Newsletter Subscription

Search

Kad porastem, biću: Toni Konrad, serijski preduzetnik i investitor

Šta je to najvažnije što želiš poručiti ljudima na internetu o sebi? 

To je suština platforme about.me čiji je ko-osnivač Toni Konrad, koji je 2016. godine bio govornik na Spark.me konferenciji, kada je govorio o svojoj platformi kao i načinima kako najbolje iskoristiti istu.

U nastavku ti predstavljam njegov proizvod, a onda ti predstavljam i Tonija, investitora i kreatora svjetski poznate platforme za predstavljanje sebe. 🙂 

Prije toga, jedna zanimljivost. 😀 Sjećaš se blog posta o Metu Malenvegu, osnivaču WordPressa? Upravo Toni je podržao njegovu kompaniju Automattic, koja stoji iza WordPress platforme, koju danas koristi više od 43% vebsajtova na svijetu i to u prvim godinama njenog osnivanja. Tu se već nazire njegova personalnost investitora, a detaljnije ćeš pročitati o svemu u nastavku.

Instagram kul ja, LinkedIn dosadan/na ja 

 

Sigurno ćeš se složiti da na različitim platformama na kojima imaš svoje naloge, predstavljaš sebe na različite načine? Dakle, ukoliko te neko pretražuje na Instagramu, steći će samo dio cjelokupne slike o tebi. Isto se odnosi i na Fejsbuk, Tviter, TikTok ili LinkedIn.

To je slučaj kako zbog ograničavajuće prirode tih platformi, tako i zbog njihove prvenstvene namjene.

Dok na Instagramu pokušavaš da predstaviš sebe na kul način, na slikama si obično u opuštenom izdanju, šeruješ više dnevne stvari kroz opciju postavljanja storija, na Tviteru postavljaš svoja mišljenja o različitim dnevnim temama, te vjerovatno pišeš o random stvarima. Sa druge strane, TikTok ti omogućava da snimaš video isječke gdje pratiš trendove, a LinkedIn možda još uvijek ne koristiš, ali ja ti mogu reći da je to CV mreža. Riječ CV te sigurno prvo asocira na formalnost, i potpuno si u pravu – LinkedIn je potpuno formalna mreža, gdje bi sebe predstavio/la na najozbiljniji način.

Sa druge strane, Fejsbuk je prilično zastarjela mreža, koju su kako tvoja, tako i moja generacija, najviše koristili tokom osnovne škole. Samim tim, na Fejsbuku se uglavnom nalaze objave od prije mnogo godina, koji ne govore puno o nama, a Fejsbuk nama samima koristi da možda pretražimo osobu kojoj je Instagram profil zaključan ili se dopisujemo u grupama koje su preživjele do današnjeg dana.

Ali da bih ja kao osoba koja te ne zna, stekla što sveobuhvatniju sliku o tebi, koja sumira sve informacije sa različitih mreža, nazireš da je potrebno da postoji jedno jedinstveno mjesto, koje te ni na koji način neće ograničavati, a koje će predstaviti tebe, tvoju priču, pa i tvoj DNK.

E pa, to je bila ideja iza platforme about.me ili kako joj samo ime kaže, platforme gdje možeš reći sve o sebi i dati priliku nepoznatim ljudima da te upoznaju na najautentičniji način.

Dodajem da bi i tvoj lični vebsajt imao prilično dobru funkciju da sebe predstaviš na autentičan način i daš onlajn svijetu pravu sliku o sebi, ali about.me je odlična alternativa koja trenutno može da bude komplementarna tvojim društvenim nalozima i za čiju ti je postavku potrebno isto onoliko znanja kao za postavku naloga na društvenim mrežama.

Zašto je bitno uvijek gledati širu sliku i kako je about.me napredovao? 

 

Svakako da je lako ili barem lakše mijenjati stvari koje ne rade. U takvim situacijama barem znaš da nešto ne štima pa je, stoga, promjena jedini put. Ali, kako mijenjati stvari koje već funkcionišu?

Upravo to je bio izazov sa kojim se susrela about.me platforma kada su se radile promjene u momentima već velikog uspjeha.

I dok je na početku, platforma imala dosta funkcionalnosti koje su bile više fokusirane na interakciju među korisnicima i funkcionisale su prilično dobro, ipak su prema mišljenju Tonija odvlačile pažnju sa onog što je trebala da bude suština platforme. Zato su takve funkcionalnosti otklonjene, a uvedena je spotlight funkcionalnost, koja je omogućavala korisnicima da nakon što kreiraju svoju stranu, dodaju i dugme koje će voditi ljude koji posjećuju njihovu stranu na nešto što je njima najbitnije. To može biti Instagram profil, ako korisnik želi da dobije više pratilaca, link do ličnog vebsajta, link do vebsajta kompanije u kojoj rade, poziv na akciju “zaposli me” i slično.

I to se ispostavilo kao odličan odgovor na okolnosti koje su se promijenile u svijetu, a jedna od njih jeste sve veći broj ljudi koji se bave freelance poslovima. 

Upravo freelancerima je prema mišljenju kreatora about.me najviše bila potrebna ovakva vrsta prezentacije na internetu, jer složićeš se da, iako je poslodavcima bitno da vide nečiji rad i to zaista najviše govori o jednoj osobi, bitno je i da sa tom osobom osjete konekciju, a za to je about.me stranica odlično mjesto.

🤔Ukoliko se pitaš šta je freelance posao – to je posao koji radi osoba (freelancer) koja je nezavisna od kompanije i nije zaposlena u istoj, ali radi privremeno na određenom projektu, i to najčešće onlajn.

Inspiraciju za ovakvu vrstu promjena, Toni je izmedju ostalog dobijao i pričajući sa publikom na Spark.me konferenciji, dok je slušao njihov feedback o platformi i davao savjete kako napraviti dobru about.me stranicu koja bi se zapravo koristila.

Ispostavilo se da je hrabar potez promjena u momentima kada su stvari funkcionisale dosta dobro, bio pravi put jer je platforma dobila više kvalitetnih stranica koje su se zaista koristile, a broj korisnika se takođe eksponencijalno povećavao.

I ovo je dokaz da kvalitet uvijek treba biti ispred kvaniteta, a kada se kvalitet dostigne, brojke će dolaziti same od sebe. 🙂 

Toni Konrad, ko-osnivač about.me

 

Toni Konrad (Tony Conrad) je serijski preduzetnik iz San Franciska i investitor u neke od najvećih tehnoloških startapova.  

Osim što je ko-osnovao about.me, Toni je jedan od osnivača investicionog fonda True Ventures iz Silicijumske doline, a lično je investirao i u veliki broj tehnoloških startapova, među kojima je napoznatiji Automattic, kompanija koja stoji iza WordPress-a kao i Slack, jedan od najpopularnijih alata namijenjenih komunikaciji među timovima u poslovnom svijetu.

Osim gore ispisanih linija koje su impresivne i koje dovoljno govore o njegovoj karijeri, ono što posebno ističe na svojoj about.me stranici jeste da je odrastao u maloj poljoprivrednoj zajednici u Indijani. Živio je u Njujorku, Nju Delhiju, Jakarti, Čikagu, Parizu i San Francisku. Radio je dosta poslova koji nisu izlistani u njegovoj radnoj biografiji, a izmedju ostalog, bio je bejzbol sudija, savjetnik u košarkaškom kampu, a radio je i u apoteci, te je bio i prodavac oglasa u fakultetskim novinama.

Složićeš se da ima prilično zanimljivo radno iskustvo, a više o njemu možeš saznati na njegovoj about.me stranici – about.me/tonyconrad.

P.S. vidjećeš da je Toni zaljubljenik u jezike, umjetnost i arhitekturu, a saznaćeš i još par stvari koje će ti upotpuniti sliku o njemu. 🙂 

 

Fokus na jednostavnost

 

Za kraj, prema iskustvu Tonija, ono što uspješne kompanije imaju kao zajedničku karakteristiku jeste jasna vizija osnivača kako proizvod radi, a pri čemu je jednostavnost najbitnija.

Zašto je to tako? Jer je onda osnivačima vrlo lako da svoju ideju predstave – baš zato što je jednostavna i njima je u potpunosti jasna.

Pa ukoliko se ikad odlučiš ići koracima preduzetništva, nadam se da će ti ovaj blog post poslužiti kao inspirativna priča jednog uspješnog preduzetnika i da ćeš se sjetiti da ubaciš jednostavnost kao skriveni sastojak u tvoj uspješan biznis. ✨

Podijeli sa prijateljima:

Povezani članci:

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Obavještenje

Izdanje XXIV matematičkog lista Dijagonala, dostupno je na našem sajtu i možeš ga naći u sekciji Biblioteka!