Newsletter Subscription

Praktična fizika: Kako napraviti crtež koji se pomjera?

Vjerovatno je tvoja prva misao nakon pročitanog naslova bila: “Nema šanse, ovo je sigurno neka greška”. Potpuno te razumijem, jer da sam naišla na nešto slično, sigurno bih pomislila isto – sve do skoro. 

Kao što sam nedavno razuvjerila sebe, nadam se da ću sada i tebe. Trk po marker za pisanje po tabli (obično su to crni, plavi, crveni i zeleni koji se koriste za pisanje po bijelim tablama, a sve napisano njima se brzo i lako uklanja sunđerom), bijeli, duboki keramički tanjir ili staklenu posudu i vodu i zabava može da počne!

Eksperimentisanjem do odgovora

 

Prvo, odluči da li ćeš eksperiment izvesti na podu ili stolu. Koje god mjesto odabereš, preporučujem da radnu površinu zaštitiš peškirom, a zatim saopštiš ukućanima da nema razloga za brigu, jer u ovom ogledu ništa neće biti oštećeno ili uništeno. 🙂

Zatim na peškir stavi tanjir ili posudu, uzmi marker i nacrtaj sebe, najboljeg druga ili drugaricu, simpatiju, kućnog ljubimca, Čiča Glišu, srce ili zvjezdice, možeš staviti svoj potpis ili TikTok handle – sve što poželiš dobrodošlo je da se nađe na površini tanjira ili posude.

Kada završiš, odloži marker i sasvim polako i pažljivo sipaj vodu blizu ivica crteža. Vrlo brzo bi trebalo da crtež počne da se “podiže” i krene sa svojim “balom na vodi”. Da bi zabava duže trajala, eksperiment možeš izvesti više puta i tako otkriti koja temperatura vode daje najbolje rezultate i kako izgleda kada se koriste markeri drugih boja.

U čemu je ovdje stvar?

 

Moje dosađivanje i preciziranje u vezi sa izborom markera nije bilo bez razloga, a evo i zašto. 🙂

Za razliku od običnih markera, čije tragove ne možemo otkloniti bez muke, sve što ispišemo markerima koji se koriste za pisanje po bijeloj tabli, izbrisaćemo jednim potezom sunđera. Tinta ovih mastila ne vezuje se za površinu ni približno jako kao kod trajnih markera. Objašnjenje za to pronaći ćemo u fizici i pojmu adhezija, odnosno pojavi međusobnog privlačenja površine dva tijela napravljena od različitih materijala, ili tijela i tečnosti.

Kada je voda umiješala svoje prste, desilo se čudo za koje uporište ponovo pronalazimo u ovoj prirodnoj nauci. Jednostavno je, ali važno da, za početak, znaš to da voda nije isprala crtež jer se tinta ovih markera ne rastvara u vodi. Sada možemo preći na rješavanje misterije koja te 100% najviše zanima – kojom magijom su crteži počeli da plutaju po površini vode?

Hint: sjeti se da kamen bačen u vodu tone, a lopta pluta

 

Sigurna sam da ne postoji osoba koja se prilikom odlaska na more, rijeku ili jezero nije zapitala zbog čega neki predmeti tonu kada se bace u vodu, dok drugi plutaju. Pretpostavljaš, a ja ću ti reći i da pogađaš, da nauka koja zvuči sve zanimljivije ima odgovor.

Sva filozofija krije se u gustini predmeta. Ako uzmemo za primjer vodu, to znači da svi oni predmeti koji su manje gusti od nje – plutaju, dok predmeti koji su gušći od vode – tonu. Jasno ti je onda i u čemu je stvar u našem eksperimentu sa markerom i vodom, a kako je ponavljanje majka znanja, nije na odmet da jednoglasno zaključimo da je tinta markera manje gusta od vode. Tačnije, molekuli u tinti markera nisu tako čvrsto priljubljeni kao oni u vodi, što je dovelo do plutanja crteža na površinu.

Fizika je svuda oko nas

 

Osim što je korisno poznavati je, kroz čitav niz najrazličitijih ogleda poput ovog, vidimo i koliko fizika može biti i interesantna. Samim tim što je ovo eksperimentalna nauka, jasno ti je koliko se fizičari zabavljaju jer svaku zakonitost moraju dokazati izvođenjem eksperimenata.

Fizika objašnjava mnoge prirodne pojave i nalazi se u gotovo svemu što nas okružuje. Daje nam odgovore na pitanja kao što su: zašto je nebo plavo, kako se kreću planete, zašto pada kiša, ali i na stvari iz svakodnevnog života poput toga šta se dešava u ekspres loncu.

Kao što već znaš, pretragom na Google-u vrlo jednostavno možeš saznati gotovo sve što te zanima, baš kao što možeš pronaći i uputstva za ogroman broj eksperimenata koji će ti, osim da upotpuniš slobodno vrijeme, koristiti i da naučiš nešto novo. Zato, nadam se da neće proći puno vremena do tvog narednog ogleda i uzvika “Eureka!” koji će pratiti sva nova otkrića.

 

Podijeli sa prijateljima:

Povezani članci:

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)