Newsletter Subscription

Search

Predstavljamo vam Flash, jedne od finalista drugog ciklusa Spark.me startap avanture

Predstavljanje finalista drugog ciklusa Flash Blogpost plus 200px

Finale drugog kruga takmičenja Spark.me startap avantura je sve bliže. Tri tima finalista dodatno razvijaju svoje ideje i užurbano pripremaju svoje nove prezentacije, a mi smo tu da svaki od timova pojedinačno predstavimo i bolje upoznamo njihove članove i članice.

Danas ti predstavljamo tim Flash, čije članice su Milena Plamenac, Milica Gazivoda i Nataša Popivoda.

Sa željom da kreiraju sistem za jednostavnije, sigurnije i brže plaćanje roba i usluga, kao i prenos sredstava, kreirale su uslugu čija se funkcionalnost implementira u sklopu mobilne aplikacije banke.

Kako to funkcioniše, te kako teku pripreme jedinog u potpunosti ženskog tima u finalu Spark.me startap avanture, pročitaj u nastavku.

 

  • Šta vas je navelo da se prijavite na Spark.me Startap Avanturu?

Informaciju o organizaciji Spark.me startup avanture smo dobili u pravom trenutku, kada smo se nalazile u intenzivnoj fazi rada na razvoju naše ideje. Sa jedne strane, SSA je bio konkurs koji daje velike edukativne mogućnosti, neophodnu mentorsku i finansijsku pomoć, a za nas lično je predstavljao i verifikaciju da ideja na kojoj radimo ima potencijal. Imali smo osjećaj da je prijava dobar izbor, a prihvatanje od strane organizacionog tima i učešće na takmičenju su nam to i potvrdili.

 

  • Kako ste došli na ideju o aplikaciji kao sistemu za jednostavnije, sigurnije i brže plaćanje roba i usluga, kao i prenos sredstava?

Naš profesionalni razvoj posljednjih 15-ak godina se odnosio na IT i bankarsku industriju, tako da je i razvoj rješenja iz oblasti fintech-a nekako bio logičan put. Brzi razvoj novih tehnologija neminovno utiče i na tradicionalni bankarski sektor. Potrebe korisnika u tom kontekstu su sve veće, a otvaranje i prilagođavanje banaka tim potrebama i dalje nedovoljno brzo. Cilj nam je bio osmisliti rješenje koje će taj proces pojednostaviti za banku, a sve na zadovoljstvo njenih klijenata. Pandemija Covid-19 i promjene koje je izazvala su jasno pokazali koliko je važno bezgotovinsko plaćanje, a svakodnevica u kojoj funkcionišemo potrebu za jednostavnim i brzim plaćanjem pomoću telefona od kojeg se ne odvajamo, a bez nošenja platne kartice i novčanika sa sobom.

 

  • Kakav je osjećaj naći se u finalu drugog ciklusa SSA takmičenja?

SSA konkurs privlači sve veći broj jako dobrih timova i naći se u drugom krugu kao jedan od tri najbolja projekta je izvanredan osjećaj. Posebno nas raduje to da je naša vjera u to da radimo na dobrom projektu potvrđena od strane žirija. Kvalifikacija u finale predstavlja pokazatelj da smo na dobrom putu i motiviše da nastavimo dalje.

 

  • Nakon ulaska u finale, uslijedilo je tri mjeseca rada na ideji i saradnja sa mentorima, kako vam protiče ovaj period?

Prethodna tri mjeseca su bila ispunjena intenzivnim radom na uobličavanju i razvoju ideje kroz saradnju sa mentorima, razvoju softverskog rješenja u skladu sa tim, kao i istraživanju tržišta i načinima najbolje prezentacije i pregovaranja sa bankama.

 

  • Šta biste rekli da je za vas predstavljalo najveći izazov u dosadašnjem radu na razvoju ideje?

Bankarski sistem u Crnoj Gori je i dalje tradicionalan i kasni puno za razvijenim sistemima zapadnoevropskih banaka. Stoga je pravi izazov bio naći model koji je prihvatljiv i atraktivan za sve učesnike u procesu, kako za banku, tako i za njene klijente a istovremeno pristupačan za implementaciju. Izrada biznis plana i modela je vjerovatno najveći izazov u dosadašnjem procesu razvoja Flash-a.

 

  • 14. mart je sve bliži, kako se pripremate za finale?

Nestrpljivo čekamo finale i konačnu ocjenu, vrijedno radimo na finalizaciji ideje i pri kraju smo sa izradom MVP-a. Upoznale smo se sa zakonskom procedurom i regulativom Centralne Banke Crne Gore. Ispitujemo i osluškujemo tržište, kako bi prepoznali koji je najbolji način za uspostavljanje saradnje sa bankama i početak funkcionisanja Flash-a. U tu svrhu, organizovale smo niz sastanaka sa finansijskim ekspertima koji bi u naše ime sproveli pregovore sa bankama  i pomogli nam da zahvaljujući Flash-u sprovedemo malu finansijsku revoluciju u Crnoj Gori, od koje bi svi imali koristi.

 

Timu Flash zahvaljujemo na razgovoru i želimo puno sreće u razvoju i implementaciji njihove ideje. 

Vidimo se 14. marta od 14h, za kada je zakazano finale drugog ciklusa Spark.me startap avanture!

 

Podijeli sa prijateljima:

Povezani članci:

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Obavještenje

U ponedeljak, 17. juna 2024. godine, u 11:00 sati u Rektoratu Univerziteta Crne Gore, održaće se svečana dodjela priznanja najuspješnijim takmičarima Olimpijade znanja.