Newsletter Subscription

Search

[Moje buduće STEM zanimanje] Valentina Ristić u posjeti biologu Stefanu Raleviću

Svaki dio naše planete naseljen je živim organizmima. Od oblasti koje su vrlo pogodne za život, pa do onih mračnih, hladnih djelova planete, svuda možeš pronaći žive organizme i uvjeriti se da život buja. 

Bilo da govorimo o domaćim ili divljim životinjama, biologija nam pomaže da ih bolje razumijemo. Biodiverzitet Crne Gore je izuzetno bogat, a naša priroda ima mnogo skrivenog blaga u formi flore i faune.

A kako izgleda baviti se biologijom? Zanima li te šta jedan biolog radi i kako istražuje? Odgovore potraži u današnjoj epizodi serijala “Moje buduće STEM zanimanje”.

Naime, Valentina Ristić je imala priliku da posjeti Prirodnjački muzej Crne Gore, provede jedan radni dan sa biologom Stefanom Ralevićem, upozna se bolje sa ovom profesijom i prenese nam o čemu su to razgovarali.


Ljubav prema životinjama kao glavni razlog za bavljenje biologijom

Od ranog djetinjstva, Stefan je iskazivao interesovanje prema prirodi. To ga je i podstaklo da se profesionalno bavi ovom temom, jer je želio da sazna kako priroda funkcioniše, te koji procesi se dešavaju u njoj. 

Takođe, gaji interesovanje i prema životinjama. Kako kaže, sve je počelo od malih nogu, kada je sa ocem išao u riibolov, što predstavlja njegov prvi kontakt sa životinjama. Kasnije je prestao da se bavi ovom aktivnošću i odlučio se za drugu, naučnu stranu. Voli sve životinje i ne postoje životinje koje “manje voli”, već samo one koje su mu, s profesionalne strane, manje interesantne u naučnom radu.

Nakon svega navedenog, potpuno je očekivano da je Stefanov omiljeni dio posla – terenski rad, za koji kaže da je vrlo zanimljiv i uzbudljiv.

Ukoliko i ti imaš interesovanja iz sličnih sfera, Stefan naglašava da biologija nije jedina nauka kojom se mogu baviti oni koji vole i žele da istražuju prirodu. Ljubitelji prirode takođe upisuju i geografiju ili se bave, na primjer, planinarenjem.

 

Koje vještine treba da posjeduje biolog?

Sigurni smo da znaš da biologija ima širok spektar oblasti kojima se bavi. Zbog toga, i same vještine koje su potrebne zavise od konkretne oblasti koju najviše voliš i kojom bi volio/voljela da se baviš u budućnosti.

Ukoliko te više privlači posao u kancelariji ili laboratoriji, možeš se baviti mikrobiologijom, genetikom ili molekularnom biologijom, jer ti poslovi ne iziskuju terenske aktivnosti.

Sa druge strane, oni koji žele na neki način zaokružiti svoje bavljenje biologijom i koji žele da imaju znanja i sposobnosti da samostalno sakupljaju svoje uzorke i materijale, koje će nakon toga dalje analizirati i istraživati, potrebno je da budu uključeni u širi spektar aktivnosti.

Rad na terenu će ti omogućiti da naučiš mnoge stvari koje te neće učiti profesori na fakultetu, već se te vještine stiču iskustvom. Tako da, kako kaže Stefan, dobar biolog mora biti i dobar terenac, planinar, mora da se dobro snalazi u prirodi, kao i da vlada brojnim vještinama.

Sve ostalo, ostavljamo ti da sam/a otkriješ. Kompletan razgovor Valentine i Stefana pogledaj u sljedećem videu:

 


U nastavku, dajemo ti spisak svih pitanja koja je Valentina postavila Stefanu:

 • Zašto ste se odlučili za ovu profesiju?
 • Šta je podstaklo Vašu ljubav prema životinjama i rad sa njima?
 • Postoje li neke životinje, ili vrste životinja, koje iz nekog razloga ne volite?
 • Koji Vam je omiljeni dio posla?
 • Postoje li neke stvari koje ste učili na fakultetu a koje Vam nijesu potrebne u svakodnevnom životu?
 • Da li se put tj. školovanje kojim ste dostigli trenutni položaj isplati?
 • Koje vještine treba da posjeduje biolog?
 • Koliko je bitan posao biologa u Crnoj Gori?
 • Da li je Vaš rad više fokusiran na teoretski dio ili rad na terenu?
 • Šta biste poručili mladim biolozima?
 • Koji pristup koristite prilikom objašnjavanja složenijih stvari mlađoj djeci, tokom školskog izleta?

 

Projekat “Moje buduće STEM zanimanje” organizuje kompanija doMEn, registar crnogorskog nacionalog domena .ME, koja se godinama trudi da kroz svoje društveno odgovorne projekte mladima približi zanimanja budućnosti. Projekat implementira nevladino udruženje Digitalizuj.Me.

Podijeli sa prijateljima:

Povezani članci:

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Obavještenje

Izdanje XXIV matematičkog lista Dijagonala, dostupno je na našem sajtu i možeš ga naći u sekciji Biblioteka!