Newsletter Subscription

Otkrivamo resurse: Roblox platforma za igranje i stvaranje igara

Otkrivamo resurse: Roblox platforma za igranje i stvaranje igara

Kreiranje video igara ti i dalje izgleda predaleko i misliš da treba puno da bi tvoja igra bila zabava tvojim vršnjacima? 

Naravno, znaš da slijedi dio kada ti govorim da nema prostora za takvo razmišljanje jer smo, prije nekoliko nedelja, objavili priručnik uz pomoć kojeg možeš samostalno učiti da programiraš u programskom jeziku Scratch, a na kraju ćeš imati znanja da možeš kreirati svoju prvu igru ili animaciju.

Osim toga, na internetu postoji veliki broj online platformi uz pomoć kojih možeš kreirati svoje igre i bez naprednog znanja programiranja! Dovoljno je da počneš da istražuješ i otkrivaš nova mjesta koja okupljaju mlade programere. Baš zato si i na našem portalu. 🙂 Tako danas, kroz iskustva tvog vršnjaka, upoznajemo platformu Roblox!

Šta je Roblox i odakle početi?

Ako se tek sad susrijećeš sa Roblox platformom, važno je da znaš da je to platforma koja ti nudi dvije mogućnosti: da igraš video igre ostalih korisnika ili kreiraš svoj virtuelni svijet u obliku igre koju će moći da isprobaju tvoji vršnjaci širom svijeta.

Nalog na Roblox platformi možeš napraviti besplatno i proces registracije je zapravo vrlo jednostavan i intuitivan, ali je za korišćenje platforme neophodno da imaš instaliran Roblox studio na svom računaru. Trenutno ne postoje verzije za mobilne telefone ili tablete, ali je instalacija za računare besplatna.

Hajde da krenemo od prve opcije – kao gejmer želiš da pogledaš sve igre i daš kritički osvrt na svaku? 

U slučaju da trenutno o tome razmišljaš, jedini problem ovog ljeta biće ti da izlistaš svaku od igara jer ih je na ovoj platformi ima beskonačno mnogo! Igre su podijeljene na različite kategorije, od toga koje su najpopularnije, najviše odgovaraju onima koje si prethodno igrao/la, do onih koje najviše zarađuju, odnosno u kojima se troši najviše Robuxa. (Šta je Robux? Strpi se još malo, uskoro otkrivamo. :D)

Naravno, igranjem će ti biti jasno da postoji razlika između Robloxa i Minecrafta, slične platforme koju mnogi postovjećuju sa Robloxom. Naime, Roblox ti dozvoljava više slobode pri kreiranju, igre rijetko kada izgledaju isto (što nije slučaj sa Minecraftom), i cilj igre može biti koji god da je kreator osmislio, dok je kod Minecrafta to samo preživljavanje.

Dakle, za slučaj da želiš da igraš igre, počni sa prelistavanjem ove platforme i otkij koje su igre tvoji vršnjaci do sada osmislili. Mjesečno preko 30 miliona korisnika igra video igre na ovoj platformi, a čak 500 hiljada ih stvara.

Za slučaj da želiš da budeš među kreatorima, opcije koje ti se nude za stvaranje na ovoj platformi su jednako neograničene kao i broj igara.


Jedan od onih koji je prošao kroz obije mogućnosti je i Imran Bahović, učenik osnovne škole “Mahmut Lekić” iz Tuzi, koji je tokom 2019. godine bio polaznik DoMEn škole programiranja. Vrijeme tokom karantina iskoristio je da proširi svoje znanje i otkrije nove mogućnosti, a svoje utiske o ovoj platformi za ovaj članak podijeliće i sa tobom!

“Za Roblox sam saznao 2016. godine. Za to vrijeme, od 2016. do 2020., me nije puno zanimalo programiranje na toj platformi. Tek sam početkom ove godine počeo učiti i za tri mjeseca solidno savladao programiranje uz pomoć Robloxa.”

Ako misliš je pravljenje igara nemoguće za jednog osnovca, predomislićeš se nakon što klikneš na ovaj link i probaš Imranovu igru koju je samostalno napravio uz pomoć Robloxa! Prije nego što pređemo na priču o Imranovoj igri, hajde da damo kratak pregled onoga što u Robloxu možeš kreirati. 

Naime, postoje nekolike vrste članstva u Robloxu, ali mi ti predlažemo da prvo besplatno probaš platformu i neko je vrijeme istražuješ, pa tek onda, ukoliko za tim ima potrebe, pristupiš nekom od plaćenih mjesečnih članstava.

Dakle, za početak, besplatnim nalogom ostvaruješ pravo da igraš igre, sam ih kreiraš i budeš član do 4 zajednice korisnika koje postoje na ovoj platformi. Naime, kako pojedine igre može igrati više igrača istovremeno, često se prave grupe u kojima korisnici zajedno pretražuju i komentarišu igre. 

Kada uđeš na Roblox, tvoja početna stranica će izgledati ovako.

Iako će ti se u prvom trenutku učiti da se hiljadu strana dešava odjednom i da postoji previše komandi, polako ćeš shvatiti da to nije slučaj i da je igra zapravo vrlo intuitutivna i laka za korišćenje.

Posebno korisna opcija koju ima Roblox Studio za kreatore je i Test sekcija gdje, prije konačnog objavljivanja igre, možeš testirati ono što je napravljeno i vidjećeš kako se igra prikazuje ostalim korisnicima.

Koliko je Imranu trebalo da napravi svoju prvu igru?Imran kaže da programiranje u Robloxu zapravo nije teško, ali da je proces u kom je došao do prve igre koju je objavio bio dug i zabavan.

Moja igra je iz žanra “Simulator”. Simulatori su igrice u kojima vi skupljate poene, na bilo koji način, i onda te poene prodate za neku valutu u igri, tako da možete kupovati razne stvari koje su vam ponuđene. Najčešće je to neki alat koji je bio bolji od prethodnog. Igra trenutno funkcioniše jednostavno, ali planiram da stavim neke misterije koje će igrači riješavati i da je unaprijedim.”

Imranovu igru je do sada probalo preko 200 ostalih korisnika, a evo kako on objašnjava da je tekao proces izrade:

“Proces izrade je trajao vema dugo. Prvo sam morao da napravim mapu, onda uvod u igru i prodavnicu. To mi je oduzelo najviše vremena. Onda sam radio na alatima koji bi igračima davali poene. Naime, da bih mogao da dam poene igraču, morao sam da napravim tabelu sa svim igračima poređanim po količini poena koja se u ROBLOX Lua programu mora zvati Leaderstats. 

Onda sam počeo da “šminkam” igricu tako što sam dodao razni GUI („Grafical User Interface“ – to je korisničko okruženje koje uključuje grafičke elemente, poput prozora, ikona i dugmadi) na koje bi pisalo koliko poena imate. Poslije “šminkanja”, napravio sam dugmad za kupovinu i prodaju, koja kad ih pritisnete, odvedu vas do mjesta gdje kupujete ili prodajete. I tek tada sam objavio svoju igru javnosti na Robloxu.

Jedna od posebno zanimljivih stvari koju nam je u razgovoru pomenuo Imran jeste i Robux – digitalna valuta koja postoji na ovoj platformi. Uz pomoć specijalnih novčića Robuxa kupuješ unaprijeđene programe ili alate, a do Ruboxa možeš doći uplaćivanjem stvarnog novca ili razmjenom elemenata sa ostalim korisnicima. Pojedini kreatori i zarađuju od Roblox platforme, na način što naplaćuju prelazak na naredni nivo ili nove alate igrača.

Imran, ljubitelj stripova i romana, učenje Robloxa nije ograničio samo na istraživanje, već ti donosi savjete koje online resurse možeš koristiti:

“Najbolji resurs za učenje je sigurno YouTube, na kojem ima mnogo ljudi koji redovno objavljuju videe o programiranju. Preporučujem da gledate: AlvinBlox-a, TheDevKing-a i gamer m8-a. 

Ako vam treba pomoć ili imate neka pitanja, možete od više desetina Discord servera naći neki, i postaviti im pitanje. Da biste bili u toku sa svim dešavanjima, a i promjenama/novostima u Roblox Lua programu, možete poći na oficijalni Robloxov sajt za programere – Roblox Developer Hub.”

Vjerujem da ni ja ni Imran nismo odgovorili na sva pitanja vezana za Roblox, ali ono što svakako zajedno predlažemo jeste da instaliraš Roblox i počneš sa istraživanjem. To je jedini način da ocijeniš koliko ti se sviđa ova platforma i da li te kreiranje u njoj stvarno interesuje.

Za slučaj da ti zatreba pomoć, slobodno nam piši na mail [email protected], i na tvoj mail ćemo ti proslijediti priručnike koji ti mogu pomoći pri kreiranju igre ili razumijevanju platforme.

Za kraj, naš mladi programer objašnjava kako se javilo interesovanje za programiranje: 

“Interesovanje za programiranje se javilo kad sam imao 8 godina, kad sam se zapitao kako igrica zna kad sam ja kliknuo neko dugme. Prošle godine, od septembra do decembra, sam pohađao DoMEn školu programiranja u programskom jeziku Scratch. Ova predavanja bila su mi jako korisna, a čak sam i nekoliko domaćih zadataka iz fizičkog i engleskog, za vrijeme izolacije, uradio koristeći Scratch program.”

Ukoliko i ti kao dok listaš ovaj portal razmišljaš o tome kako mi znamo na koje djelove ti klikaš ili kako te vodimo na linkove, počni da se interesuješ za programiranje. Mi smo tu da zajedno istražujemo!

Kompanija doMEn, zajedno sa Prirodno-matematičkim fakultetom Univerziteta Crne Gore, svake godine organizuje DoMEn školu programiranja. Jedan od početnih kurseva koje je Imran pohađao, kurs u programskom jeziku Scratch, sada možeš i ti samostalno kod kuće proći uz pomoć priručnika koji je kompanija doMEn objavila na ovom portalu.

Podijeli sa prijateljima:

Povezani članci:

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Obavještenje

XIX izdanje matematičkog lista Dijagonala, dostupno je na našem sajtu i možeš ga naći u sekciji Biblioteka! 🙂