prvom razredu srednje škole znala da će ona biti njen životni izbor.

Nakon što je u Podgorici otvoren Institut za matematiku i fiziku, koji je kasnije prerastao u Prirodno-matematički fakultet, dr Šćepanovićeva je bila polaznica prve generacije studenata koja ga je pohađala. Želja za daljim znanjem ju je potom odvela u Beograd, gdje je završila magistarske i doktorske studije.

Dok je bila student, najviše je uživala u rješavanju “nerješivih” zadataka i osjećaju koji se javljao kod nje kada konačno riješi taj zadatak.

Isto tako i sada, kada se bavi eksperimentalnom fizikom, ne uživa previše u postavljanju eksperimenta, već u krajnjim rezultatima. Dobro je kada eksperiment proradi i počne da daje očekivane rezultate, a još zanimljivije kada se počne javljati neki efekat koji nije bio dobro utvrđen ili predviđen.

 

Šta treba da znaš ukoliko želiš upisati studije fizike?

Pošto predaje i na Elektrotehničkom fakultetu, dešava se da pojedini studenti upišu taj fakultet misleći da fizika i elektrotehnika predstavljaju istu granu, a da im elektrotehnika nudi veće mogućnosti po pitanju poslovne karijere. Profesorica naglašava da to nije tako, da je fizika prirodna nauka, a da elektrotehnika predstavlja samo jedan primijenjeni dio nje.

Dr Šćepanovićeva ima savjet za sve one koji žele da upišu prirodne nauke, pa tako i fiziku: slušajte sebe. Svi oni koji imaju iskrenu želju da upišu fiziku neće pogriješiti, jer fizika nikada nije predstavljala modernu ili popularnu granu.

Ukoliko upisuješ ovaj fakultet u Crnoj Gori, u studiranju nema razlike u odnosu na razvijenije zemlje – fizika se izučava iz istih udžbenika i osnovna znanja se stiču na isti način. Dokaz tome su studenti koji su nastavili svoje magistarske ili doktorske studije širom Evrope i svijeta, bez ikakvog “zaostatka” u odnosu na vršnjake iz drugih država. Jedina razlika je što su, na poznatijim i bogatijim univerzitetima, bolje i kvalitetnije opremljene laboratorije.

Kompletan razgovor možeš poslušati u sljedećem videu:

 

Sigurni smo da ti je profesorica približila ovu nauku i zanimanje, kao i da će ti njeni odgovori biti od velike koristi. Evo spiska pitanja koja je Lara postavila:

 • Možete li nam nešto reći o Vašem obrazovanju i kako je tekao Vaš karijerni put?
 • Kada ste znali da je ova profesija baš za Vas i da li ste imali podršku roditelja?
 • Imate li neki savjet budućim studentima, mladima koji žele da se upišu na smjer Fizika, u smislu da Vi tada nešto nijeste znali ili ste propustili, a ovom prilikom želite da im objasnite?
 • Koje kvalitete treba da posjeduje jedan fizičar?
 • Da li ste u srednjoj školi imali problem sa nekom oblašću iz fizike, koja Vam nije išla?
 • Da li je bitniji prosjek ili samo znanje na fakultetu ili srednjoj školi?
 • Šta najviše volite da radite, u čemu uživate, šta Vas inspiriše?
 • Danas imamo sve više novih poslova, da li mlade i dalje interesuje fizika, da li žele da se bave time?
 • Da li postoje neke prednosti ili mane u Vašoj profesiji?
 • Da li postoji neka ogromna razlika u studiranju fizike u Crnoj Gori i u drugim, razvijenijim zemljama?
 • Sa završenim fakultetom fizike, gdje mogu mladi sve da se zaposle?

Projekat “Moje buduće STEM zanimanje” organizuje kompanija doMEn, registar crnogorskog nacionalog domena .ME, koja se godinama trudi da kroz svoje društveno odgovorne projekte mladima približi zanimanja budućnosti. Projekat implementira nevladino udruženje Digitalizuj.Me.

Podijeli sa prijateljima:

Povezani članci:

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)