Newsletter Subscription

Search

Nauka: Životinje koje su igrale bitnu ulogu kroz istoriju

Dobrodošao/la nazad u naš kutak, gdje ćemo danas istraživati priče o životinjama koje su učestvovale u važnim eksperimentima i istorijskim trenucima.

Pripremi se za uzbudljivo putovanje kroz vrijeme, zajedno sa životinjama koje su ostavile neizbrisiv trag u nauci.

Doli – Prva klonirana ovčica

Doli, koja je rođena dana 5. jula 1996. godine, postala je prva klonirana ovčica. 

Ova preslatka ovca je rezultat rada naučnika na Institutu Roslin u Škotskoj. Njena uloga u istoriji nauke je ogromna, otvarajući vrata za dalja istraživanja u oblasti genetike i kloniranja.

Doli je prvi sisar kloniran iz odrasle ćelije. Njeno rođenje je dokazalo da tehnika koja se zove nuklearni transfer somatskih ćelija, može da funkcioniše. Tehnika kloniranja korišćena za njeno stvaranje kasnije je primijenjena na drugim, većim sisarima, uključujući svinje, jelene, konje i bikove.

Lajka – Prvi pas u svemiru

A da li si čuo/la priču o hrabrom psu Lajki? Lajka je prvo živo biće poslato u svemir. 1957. godine Lajka je otvorila vrata svemirskim istraživanjima i inspirisala generacije istraživača!

Iako se, nažalost, sa ovog putovanja nije vratila, Lajka je odigrala veoma bitnu ulogu za nauku, i prokrčila put za ljudske letove u svemir. Zahvaljujući njoj, naučnici su dobili prve podatke o tome kako živi organizmi reaguju na okruženje u svemirskim letovima.

Pavlovljevi psi – Pioniri u uslovnom refleksu

Sigurno znaš za Pavlovljeve pse, a ako ne znaš, vjerovatno ćeš učiti o njima na času psihologije.

Psi Ivana Petroviča Pavlova, ruskog fiziologa, učestvovali su u eksperimentima koji su dokazivali da svaki refleks uključuje stimulator i reakciju, odnosno odgovor. 

Pavlovljevi psi bili su ključni za proučavanje procesa formiranja takozvanog uslovnog refleksa.

Šer Ami – Dragi prijatelj američkih trupa

Šer Ami je golubica koja je tokom Prvog svjetskog rata isporučila 12 poruka tokom svoje službe u Signalnom korpusu američke vojske u Francuskoj.

Početkom oktobra 1918. isporučila je najvažniju poruku u kojoj je prenijela da je više od 500 ljudi iza neprijateljskih linija bez hrane i municije. Zahvaljujući njoj, trupe su spašene. Šer Ami je dobila medalju za hrabrost!

Neka te ove priče inspirišu za dalje istraživanje i otkrivanje tajanstvenih puteva nauke.

Podijeli sa prijateljima:

Povezani članci:

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Obavještenje

U ponedeljak, 17. juna 2024. godine, u 11:00 sati u Rektoratu Univerziteta Crne Gore, održaće se svečana dodjela priznanja najuspješnijim takmičarima Olimpijade znanja.