Newsletter Subscription

Search

Kad porastem, biću: Met Malenveg, osnivač WordPress-a

Kad porastem bicu Met Malenveg, osnivac WordPress-a

Pokušaj da zamisliš sebe za 10 godina – uspješan si mladi stručnjak iz neke od STEM oblasti i svoje projekte predstavljaš svima na svom vebsajtu, koji zapravo možeš posmatrati kao kuću na internetu – dakle, možemo reći da imaš svoju onlajn kuću.😍

Sada se vrati u sadašnje vrijeme, a ja ću pokušati da ti odgovorim na pitanje koje ti se sigurno vrti u glavi – kako da napraviš vebsajt ako nemaš iskustva sa programiranjem ili ne planiraš da budeš stručnjak u toj oblasti?

Imam fenomenalne vijesti za tebe! Na internetu trenutno postoji mnogo alata koji ti mogu pomoći da izgradiš vebsajt bez programerskog znanja, a jedan od takvih jeste i WordPress o kojem ti u nastavku više pišem.

Zašto je bitno imati svoju onlajn kuću i šta je to WordPress?

 

Zasto je bitno imati svoju onlajn kucu i sta je to WordPress 

Kako se krećemo u svijetu novih tehnologija, sve što nije okačeno onlajn, djeluje kao da ne postoji ili se nije desilo. Uostalom, to ti je sigurno poznato zbog društvenih mreža. Ali, zašto je pored kreiranja naloga na društvenim mrežama vrlo bitno imati i svoj vebsajt?

Znaš i sam/a da danas sve informacije o nekoj osobi prvo pokušamo da nađemo na internetu, i da za to najčešće koristimo Google. Kada u Google pretraživaču ukucaš svoje ime i prezime, šta prvo vidiš?

Ono što se prikaže na jednoj strani – tj. prvih 10 objava koje izađu kada pritisneš dugme search jesu onlajn slika o tebi. I ti možeš da utičeš na to kako tvoja onlajn slika izgleda.

A sigurno ne želiš da prva stvar pored tvog imena bude zastarjeli i nesređeni fejsbuk nalog i objava iz 2015. godine, tipa: “Akad budu gradili zid između naseg prijateljstva,obecaj da ćemo zajednokrasti im cigle.Zaljepi ovo 10prijatelja na zid istisni f8 i pojavitćese tvoj najbolji frend radi 10000000000%!”

* ovo je zapravo objava sa mog fejsbuk zida iz 2010. godine, ali vjerujem da je i tvoja generacija imala sličnih objava u periodu ranijih razreda osnovne škole. 😁

Iako te je u ovom trenutku nasmijalo, i može djelovati simpatično kao objava koja se pojavljuje (samo tebi) u opciji facebook memories, zar nije ljepše da sam/a odrediš kako će tvoje onlajn predstavljanje da izgleda i šta je najbitnije da neko o tebi sazna u jednoj strani?

E, zato krećemo u avanturu pravljenja vebsajta.

Osim toga, znaš vjerovatno da danas popularan fejsbuk može da nestane, zajedno sa tvojim profilom na njemu. Slično može da se desi i drugim mrežama, i ti u tom momentu ostaješ bez ikakvog onlajn predstavljanja. A bilo kakav trag o tebi je bolji, od nijednog.

WordPress i njegove magije

 
WordPress i njegove magije 

WordPress je, osim što je najpopularniji, jedan od najjednostavnijih načina za kreiranje vebsajta. Tome najbolje svjedoči činjenica da svaki četvrti vebsajt (!) koji posjetiš koristi WordPress.

WordPress predstavlja CMS što je skraćenica od engleske riječi content management system, što bi na našem značilo sistem za upravljanje sadržajem. CMS je u suštini alat koji ti olakšava da upravljaš sadržajem na svom vebsajtu – i tu dolazimo do onog bitnog dijela – naglašavam, bez ikakve potrebe da znaš išta o programiranju. 🎉

Kada je WordPress kreiran 2005. godine, bio je namijenjen prvenstveno blog sajtovima, dok je nedugo zatim postao alat koji se masovno koristi za sve vrste sajtova, baš zbog mogućnosti upotrebe različitih tema kao i plugin-ova koji su dostupni u WordPress ekosistemu.

Pitaš se šta su to teme i plugin-ovi? Preporučujem ti da pogledaš besplatan kurs koji smo snimili o izradi WordPress blog sajtova i koji je dostupan na Webiz edukativnoj platformi. U kursu ćeš proći cijeli proces kreiranja vebsajta, i vjerujem da će ti biti odlična osnova za dalje usavršavanje ovog alata. 🙂

A sada, možemo da se vratimo malo tehničkim detaljima kreiranja vebsajta koristeći WordPress.

Prije svega, bitno je da znaš da je ovaj alat dostupan na 169 jezika, a među njima, i na našem.

Sledeće što treba da znaš jeste da, osim alata koji će pomoći vizuelnom identitetu tvog vebsajta, potrebno je da imaš i domen i hosting, kako bi tvoj sajt uopšte postojao.

Ukoliko ti ova dva izraza nisu baš poznata, pokušaću kroz jednu rečenicu da ti ih objasnim – domen možeš posmatrati kao ime tvog vebsajta, dok je hosting mjesto na kojem ćeš smjestiti svoj vebsajt.

E sada, kada smo opisali WordPress, i kratko se osvrnuli na domen i hosting, upoznajem te sa osnivačem WordPress-a, Metom Malenvegom. 🙂

Osnivač WordPress-a, Met Malenveg

 

Osnivac WordPress-a, Met Malenveg

 

Met Malenveg (Matt Mullenweg) je preduzetnik i web developer iz Amerike, odgovoran za kreiranje gore opisanog WordPress-a. 😀

I on je kao Majk Masimino i Bojd Malterer bio govornik na Spark.me konferenciji, ali 2011. godine, u vrijeme kada je konferencija nosila ime Webfest. I upravo zato sam izabrala da ti pričam i o Metu i o njegovom inspirativnom proizvodu, koji danas koristi više od 43% sajtova, (što je prilično impresivna brojka, složićeš se).

On je jedan od popularnih primjera uspješnih ljudi koji su napustili svoj fakultet, kako bi osnovali svoj biznis (što ti uprkos ovom dobrom primjeru baš i ne preporučujemo :D). Met je završio dvije godine osnovnih studija na Univerzitetu Hjuston, na smjeru političke nauke, nakon čega je napustio studije kako bi se zaposlio u CNET Network. Nakon jednogodišnjeg rada, 2005. godine osnovao je firmu Automattic, čiji je danas izvršni direktor.

Kako kaže, misija kompanije je da veb postane bolje mjesto, a WordPress opisuje dijelom sebe i kaže “Kao hrana, disanje, muzika, ne mogu a da ne radim na WordPress-u”.

Više o Metu možeš pročitati na njegovom sajtu – ma.tt.

Devetnaestogodišnjak sa velikom misijom

 

Devetnaestogodisnjak-sa-velikom-misijom 

Ako ti kažem da je WordPress zapravo nastao iz strasti ka blogovanju jednog devetnaestogodišnjaka, vjerovatno ćeš željeti da čuješ cijelu priču 😀

Dakle, već sam ti rekla da je Met studirao političke nauke, i da nije završio fakultet, ali ono u čemu je zaista uživao, bilo je pisanje blog postova. U to vrijeme, naravno nije bilo WordPress-a, jer će ga Met tek kasnije izmisliti, ali on je koristio softver po imenu b2, koji je u osnovama imao velikog udjela u kreiranju Metovog proizvoda.

Želja da ima onlajn mjesto na kojem će čuvati svoje priče i fotografije, a da to mjesto bude kombinacija najboljih karateristika dotadašnjih softvera za blogove, podstakla ga je da se zajedno sa programerom iz Ujedninjenog Kraljevstva – u pitanju je Majk Litl, baci na kreiranje novog softvera koji kasnije dobija naziv WordPress i koji je zaista uspio ujediniti najbolje karakteristike dotadašnjih softvera, što je vjerovatno i razlog velikom uspjehu ovog proizvoda. 🙂

Osim što je fan blog postova, Met je i veliki fan džez muzike, i pitaš se sada kako je to povezano sa WordPress-om?

Pa, kako se opisuje na sajtu wordpress.org, programeri WordPress-a dijele ljubav prema džez muzici, pa su zato sva velika izdanja WordPress-a nazvana u čast džez muzičara.

Ako pogledaš listu, vidjećeš da je to zaista tako – od WordPress verzije 0.1 iz 2004. godine koja je nazvana Miles Davis, imamo preko 40 izdanja WordPress-a, sve dok se ne dođe do postojeće verzije 5.9 iz 2022. godine koja nosi ime Joséphine Baker. Interesantno, zar ne? 😀

I, sada dolazimo do glavne misije Metovog rada i zalaganja na internetu, koja je mnogo veća od kreiranja softvera koji je pogodan za blog sajtove – a to je napraviti internet boljim mjestom!

Velika misija, ali i poruka za kraj, a ja na to još želim da dodam: Prati ono što najviše voliš i neka ti motivi za sve što radiš budu uvijek veći od samo tvoje lične dobrobiti. 🙂

Podijeli sa prijateljima:

Povezani članci:

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Obavještenje

Izdanje XXIV matematičkog lista Dijagonala, dostupno je na našem sajtu i možeš ga naći u sekciji Biblioteka!