Newsletter Subscription

Search

INTERVJU: Jovan Kašćelan – šampion programiranja u Crnoj Gori i polaznik DoMEn škole programiranja

Jovan Kašćean - šampion programiranja u Crnoj Gori i polaznik DoMEn škole programiranja

Već smo ranije pominjali Jovana Kašćelana, sjajnog učenika drugog razreda Gimnazije “Slobodan Škerović” iz Podgorice, koji je na nedavno završenom DoMEn kupu, u kategoriji srednjoškolaca odnio pobjedu. Ipak, to nije jedini razlog zbog kog smo još i prije završenog Kupa, kontaktirali Jovana. On je i na prošlogodišnjem državnom takmičenju iz programiranja, pobijedio sa ostvarenih 100 poena, što znači da je svaki zadatak uradio bez greške! Uz to, on je i jedan od polaznika Škole programiranja, u kojoj je posvećeno učio i stekao napredno znanje iz ove oblasti! Zar je trebalo još razloga da ga kontaktiramo i zamolimo da sa nama podijeli svoja iskustva?

Jovan DoMEnovu školu programiranja pohađa već četiri godine gdje uči algoritme i tehnike koje mu pomažu pri rješavanju zadataka. Ovaj mladi programer voli izazove, pa ne čudi što su mu omiljeni zadaci iz najtežih oblasti – dinamičkog programiranja i grafova. Svake druge subote, profesori sa Prirodno-matematičkog fakulteta polaznicima pomažu u rješavanju zadataka koji se pojavljuju na takmičenjima iz programiranja (čak i na međunarodnom nivou!), a koje uglavnom nemaju prilike da rade u svojim školama. Jovan posebno preporučuje DoMEn školu, vršnjacima koji su zainteresovani za studije na kojim se izučava programiranje, jer i ako se ne takmiče, imaju sjajnu priliku da steknu osnovno znanje i na fakultet pođu pripremljeni!

Ovaj mladi i perspektivni programer, učestvovao je i na ovogodišnjem DoMEn kupu koje je okupilo 43 takmičara, a Jovan je to vidio kao sjajnu šansu da odmjeri svoje znanje i vještine sa vršnjacima! “Kod ovog takmičenja mi se posebno sviđa to što je online, pa svako može da radi od svoje kuće! Takođe, čak i ako ne znate kako da riješite zadatak, rješenje vam je odmah dostupno i možete ga primijeniti pri rješavanju nekog narednog problema.”

On je svojim vršnjacima poručio da se prijave kad god im se ukažu ovakve prilike jer, kako kaže, svaka preraste u zabavno i poučno iskustvo! Mi nemamo šta dodati tome, osim da početkom jeseni počinje naša nova škola programiranja i da se obavezno prijaviš!

Cijeli intervju sa Jovanom možeš pogledati u nastavku!

Podijeli sa prijateljima:

Povezani članci:

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Obavještenje

Izdanje XXIV matematičkog lista Dijagonala, dostupno je na našem sajtu i možeš ga naći u sekciji Biblioteka!