Newsletter Subscription

Search

[Moje buduće STEM zanimanje] Nađa Stojanović u posjeti molekularnom biologu

Nađa Stojanović u posjeti molekularnom biologu - Blogpost plus 200px height copy

 

Da li te u školi zanimaju prirodne nauke? Da budemo sigurni, to su one nauke koje opisuju živu i neživu prirodu. Osnovne oblasti koje obuhvataju prirodne nauke su: fizika, hemija i biologija. Naravno, ova podjela je dalje razgranata i danas je pojam prirodnih nauka značajno proširen.

Molekularna biologija takođe spada u prirodne nauke, a šta sve rade naučnici iz ove oblasti, čime se bave, kako izgleda njihovo školovanje i radni dan, otkriće nam Boris Dubljević, molekularni biolog iz Nikšića.

Sa njim je, u novoj epizodi serijala “Moje buduće STEM zanimanje”, razgovarala Nađa Stojanović, učenica Srednje medicinske škole u Podgorici. Kroz razgovor koji su vodili, približiće ti ovu prirodnu nauku.

 

Kako je Boris postao molekularni biolog?

 

Dok je pohađao osnovnu i srednju školu, Boris nije konkretno znao da će molekularna biologija biti njegov izbor.

Svakako, prirodne nauke su oduvijek bile centar njegovog interesovanja, a kada je došlo vrijeme za izbor fakulteta odlučio se za Biološki fakultet na Univerzitetu u Beogradu, modul Molekularna biologija i fiziologija. Tada je razmišljao i o drugim prirodnim naukama, međutim u molekularnoj biologiji je vidio splet različitih disciplina koje su mu bile zanimljive, pa se odlučio na ovaj poziv.

Nije pogriješio, sada bi opet odabrao isto, jer ga inspiriše to što oblast kojom se bavi ima primjenu u medicini, pomaže svim ljudima i olakšava posao zdravstvenim radnicima.

 

Kako izgleda jedan Borisov radni dan?

 

U najvećoj mjeri, molekularni biolozi u Crnoj Gori rade na Institutu za javno zdravlje, u laboratorijama Kliničkog centra ili drugih zdravstvenih ustanova, privatnim laboratorijama ili kompanijama koje se bave prodajom laboratorijske opreme i reagenasa.

Borisov radni dan podrazumijeva kombinaciju različitih disciplina. Jednim dijelom, on se bavi prodajom laboratorijske opreme i reagenasa, gdje stalno komunicira sa kupcima i razgovara o proizvodima. Sa druge strane, bavi se i samim testiranjem u laboratoriji, tako da je njegov radni dan vrlo dinamičan.

Posao kojim se trenutno bavi se dosta razlikuje od onoga što je učio na fakultetu. Priroda posla je takva da je morao da se upozna i sa stvarima koje se tiču ekonomije, prava ili poslovnog menadžmenta, međutim naučno znanje koje je stekao na fakultetu je svakako od najveće važnosti za bavljenje poslom molekularnog biologa.

Smatra da na našim prostorima naučne institucije nijesu dovoljno razvijene pa, nažalost, trenutno nema dovoljno prostora i uslova za bavljenje naučnim radom iz ove oblasti.

 

Šta da očekuješ ukoliko želiš da se baviš molekularnom biologijom?

 

Za uspješno bavljenje bilo kojom naukom, pa i molekularnom biologijom, Boris smatra da je potrebno da imaš izražene osobine radoznalosti i upornosti. Naš sagovornik kaže da, bez ovih osobina, jedan molekularni biolog ne bi mogao da na pravi način obavlja svoj posao i dolazi do novih saznanja i otkrića.

U ovom trenutku, dok je pandemija i dalje aktuelna, u fokusu molekularne biologije su problemi vezani za pandemiju novog korona virusa, za mutaciju virusa, razvijanje vakcina protiv njega. Ipak, nadamo se da će se pandemija uskoro okončati, pa će se naučnici vratiti personalizovanoj medicini i pronalaženju novih terapija za druge ozbiljne bolesti.

Kako kaže Boris, samo bavljenje naukom daje ti osjećaj da si dio nekog bitnog i važnog procesa. Zato, ukoliko ti ovo djeluje zanimljivo, obavezno pogledaj cijeli razgovor u sljedećem videu:

 

 

Nađa je puno naučila iz razgovora sa Borisom, a sigurni smo da ćeš i ti. Zato, evo spiska pitanja koja je postavila svom sagovorniku:

 • Možete li nam reći nešto o Vama, a potom i o Vašem obrazovanju? Da li je molekuralna biologija oduvijek bila Vaš izbor?
 • Šta je ono što Vas inspiriše da svakog dana ustanete i radite svoj posao?
 • Možete li nam opisati jedan Vaš radni dan?
 • Koje to sve poslove može obavljati molekuralni biolog u Crnoj Gori i da li smatrate da je zahvalno baviti se ovom profesijom?
 • Koji Vam je najdraži dio posla, u čemu ste najviše pronašli sebe?
 • Koliko se razlikuje Vaš posao danas od onoga što ste učili na fakultetu?
 • Da li smatrate da je sami prosjek na fakultetu značajan za razvoj karijere?
 • Da li smatrate da su Vam neke nauke koje ste izučavali u srednjoj školi pomogle da bolje razumijete ovu profesiju?
 • Znamo da znanje stranog jezika generalno otvara nove prilike, da li je i Vama otvorilo neke?
 • Da li ste se tokom srednjoškolskih ili studentskih dana bavili nekim neformalnim obrazovanjem i da li smatrate da Vam je ovaj vid obrazovanja pomogao?
 • Da li možete Dostojevskog i “Čovjek pronađe vremena za sve što želi” da uporedite sa Vama i Vašim obrazovanjem?
 • Koje su to osobine koje su potrebne jednom molekularnom biologu kako bi mogao na pravi način da obavlja svoj posao?
 • Šta budući studenti molekularne biologije mogu da očekuju od fakulteta?
 • Kao molekularni biolog, kako tumačite riječi Isaka Njutna “Za mene ne postoji veći vid ovozemaljske časti i isticanja od napredovanja u nauci”?
 • Da li biste se ponovo odazvali na poziv molekularne biologije, na poziv nauke?

 

Projekat “Moje buduće STEM zanimanje” organizuje kompanija doMEn, registar crnogorskog nacionalog domena .ME, koja se godinama trudi da kroz svoje društveno odgovorne projekte mladima približi zanimanja budućnosti. Projekat implementira nevladino udruženje Digitalizuj.Me.

 

Podijeli sa prijateljima:

Povezani članci:

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Obavještenje

U ponedeljak, 17. juna 2024. godine, u 11:00 sati u Rektoratu Univerziteta Crne Gore, održaće se svečana dodjela priznanja najuspješnijim takmičarima Olimpijade znanja.