Newsletter Subscription

Šta je STEM edukacija i koje su vještine budućnosti?

Šta je STEM edukacija i koje su vještine budućnosti

Prije nekoliko mjeseci radili smo malo istraživanje kako bismo saznali šta bi mladima bilo zanimljivo da čitaju iz STEM oblasti. Polako, odmicajući u istraživanju, dolazili smo do suštinskog problema – većina mladih u Crnoj Gori nije znala koje oblasti i teme tačno obuhvata STEM i kakav je to koncept. Ako si među njima, i ime našeg portala i to šta on promoviše ti nije baš najjasnije, ne brini, sada ćemo riješiti sve dileme!

Šta predstavlja skraćenica STEM?

STEM je skraćenica riječi Science (nauka), Technology (tehnologija), Engineering (inženjerstvo), i Mathematics (matematika), koju je po prvi put upotrijebila Američka Nacionalna Naučna Fondacija, kako bi definisala sve poslove koji zahtijevaju znanja iz ovih oblasti. U našem jeziku možeš naći i skraćenicu MINT za isti pojam.


Ono što je posebno u STEM edukaciji jeste to što je ne čini učenje samo programiranja ili samo matematike, već se akcenat stavlja na tome da se kroz ovakvu edukaciju istovremeno i povezano uči više oblasti kako bi se mladi što bolje pripremili na ono što ih očekuje nakon školovanja.

Zašto je došlo do ovakve promjene? 

Nekada su oni koji su se obrazovali da budu programeri bili samo to, odlično su znali da programiraju, ali nisu imali vještine i mimo toga. Kasnije, kako su se suočavali sa tim da na poslu moraju usvajati i dodatne vještine, uočeno je da se programerima, inženjerima i ostalim studentima prirodnih nauka mora pružiti i znanje mimo oblasti sa kojima su usko povezani. Zbog toga, novi koncept STEM edukacije oblikuje mlade u ljude koji će biti zaljubljeni u tehnologiju, koji će mijenjati svijet i posmatrati ga potpuno dručagije od svojih roditelja! 

Vještine i poslovi budućnosti

Kako se tržište rada stalno mijenja, procjene kažu da će čak 65% osnovaca koji kreću u školu, raditi poslove koje mi danas ni ne možemo zamisliti da će postojati. Sa druge strane, često se govori i o tome da će roboti zamijeniti poslove koje danas obavljamo, ali to ne znači da treba da se plašimo novih tehnologija, jer bilans je sledeći – tehnologija je u poslednih 140 godina stvorila više radnih mjesta nego što ih je nestalo zbog njenog razvoja.

 

Danas, kada se sve mijenja, jedini način da budemo u koraku sa promjenama i vremenom jeste da kritički preispitujemo sve za šta znamo, jer ne znamo koliko je neka tvrdnja stvarno istinita i kada će se promijeniti (naši roditelji su o svemiru mogli slušati samo preko TV-a, a danas se već govori o turističkim putovanjima u kosmos). Ono na čemu takođe insistira svaki program STEM edukacije jeste i timski duh i saradnja među mladima. Kada malo bolje razmisliš, ni jedan čovjek ne zna apsolutno sve, a jedini način da saznamo što više jeste da se udružujemo i razmjenjujemo znanja i informacije. 

Jedne od ključnih vještina  21. vijeka su i medijska, informatička i digitalna pismenost. Razlikovati lažne vijesti, neobjektivne članke, pratiti dešavanja u svijetu tehnologije, a sa druge strane, ne samo kao krajnji korisnik upotrebljavati računar, već poznavati i osnove programiranja, predstavlja imperativ za svakog mladog čovjeka.

Kako se pripremiti za ono što dolazi?

Pitanje je da li ikada možemo biti pripremljeni ili predvidjeti ono što će se u budućnosti dešavati, ali rizik da budeš manje uspješan ili odabereš profesiju koja će za nekoliko godina biti automatizovana i zamijenjena programom, mogu smanjiti sledeći savjeti:

  • Očekuj neočekivano – Prvo je važno da spoznaš da su promjene sasvim izvjesne i da na njih ne treba reagovati kao na nešto nužno negativno. Razvoj tehnologije donosi i hiljade novih prilika! Hajde da vidimo koliko tvoja mašta daleko ide: koje neobično zanimanje danas ne postoji, a misliš da će u Crnoj Gori za 10 godina biti sasvim normalno i učestalo?

  • Obrati pažnju na to kako tehnologija utiče i na ostale industrije – Tehnologija utiče kako na sve aspekte naših života, tako i na sve insustrije koje znamo. Danas programeri svoja radna mjesta pronalaze u istraživačkim timovima, timovima za predviđanje vremenskih prognoza ili u bankama.
  • Stalno uči – Najbolji način na koji se možeš pripremiti na ono što dolazi jeste učenjem! I ovo nije samo ono poznato dosađivanje roditelja da se fakultet mora završiti, već je dokazano da mladi sa diplomom fakulteta imaju nižu stopu nezaposlenosti i veću prosječnu platu. Ipak, ne daj se prevariti i pomislti da je nakon završetka školovanja kraj sa učenjem. Mala tajna: tada tek sve počine.

  • Razvijaj meke osobine – Postoje oblasti u kojima nas roboti nikada neće zamijeniti: prepoznati šansu, biti kreativan, komunicirati sa ljudima i pregovarati… Ljudi koji imaju slične meke vještine će prije napredovati na poslu i skloniji su uspjehu.
  • Prati svoju strast! – Sada, kada vjerovatno i nisi siguran koje ćeš zanimanje odabrati, ne zaboravi da izbor fakulteta i buduće profesije predstavlja jednu od najvažnijih životnih odluka. Uvijek biraj ono što voliš, što te inspiriše i što voliš da istražuješ. Na kraju, imaj uvidu da uvijek možeš da se predomisliš i okreneš se nečemu novom!

Portal STEMedukacija.ME u Crnoj Gori pokrenula je kompanija doMEn, registrar crnogorskog nacionalnog .ME domena. Od svog osnivanja, kompanija kroz brojne projekte radi na tome da mladima približi programiranje kao profesiju budućnosti, ali i trendove u razvoju tehnologije, kako bi Crna Gora, sa više mladih obrazovanih za STEM oblasti, bila konkurent i razvijenijim ekonomijama. Od 2019. godine, svi projekti za mlade koje kompanija organizuje ili podržava, objedinjeni su na ovom portalu gdje se mladi mogu informisati o novim prilikama i uzeti učečšće u programima STEM edukacije. 
[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Podijeli sa prijateljima:

Povezani članci:

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)