Newsletter Subscription

Search

[Moje buduće STEM zanimanje] Nikola Perišić u posjeti iOS softver developerki

Želiš da se baviš programiranjem? Ili možda bliže, da razvijaš mobilne aplikacije? I to baš na iOS operativnom sistemu? Ako se interesuješ za ovu profesiju i pitaš se koji fakultet je najbolji izbor kako bi se usavršio i pripremio/la za istu, odgovor na to, kao i mnoga druga pitanja možeš saznati upravo ovdje.

Kao i do sada, serijal „Moje buduće STEM zanimanje“ je pripremio novu epizodu u kojoj se možeš na blizak način informisati o oblasti razvoja aplikacija za iOS operativni sistem, mogućnostima za  karijeru u istoj, kao i problemima na koje ćeš nailaziti ali i savjetima kako da ih riješiš. Ovog puta nam je u tome pomogao tvoj vršnjak Nikola Perišić koji je učenik elektrotehničke škole „Vaso Aligrudić“. Nikola je posjetio IT kompaniju Logate i obavio razgovor sa Valentinom Konatar koja je u Logateu zaposlena kao iOS softver developerka. Kako i sam želi da svoje obrazovanje nastavi baš u ovoj oblasti, imao je veliki broj pitanja za Valentinu.

Valentinin put do ove profesije je, kako kaže, „dijelom bio izbor, a dijelom slučajnost”. Ona je završila Elektrotehnički fakultet, konkretno smjer – elektronika, telekomunikacije i računari. U početku je najveću strast gajila prema telekomunikacijama, no međutim, nešto kasnije joj se svidjela elektronika, da bi na poslednjoj godini studija svoje preferencije usmjerila baš na računare i sve što ima veze sa uzbudljivim svijetom programiranja! Tek tada je bila sigurna da je to nešto čime želi da se bavi u budućnosti. 

Vodeći se njenim ali i brojnim drugim primjerima, čak iako trenutno ne znaš čime tačno želiš da se baviš u budućnosti, na vrijeme si da to shvatiš. Za početak je dovoljno da znaš širu oblast koja te zanima. Ukoliko ti se sviđa oblast računara, elektronike, energetike, programiranja, sve pomenuto obuhvata Elektrotehnički fakultet i kada je riječ o ovim profesijama predstavlja dobru podlogu za budući razvoj. 

Kao neko ko je dugo u IT svijetu, Valentina posebno napominje da je za sve one koji žele da samostalno uče ova oblast najlakša za to. Ako se pitaš kako, odgovor je jednostavan. Na internetu ima pregršt informacija, onlajn kurseva, tutorijala, blog postova, koje možeš pratiti i na taj način se edukovati i stvoriti dobru bazu za dalje obrazovanje i napredovanje u budućnosti. A ono što je Valentina navela Nikoli, ali i svima vama koji ćete pogledati video, jeste da ukoliko vam se ne svidi način na koji je neki kurs napravljen, možete preći na neki drugi koji vam više odgovara. Tom prilikom preporučila je neke od platformi koje nude onlajn kurseve, kao što su: Coursera, Udemy, Pluralsight

A ukoliko se pitaš: Kako započeti sa iOS developmentom? 

Odgovor na ovo ali mnoga druga pitanja možeš saznati u videu ispod.

 

Na kraju, nadamo se da smo tebi i tvojim vršnjacima koji planiraju upis Elektrotehničkog fakulteta i nastavak obrazovanja u pomenutim oblastima, pomogli da se informišu i saznaju više o profesiji iOS developera, da ste saznali odgovore na pitanja koja ste imali i da ste bar na korak bliže jednoj od najvažnijih odluka koje ćete donijeti u životu! Ono što je izvjesno jeste da ICT sfera napreduje svakim danom sve više, tako da koju god profesiju iz ICT-a da izabereš kao primarnu, sigurni smo da nećeš pogriješiti! A u nastavku ti dajemo pregled pitanja koja je Nikola postavio Valentini u gore ostavljenom videu:

  • Zašto ste se odlučili baš za ovu profesiju? Sada sa ove tačke gledišta, posle nekoliko godina rada, da li smatrate da je ovo prava profesija za Vas?
  • Da li postoji nešto što niste znali prije upisa na fakultet, a željeli biste da ste znali?
  • Koji su to nedostaci, a koje prednosti Vašeg posla?
  • Kako je tekao Vaš put, od srednje škole do završetka fakulteta?
  • Kako započeti sa iOS developmentom?
  • Koje kvalitete je potrebno da ima jedan iOS developer?
  • Kako balansirate društevni život i rad? Da li imate dovoljno vremena za sebe?
  • Da li je i u kolikoj mjeri zastupljen iOS development u Crnoj Gori?

Projekat “Moje buduće STEM zanimanje” organizuje kompanija doMEn, registar crnogorskog nacionalog domena .ME, koja se godinama trudi da kroz svoje društveno odgovorne projekte mladima približi zanimanja budućnosti. Projekat implementira nevladino udruženje Digitalizuj.Me.

Podijeli sa prijateljima:

Povezani članci:

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Obavještenje

Izdanje XXIV matematičkog lista Dijagonala, dostupno je na našem sajtu i možeš ga naći u sekciji Biblioteka!