Newsletter Subscription

Search

Na koje sve načine roboti mogu biti korisni u budućnosti?

U pop kulturi, roboti i vještačka inteligencija su iz više navrata uspjeli da osvoje naša srca. Nekad je to bilo svojim nevjerovatnim mogućnostima (poput T-800, zastrašujućeg kiborga iz filma “Terminator” kome meci ne mogu apsolutno ništa), nekad šarmom (naravno da mislim na R2-D2 i C-3PO, mada i generalno droide iz Star Wars franšize), a nekad zato što su prosto najslađi i što bi voljeli da ih imamo za prijatelja – kao u slučaju Piksarovog junaka Wall-E iz istoimenog filma ili možda i najdivnijeg od svih, gvozdenog džina koji je želio da bude heroj (film “The Iron Giant”).

Iako su ovi roboti možda izmišljeni, oni su inspirisali inženjere i dizajnere iz stvarnog svijeta da stvore nove i inovativne tehnologije koje bi jednog dana mogle da pariraju sposobnostima najslađim androidima iz pop kulture i koje nam čak i danas poboljšavaju kvalitet života i pomažu u svakodnevnim obavezama. 

U ovom članku ćemo istražiti neke od načina na koje roboti i vještačka inteligencija mogu imati pozitivan uticaj na naš svijet i zašto je STEM obrazovanje ključno za otkrivanje njihovog punog potencijala.

Kako nam to roboti već pomažu?

 

Roboti su postali sveprisutni u svakodnevnom životu i pomažu nam na više načina nego što mislimo. Od usisavanja naših podova (vjerujem da znaš što je čuvena Roomba čak iako je možda nemaš kući) do pomoći u operacijama (sve je više robota koji pomažu hirurzima u izvođenju delikatnih procedura sa većom preciznošću, a postoje roboti i koji pomažu pacijentima oko fizikalne terapije), roboti nam čine život i lakšim i sigurnijim. 

Tu su, naravno, i lični asistenti kao što su Alexa i Siri koji nam pomažu da upravljamo našim rasporedom i kontrolišemo naše pametne uređaje. U proizvodnji se, recimo, roboti koriste za automatizaciju zadataka kao što su zavarivanje i pakovanje, što dovodi do brže proizvodnje, ali i proizvoda višeg kvaliteta. Osim toga, logističke kompanije koriste robote i za slaganje skladišnih polica, preuzimanje robe, pa čak i isporuku. 

I, ne zaboravimo one o kojima možda najviše čitaš na internetu – robote poput Marsovih rovera koji se koriste za istraživanje udaljenih planeta. Oni prikupljaju podatke i obavljaju zadatke koji bi bili nemogući za ljude. 

Mogu li roboti uticati na klimatske promjene?

 

Meni najdraža stvar kod robota je to što mogu biti i slatki i korisni, nerijetko za stvari koje vam možda i ne bi tek tako pale na pamet. Tako nam, na primjer, pored svega što sam nabrojala do sad, roboti mogu pomoći i da se uhvatimo u koštac sa velikim globalnim izazovima, kao što su klimatske promjene i epidemije raznih bolesti. 

AI ima potencijal da analizira ogromne količine podataka i napravi predviđanja o budućim trendovima, što bi nam moglo pomoći da bolje razumijemo i ublažimo uticaje klimatskih promjena – a to definitivno nije mala stvar. 

Tako, na primjer, projekat Climate Informatics koristi algoritme mašinskog učenja za analizu klimatskih podataka i predviđanja budućih uticaja klimatskih promena, a tu je bezbroj drugih zanimljivih projekata kao što je SlothBot, robot koji se nalazi među krošnjama stabala visoko nad botaničkim vrtom u Atlanti i koristi svoje senzore da bilježi podatke o temperaturi i vlažnosti, ali i kvalitetu vazduha, pa tako promatra i postepene, ali i kritično važne promjene. Pritom je presladak jer izgleda kao lenjivac!

Zašto je STEM obrazovanje bitno za dalji razvoj vještačke inteligencije?

 

Sigurna sam da odgovor na ovo već znaš. STEM obrazovanje je ključno ne samo za razvoj već i za otključavanje punog potencijala ovih tehnologija zato što pruža osnovne vještina i znanja neophodna za rad na naprednim tehnologijama koje sve više oblikuju naš svijet.

Mogla bih ti do sjutra nabrajati raznovrsne primjere robota koji nam pomažu i koji će nam tek pomagati u budućnosti, ali ono što želim da znaš jeste da učeći STEM predmete ne samo da ćeš zaista razumjeti potencijal vještačke inteligencije već ćeš znati i kako da ga iskoristiš da promijeniš svijet na bolje.

Zato, ako je ovo nešto što te zanima – u istraživanje pa na učenje, svijet je u tvojim rukama! 🙂

Podijeli sa prijateljima:

Povezani članci:

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Obavještenje

Izdanje XXIV matematičkog lista Dijagonala, dostupno je na našem sajtu i možeš ga naći u sekciji Biblioteka!