Newsletter Subscription

[Moje buduće STEM zanimanje] Monika Mitrić u posjeti sistem-inženjerki Nini Drobnjak

Kao i u prethodnim epizodama serijala “Moje buduće STEM zanimanje” tako je i ovog puta Monika Mitrić, kao budući student Elektrotehničkog fakulteta, dobila priliku da posjeti Ninu Drobnjak, koja je sistem-inženjerka u kompaniji Telenor, i provede sa njom jedan radni dan. Došla je sa bezbroj pitanja i nedoumica u glavi, a vratila se sa odgovorima i savjetima koji će joj svakako biti od velikog značaja u daljem obrazovanju i budućoj karijeri. Ako se i ti kao Monika interesuješ za ovu oblast i planiraš da upišeš Elektrotehnički fakultet, u nastavku teksta saznaj o tome šta je to Nina odgovorila Moniki, šta ju je savjetovala, kojim poslovima može da se bavi u budućnosti, kao i o mnogim drugim temama.

Ninin put je počeo tako što je prvenstveno željela da upiše Fakultet organizacionih nauka u Beogradu gdje bi upisala smjer informacioni sistemi i tehnologije, međutim nakon što joj je sestra predstavila predmete na Elektrotehničkom fakultetu (ETF), kao i zanimanja kojim bi mogla da se bavi nakon završetka istog, Nina je odlučila da ipak upiše fakultet u Podgorici. Smjer za koji se odlučila jesu telekomunikacije, a nakon završetka fakulteta zaposlila se u kompaniji u kojoj radi i danas, odnosno Telenoru, gdje se bavi sistem inženjeringom. 

Danas Nina smatra da ETF proizvodi kvalitetne kadrove ne samo kada je riječ o našem, već i o stranom tržištu rada. Ono što je takođe napomenula kao veoma važno za sve one koji planiraju da se usavršavaju u oblasti ICT-a, a koja je izuzetno široka, jeste da bi bilo poželjno da na vrijeme razmišljaju koja konkretno djelatnost ih zanima kako bi usavršavanje usmjerili upravo ka njoj i adekvatno se pripremili za buduće tržište rada. 

Na Monikino pitanje koje savjete bi uputila mladim ljudima koji žele da upišu Elektrotehnički fakultet, Nina je posebno istakla da je vrlo važno poznavanje programskih jezika. A zašto ona smatra da su programski jezici – jezici budućnosti i odgovore na mnoge druge teme možeš saznati u videu koji ti ostavljamo ispod. 

Da li su programski jezici ključni za “plivanje” u svijetu ICT-a? 

 

Na kraju ove epizode nadamo se da smo pomogli onima koji su imali određene nedoumice i bili neodlučni kada je riječ o ovoj oblasti. Isto tako, sigurni smo da smo nekog ko nije razmišljao o ovoj oblasti zainteresovali za usavršavanje i pokrenuli neke nove poglede na budućnost i poslove kojima bi želio/la da se bavi. Ono što je sigurno jeste da će ICT sfera i u budućnosti nastaviti da se razvija i da nas čekaju brojne povoljnosti i promjene, kao i poslovi za koje sada ni ne znamo da postoje, ili će postojati. Zato na vrijeme razmisli o ovoj oblasti koja ti nudi pregršt opcija za napredovanje i usavršavanje! Do tada, osvrnimo se na ključna pitanja koja je Monika postavila Nini i odgovore koje ćete pronaći u videu:

  • Kako ste se odlučili za upis studija na Elektrotehničkom fakultetu?
  • Da li nam možete ukratko opisati proces studiranja, praktični dio, predavanja?
  • Iz vašeg iskustva, koje savjete biste dali mladim ljudima koji su u nedoumici da li upisati Elektrotehnički fakultet?
  • Da li postoji nešto što ste učili u srednjoj ili osnovnoj školi, za šta ste mislili da vam neće trebati, a ispostavilo se suprotno?
  • Kako izgleda jedan vaš radni dan?
  • Koji vam je omiljeni dio posla, a sa druge strane sa kojim poteškoćama i izazovima se susrećete u ovom poslu?
  • Koje kvalitete i osobine smatrate da bi trebalo da posjeduje dobar elektro-inženjer?
  • Koliko posvećenosti ali i odricanja zahtijeva ovaj posao?
  • Na koji način možemo da razbijemo predrasude o tome da su inženjerski poslovi isklučivo za muškarce? Na koji način ohrabriti djevojke koje žele da se usavšavaju u ovoj oblasti?
  • Kako zamišljate budućnost razvoja telekomunikacija? Kako će one oblikovati naš svijet?

Projekat “Moje buduće STEM zanimanje” organizuje kompanija doMEn, registar crnogorskog nacionalog domena .ME, koja se godinama trudi da kroz svoje društveno odgovorne projekte mladima približi zanimanja budućnosti. Projekat implementira nevladino udruženje Digitalizuj.Me.

 

Podijeli sa prijateljima:

Povezani članci:

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Obavještenje

XIX izdanje matematičkog lista Dijagonala, dostupno je na našem sajtu i možeš ga naći u sekciji Biblioteka! 🙂