Newsletter Subscription

Search

[Moje buduće STEM zanimanje] – U posjeti Milošu Ičeviću, doktoru medicine koji se bavi menadžmentom u farmaciji

Znaš da obrazovanje u medicini traje dugo, od osnovnih studija preko specijalističkih, ali isto tako znaš da se tu ne završava učenje već da cijelog života učiš i istražuješ neke nove stvari i probleme koje kasnije dijeliš sa drugima. Zašto je ovo jedna sjajna stvar i šta vam sve može donijeti, objašnjava Miloš Ičević, menadžer crnogorske kancelarije poznate švajcarske kompanije Hoffmann – La Roche, u drugoj epizodi serijala “Moje buduće STEM zanimanje”.

Sa Milošem je pričao David Vuković, učenik “Cetinjske Gimnazije”, koji svoje obrazovanje planira da nastavi baš u oblasti medicine. Priliku da postavi Milošu sva pitanja koja su ga toliko zanimala, dobio je upravo prijavom za učešče u ovom projektu. 

Miloš je danas po struci ljekar, studirao je medicinski fakultet u Podgorici i Udinama, a radio posljednjih 7 godina u kompaniji Roche, renomiranoj farmaceutskoj kompaniji, u kancelarijama u Crnoj Gori, Srbiji i Libanu. Ukoliko ne znaš, kompanija Roche je inovator u proizvodima i uslugama za ranu detekciju, prevenciju i tretman oboljenja, a unapređenju zdravlja i kvaliteta života doprinose kroz široki spektar djelovanja u različitim nivoima. Njihova misija je kreiranje dodatne vrijednosti u zdravstvenoj zaštiti fokusirajući se na ekspertizu u dijagnostici i farmaceutici. 

Iako je mislio, kad je tek upisivao medicinu, da će u budućnosti raditi kao ljekar, Miloša je put odveo u nekom drugom smjeru. Ovo nam govori koliko široke mogućnosti za rad i usavršavanje medicina pruža, a koje ne podrazumijevaju isključivo kliničku praksu. 

Kako da svoju karijeru vodiš na način koji odgovara tvojoj ličnosti? 

 

[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”4.9.4” header_3_font_size=”24px” hover_enabled=”0” z_index_tablet=”500” custom_css_main_element=”max-width: 720px;||margin-right:auto;||margin-left:auto;” sticky_enabled=”0”]

Kao neko ko je radio u čak tri različite zemlje i ostvario zavidne rezultate za relativno kratko vrijeme, priznaćeš da Miloš predstavlja pravi primjer kako se kombinuju znanja i vještine iz raznih oblasti. Tako da nema potrebe da brineš za prilagođavanje ostalim sektorima rada, jer medicina zadovoljava najšire spektre disciplina – od ICT sektora, preko nauka iz oblasti podataka, društvenih nauka, sociologije, psihologije, pa sve do matematike. Sve navedeno je dokaz da ti STEM zanimanja omogućavaju sveobuhvatan pristup i primjenu naučenog i u drugim oblastima. 

U nastavku ti ostavljamo teme koje su David i Miloš prešli u novoj epizodi serijala “Moje buduće STEM zanimanje”:

  • Miloš je Davidu prvo objasnio svoj put – od srednje škole do onoga što je danas;
  • Zašto je i kako baš odabrao Medicinski fakultet u Podgorici? Kako danas ocjenuje taj fakultet i koji mu je najveći izazov bio tokom obrazovanja?
  • Kad je prepoznao želju da ne ostane samo u oblasti medicine, nego se oproba u  kombinovanju više različitih oblasti? Kako da budući studenti ne ostanu “zarobljeni” u jednoj oblasti za koju se opredijele?
  • Za šta je mislio da mu neće trebati u daljem radu, a učio je u osnovnoj ili srednjoj školi?
  • Koji su to glavni savjeti za produktivnost i organizaciju vremena tokom akademskih studija? Koje osobine je najvažnije unaprijediti kako bi postigli određeni cilj?
  • Koliko brzo se mijenja oblast medicine i kakva je povezanost informacionih tehnologija sa medicinom?
  • Kako će medicina izgledati u budućnosti?

Vjerujemo da među vama ima i budućih Davidovih kolega,koji baš kao i on planiraju da započnu svoju karijeru u medicini, zato ne propustite nastavak ove priče u kojoj otkrivamo odgovore na pomenute teme, kao i poruke koji će ti značiti kao budućem profesionalcu u ovoj oblasti!

Na kraju, nadamo se da smo ovom pričom olakšali put svim budućim studentima medicine, ali isto tako sigurni smo da su i oni koji planiraju usavršavanje u nekoj drugoj oblasti naučili nešto novo. Obećavamo da nećete dugo čekati do nove epizode, a do tada možete pogledati postojeće na našem YouTube kanalu

Projekat “Moje buduće STEM zanimanje” organizuje kompanija doMEn, registar crnogorskog nacionalog domena .ME, koja se godinama trudi da kroz svoje društveno odgovorne projekte mladima približi zanimanja budućnosti. Projekat implementira nevladino udruženje Digitalizuj.Me

 

Podijeli sa prijateljima:

Povezani članci:

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Svi znamo da su jagode crvene i da je Donatelo nindža kornjača sa ljubičastim povezom. Znamo i da je suncokret žut, trava zelena, a nebo plavo, ali pitanje je šta ako tvoja plava i moja plava nisu iste? Muči li i tebe isto pitanje? Saznaj nešto više o ovome u našem novom blog postu

Obavještenje

U ponedeljak, 17. juna 2024. godine, u 11:00 sati u Rektoratu Univerziteta Crne Gore, održaće se svečana dodjela priznanja najuspješnijim takmičarima Olimpijade znanja.