Newsletter Subscription

Search

Zašto ne smiješ propustiti priliku da budeš dio projekta “Spark.me startap avantura”?

Prijavi svoj tim - Spark.me Startap avantura

Kada si kreativna osoba, imaš ideje koje mogu promijeniti svijet i unaprijediti svakodnevni život, potreban je samo dodatni pogon koji će pogurati tu viziju i učiniti je ostvarljivom. 

Put je mnogo lakši kada se za tvoju ideju čuje, ostvariš nove kontakte i poznanstva, dobiješ na vidljivosti, kao i novčanu nagradu. A sve to pruža projekat “Spark.me startap avantura” koji su pokrenuli kompanija doMEn i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). 

Glavni cilj ovog projekta je da okupi mlade ljude koji imaju ideju o nečem novom, ideju koja se još uvijek ne primjenjuje kod nas, a koja bi mogla da se realizuje u budućnosti. Osim gore pomenutog, prijavljeni takmičari će imati šansu da osvoje početni kapital, kao i mentorsku podršku za realizaciju njihovih ideja u praksi. 

Vjerujemo da ti sve ovo zvuči super, ali se pitaš na šta tačno treba da se odnosi projektna ideja? U kojem smjeru da idete ti i tvoj tim? Na šta da se fokusirate? U nastavku ti otkrivamo nešto više o tome. 🙂

Iz koje oblasti bi trebalo da bude ideja tvog tima?

Prije svega, ono što je važno da ti i tvoj tim znate jeste da postoje 3 ključne oblasti na koje se možete fokusirati, a to su:

 • rješavanje biznis izazova,
 • rješavanje uočenog društvenog problema,
 • pomoć u digitalizaciji nekog servisa javne uprave.

Prve dvije stavke se odnose na ideje koje će doprinijeti da se riješi određeni izazov u poslovanju ili društveni problem. Preduzetništvo se, po jednom od mišljenja, svakako posmatra kao način uočavanja i rješavanja problema tako da, okrenite se oko sebe, posmatrajte sredinu a mi smo tu da podržimo vaše kritičko mišljenje i inovacije, sve u cilju kreiranja još boljeg okruženja za sve nas.

Ukoliko se tvoj tim opredijeli za treću stavku, ona podrazumijeva da bi vaša projektna ideja trebalo da se odnosi na potencijalno unapređenje sistema pružanja digitalnih usluga javnog sektora i njihove dostupnosti u Crnoj Gori. 

Imajte na umu da rješenja treba da budu usmjerena na korisnika, da su dostupna svima i orijentisana ka rodnoj ravnopravnosti, te da razvijaju elektronske usluge za potrebe i stanovništva i privrede.

Za još jasniju sliku, u nastavku dajemo spisak servisa za koje je planiran razvoj e-usluga u periodu od 2021. do 2023. godine, a sa kojim se idejama tvoj tim može prijaviti:

 1. e-Identifikacioni dokument i pasoši
 2. e-Poslovanje
 3. e-Zaposleni
 4. e-Doprinosi
 5. e-Prijava za naknadu za novorođenčadi
 6. e-Studentski dom
 7. e-Farmer
 8. e-NVO
 9. e-Vozačka dozvola
 10. e-Registracija vozila
 11. e-Student
 12. e-Zapošljavanje
 13. e-Ispit
 14.  e-Građevinska dozvola

Nadamo se da smo tebi i tvom timu približili u kojem pravcu bi trebalo da razvijate ideju i ohrabrili vas da se prijavite za projekat koji vam može promijeniti budućnost! Ne brinite, još uvijek imate vremena. Prijave će trajati do 4. jula u ponoć, a pravo učešća imaju mladi od 20 do 29 godina. 

Zašto da se prijaviš za Spark.me startap avanturu?

Ukoliko još uvijek imaš dilemu da li da se prijaviš, navešćemo samo nekoliko pogodnosti koje možeš ostvariti:

 • Nagrade! Tri tima finalista osvajaju po 5.000 EUR, a pobjednička ekipa prvog ciklusa takmičenja kao glavnu nagradu dodatnih 15.000 EUR;
 • Uspostavljanje značajnih kontakata i sticanje vještina u preduzetništvu, postavljanju temelja svog poslovanja i vođenju startap biznisa;
 • Mentorstvo u oblasti poslovnog upravljanja, programiranja i UX dizajna u periodu od tri mjeseca, što će ti pomoći u budućoj / trenutnoj profesiji ili poslu;
 • Sticanje novih znanja i dragocjenog iskustva u onlajn radionici koja će se održati od 23. do 25. jula;
 • Onlajn učestvovanje, pa možeš učiti i biti dio projekta od kuće ili sa bilo koje druge lokacije;
 • Podršku UNDP-a za razvoj i primjenu onih rješenja koja su u skladu sa prioritetima javne uprave u digitalizaciji javnih usluga;
 • I na kraju, neophodno je da ulažeš u svoju budućnost, a kroz ovaj projekat jedino što ulažeš je tvoje slobodno vrijeme.

Jasno je da benefita ima mnogo, tako da nikako ne smiješ propustiti priliku za učešćem u projektu, a na ovom linku ti ostavljamo prijavni formular. Sve što je potrebno jeste da oformiš tim od 3 do 5 ljudi, da su svi članovi rezidenti Crne Gore i imaju od 20 do 29 godina, da zajedno probudite maštu, umiješate kreativnost, razmislite šta biste to mogli stručnom žiriju da predstavite kao ideju i na koji način bi se ona mogla ostvariti.

Ne zaboravi, ukoliko stručni žiri procijeni da tvoj tim ima potencijal za realizaciju svoje zamisli i razvoj biznisa, bićete odabrani za dalji nivo takmičenja i dobiti nagradu od 5.000 eura. U daljem toku takmičenja ćete uz pomoć mentora raditi na istoj, a ako na kraju prvog ciklusa baš ideja tvog tima bude prepoznata kao najbolja – osvojićete glavnu nagradu u vrijednosti od čak 15.000 eura. 

Zato, ne propusti priliku, ukoliko već nisi prijavi se za ovu uzbudljivu avanturu i možda baš sa tobom i tvojim timom za par mjeseci budemo vodili intervju o pretvaranju uspješne ideje u konkretan biznis. Možda baš vi budete inspiracija budućim mladim generacijama, ili i onim starijim, da se upuste u neku startap avanturu! Do tada, radite na svojoj ideji, a mi vas čekamo u daljoj pustolovini zvanoj Spark.me startap avantura!

 

Podijeli sa prijateljima:

Povezani članci:

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Svi znamo da su jagode crvene i da je Donatelo nindža kornjača sa ljubičastim povezom. Znamo i da je suncokret žut, trava zelena, a nebo plavo, ali pitanje je šta ako tvoja plava i moja plava nisu iste? Muči li i tebe isto pitanje? Saznaj nešto više o ovome u našem novom blog postu

Obavještenje

U ponedeljak, 17. juna 2024. godine, u 11:00 sati u Rektoratu Univerziteta Crne Gore, održaće se svečana dodjela priznanja najuspješnijim takmičarima Olimpijade znanja.