Newsletter Subscription

Search

Prijavi se za DoMEn školu programiranja – putovanje u svijet algoritama i mogućnosti

Dragi roditelji i mladi ljubitelji programiranja – imamo odlične vijesti! Petnaesta po redu besplatna DoMEn škola programiranja, koja vodi kroz čarobni svijet kodiranja i računarstva, je uskoro tu! Organizatori DoMEn škole programiranja, kompanija doMEn i Prirodno-matematički fakultet Univerziteta Crne Gore, pripremili su još jedno nezaboravno iskustvo za sve crnogorske osnovce (koji pohađaju VII VIII ili IX razred) i srednjoškolce.

DoMEn škola programiranja – početak avanture

DoMEn škola programiranja je projekat koji se uspješno odvija već od 2009. godine, uvodeći mlade entuzijaste u svijet algoritama, programiranja i tehnologije. Ova potpuno besplatna škola otvara vrata osnovcima (VII VIII ili IX razred) i srednjoškolcima, omogućavajući im da steknu osnovna znanja iz programiranja. 

Školu organizuju kompanija doMEn i Prirodno-matematički fakultet Univerziteta Crne Gore, a njeni polaznici su osvajači medalja na nacionalnim takmičenjima i crnogorski predstavnici na Međunarodnoj olimpijadi iz informatike! Neki od bivših polaznika danas rade i u najvećim tehnološkim kompanijama u Crnoj Gori, osnivači su startapova i nastavljaju svoje obrazovanje na prestižnim univerzitetima širom svijeta! ️ Više o nekima od njih možeš pročitati ovdje.

Prijave i testiranje

Kako bi se prijavio/la za petnaestu DoMEn školu programiranja, potrebno je da popuniš prijavnu formu. Jako je važno da u formi ostaviš ispravnu mejl adresu koju redovno provjeravaš, jer ćeš upravo na taj način dobijati važne informacije o Školi (mejlom ćemo te obavještavati o sali gdje ćeš pratiti časove, vremenu početka časova i slično). Požuri, jer prijave traju do 29. septembra.

Kako je broj mjesta u Školi ograničen, biće organizovano inicijalno testiranje. Ali, ne brini. Nećemo testirati koliko trenutno znaš, već način na koji razmišljaš i rješavaš probleme. 

Testiranje će se održati 30. septembra u 10 sati na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta Crne Gore, u sali 207.

Škola je namijenjena svima, bez obzira na prethodno iskustvo u programiranju!

Raznovrsne grupe

Kao i do sada, učenici će biti podijeljeni u 3 grupe.  

Osnovci od VII do IX razreda, imaćete priliku učiti programski jezik C++ svake subote tokom školske godine. Profesor Raden Rovčanin vodiće vas kroz čarobni svijet programiranja. Za vas, nastava počinje 7. oktobra u 9:30 u sali 109 Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta Crne Gore.

Srednjoškolci od I do IV razreda, takođe ćete imati svoju grupu gdje ćete istraživati programski jezik Java svake druge subote. Profesor Savo Tomović biće vaš glavni vodič kroz svijet algoritama i kodiranja. Nastava će početi 7. oktobra u 9:30 u sali broj 210.

A za sve vas koji ste već prošli početne kurseve DoMEn Škole programiranja (C++ ili Java) prethodnih godina ili već poznajete neki programski jezik koji je predviđen za upotrebu na informatičkim olimpijadama (C, C++, Pascal, Java), tu je napredna grupa. Ova grupa kreće sa radom 14. oktobra u 9:30 u sali 210. Vaš predavač biće Velibor Došljak.

Onlajn resursi

U slučaju da ove godine ne uspiješ pronaći svoje mjesto u DoMEn školi programiranja, ne brini! Na našem YouTube kanalu, možeš pronaći video lekcije u početnim kursevima za programski jezik C++, Scratch i Java. Ovo je odlična prilika da samostalno učiš kod kuće!  

Kursevi su snimljeni i objavljeni tokom pandemije virusa korona, a cilj je bio da ti omogućimo da, ukoliko to želiš, možeš samostalno kod kuće učiti osnove programiranja. 

A tu je i priručnik za programiranje! U njemu ćeš pronaći korake kako da kreiraš svoju prvu igru.

Na kraju

Nadamo se da si spreman/a za nezaboravnu avanturu u svijetu programiranja. Budi dio generacije koja će oblikovati budućnost!

Ukoliko imaš kakvih pitanja budi slobodan/a da nam pišeš na [email protected] i rado ćemo odgovoriti na sve nejasnoće! ✉️

Samo par nedjelja do početka nove Škole programiranja. Mi smo jako uzbuđeni, a ti?

Srećno svima!

Podijeli sa prijateljima:

Povezani članci:

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Svi znamo da su jagode crvene i da je Donatelo nindža kornjača sa ljubičastim povezom. Znamo i da je suncokret žut, trava zelena, a nebo plavo, ali pitanje je šta ako tvoja plava i moja plava nisu iste? Muči li i tebe isto pitanje? Saznaj nešto više o ovome u našem novom blog postu

Obavještenje

U ponedeljak, 17. juna 2024. godine, u 11:00 sati u Rektoratu Univerziteta Crne Gore, održaće se svečana dodjela priznanja najuspješnijim takmičarima Olimpijade znanja.