Newsletter Subscription

Search

[Moje buduće STEM zanimanje] Nerma Agović u posjeti product owneru Anđeli Sekulić

Da li već razmišljaš o upisu fakulteta? Kada je tako bitna odluka pred tobom, znamo da dodatne informacije o potencijalnoj budućoj karijeri uvijek mogu biti od koristi. Tako, na primjer, ukoliko završiš Elektrotehnički fakultet, ne znači da se moraš baviti isključivo programiranjem, telekomunikacijama ili energetikom. Možeš graditi svoju karijeru kao Product Owner, čime se bavi Anđela Sekulić, iz kompanije Coinis.

Naime, naša Nerma Agović koja trenutno pohađa prvu godinu Elektrotehničkog fakulteta u Podgorici, je u novoj epizodi serijala “Moje buduće STEM zanimanje” posjetila Anđelu, a o čemu su razgovarale otkrij u nastavku teksta.

Šta obuhvata posao Product Ownera?

Na fakultetu, Anđela je završila smjer Elektronika, telekomunikacije i računari. Nakon studija, lako je pronašla posao. Počela je da radi kao softverska programerka, međutim kasnije je odlučila da napravi promjenu.

Kako nam objašnjava, Product Owner je osoba koja je zadužena da izvuče maksimum iz proizvoda koji je rezultat rada jednog tehničkog tima. Zavisno od toga kakav projekat je u pitanju, odnosno za razvoj kakvog proizvoda je Product Owner zadužen, taj tehnički tim mogu da čine programeri, dizajneri, testeri… 

Prevedeno na naš jezik, Product Owner bi, dakle, bio “vlasnik procesa razvoja proizvoda”. U tom procesu, Anđela sebe vidi kao medijatora između tehničkog tima sa jedne, i stejkholdera sa druge strane.

OK, sad ti je jasnije ko je Product Owner i ko čini tehnički tim, ali ko su stejkholderi? 

Stejkholderi (eng. stakeholders) su sve zainteresovane strane koje su na neki način uključene u projekat. To može biti vlasnik projekta (proizvoda), rukovodilac, projektni tim, klijent koji je inicirao proizvod itd.

Anđela kaže da stejkholderi mogu biti unutar i izvan kompanije i to su ljudi koji imaju nekog interesa od samog proizvoda koji se razvija, pa zahtjevi dolaze od njih. Ipak, zahtjevi mogu dolaziti i od Product Ownera koji je zadužen za viziju proizvoda, komunikaciju sa timom, planiranje, te koji posmatra zahtjeve iz ugla korisnika.

Imajući sve ovo u vidu, Nermu je zanimalo koje sve kvalitete treba da ima neko ko se bavi ovim poslom. “Treba da razumije dobro biznis logiku, da razumije šta je cilj tog proizvoda, želju krajnjeg korisnika koji će taj proizvod koristiti”, ističe Anđela. Osim toga, Product Owner bi trebalo da posjeduje organizacione vještine, da zna da upravlja vremenom i resursima, potom komunikacione, da bi svaka poruka u potpunosti bila jasna timu ili stejkholderima, kao i liderske. Dodatno, Anđela naglašava da Product Ownera čeka i puno istraživačkog rada.

Savjeti za mlade koji se žele baviti poslom Product Ownera

Anđela misli da većina nas već radi dio ovog posla, a da nijesmo ni svjesni. Tako je bilo i u njenom slučaju, jer je shvatila da sve može biti projekat ili proizvod, bilo da se upravlja ličnim finansijama, bilo da radimo na planiranju svog vremena i organizaciji obaveza tokom sedmice.

Sve su to aktivnosti koje utiču na razvijanje organizacionih vještina, koje su jako bitne u ovom poslu.

Dodatno, Anđeli je mnogo pomogao angažman u studentskoj organizaciji, gdje je učestvovala u kreiranju događaja različitih vrsta, a što joj je bilo od ogromnog značaja u profesionalnoj karijeri i prelasku iz programiranja u svijet biznis logike.

Ali, da ti ne otkrivamo sve, u sljedećem videu možeš pogledati kompletan razgovor koji su vodile Nerma i Anđela:

 

Za kraj, ostavljamo spisak svih pitanja iz ove epizode:

  • Kada i zašto ste se odlučili da upišete baš Elektrotehnički fakultet?
  • Radite kao Product Owner. Šta sve podrazumijeva Vaš posao?
  • Da li Vam je bilo teško da nađete posao nakon što ste završili Elektrotehnički fakultet?
  • Koje je kvalitete najpotrebnije imati za obavljanje Vašeg posla?
  • Šta smatrate najzanimljivijim u vezi sa Vašom ulogom Product Ownera?
  • Da li mislite da je to čime se bavite dovoljno prepoznato i cijenjeno u našem društvu?
  • Kako biste savjetovali mlade koji žele da se bave Vašim poslom?
  • Šta biste mi preporučili, kao studentici Elektrotehnike, nešto što biste Vi voljeli da ste znali dok ste studirali?

Projekat “Moje buduće STEM zanimanje” organizuje kompanija doMEn, registar crnogorskog nacionalog domena .ME, koja se godinama trudi da kroz svoje društveno odgovorne projekte mladima približi zanimanja budućnosti. Projekat implementira nevladino udruženje Digitalizuj.Me.

Podijeli sa prijateljima:

Povezani članci:

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Obavještenje

Izdanje XXIV matematičkog lista Dijagonala, dostupno je na našem sajtu i možeš ga naći u sekciji Biblioteka!