Newsletter Subscription

Search

Kompanija doMEn donira sredstva za razvoj dva crnogorska startapa

Kompanija doMEn donira sredstva za razvoj dva crnogorska startapa

Kompanija doMEn d.o.o., registrar crnogorskog nacionalnog domena .ME, je u sklopu svojih društveno odgovornih aktivnosti ove godine proširila svoje djelovanje sa edukacije mladih u STEM oblastima na podršku lokalnog biznisa i lokalne ekonomije, doniranjem finansijskih sredstava dva crnogorska startapa koja za cilj imaju digitalizaciju crnogorskog društva i oporavak ekonomskih aktivnosti.

Od samog početka zdravstvene krize izazvane korona virusom, započeti su razgovori sa dvije lokalne inicijative – Trguj.me i Honorarium, koje su se istakle na prvom crnogorskom online hakatonu, CoronaThon.me, tokom mjeseca aprila.

Na pomenutom takmičenju na kojem su prezentovane ideje za prevazilaženje ekonomske i zdravstvene krize, tim Trguj.Me predstavio je ideju kreiranja domaće platforme za online prodaju poljoprivrednih proizvoda, koju će moći da koristi svako ko se bavi poljoprivrednom proizvodnjom, bez troškova razvoja sajta.

Njihovu prezentaciju na pomenutom takmičenju možeš pogledati u nastavku.

Sa druge strane, Honorarium platforma će povezivati one koji nude određene usluge ili vještine, sa potražnjom za istim, na način kreiranja profila i mogućnosti veće interakcije od standardnih malih oglasa. Kako objašnjavaju kreatori plaforme, najviše će ličiti na društvenu mrežu za zapošljavanje koja će poslužiti svima koji u Crnoj Gori traže posao.

Više o platformi možeš čuti u nastavku od tima Parapet, koji je na pomenutom online hakatonu prezentovao ideju o Honorarium platformi.

[/et_pb_text][et_pb_code _builder_version=”4.5.3” _module_preset=”default”]

“Na osnovu inventivnosti timova i aktuelnosti primjene na sadašnje, ali i na buduće vrijeme, a posebno u smislu uticaja na crnogorsku ekonomiju, odlučili smo da uložimo po 20.000 EUR u ova dva mlada tima i podržimo ih da se razviju kao biznisi.” rekao je Predrag Lešić, izvršni direktor kompanije doMEn.

Iz kompanije posebno ističu da je cilj donacije bio podstaći lokalnu zajednicu:

“Trguj.me i Honorarium su obradili dvije teme koje su krucijalne za crnogorsku ekonomiju a to je – lokalni proizvodi, i zapošljavanje.” dodao je Lešić.

Upoznaj kreatore ideja

Kao predstavnike timove koji stoje iza ovih platformi, kontaktirali smo Mladena Mihailovića i Ivana Radunovića kako bismo razgovarali kako o platformama, tako i o mogućnostima razvoja startapa u Crnoj Gori.

Kako je tekao cijeli proces, objašnjava Mladen Mihailović koji će u narednom periodu raditi na razvoju platforme za zapošljavanje:

“Prije samo par mjeseci, platforma Honorarium je postojala kao ideja u koju je vjerovalo par nas. Kao i mnoge ideje prije toga, Honorarijum je bio u opasnosti da ostane dobra ideja bez realizacije. Međutim, potpuno neočekivano, dobili smo poziv od predstavnika kompanije doMEn koji nam je sopštio da su spremni da podrže našu ideju, a osim novčanog ulaganja, dobili smo i odlične savjete pa sada imamo jasan koncept kako ćemo dalje razvijati platformu. Nadamo se da će realizacija ovog projekta kao posljedicu imati još inovativnih projekata, te da ćemo zajedno pomoći razvoj digitalizacije našeg društva.

Predstavnik tima koji stoji iza platforme Trguj.Me, Ivan Radunović objašnjava da će se kao kreatori platforme posebno pobrinuti za veću vidljivost domaće proizvodnje:

“Svi domaći proizvodi biće istaknuti u pretragama i nosiće poseban žig geografskog porijekla. Želimo da podstaknemo kupovinu domaćih proizvoda i smanjimo izvoz novca iz naše države.“

Cijele razgovore sa njima, uskoro prenosimo na našem portalu, pa nastavi da nas pratiš. 🙂

U nastavku pogledaj projekte koje je u prethodnih 11 godina poslovanja podržala kompanija doMEn.


Osim ove donacije, kao odgovor na krizu izazvanu virusom, kompanija doMEn je martu donirala novčana sredstva u iznosu od 25.000 EUR za kupovinu respiratora i neophodne medicinske opreme za crnogorski zdravstveni sistem, a u prethodnih 11 godina poslovanja, kroz svoje društveno odgovorne aktivnosti namijenjene mladima i približavanju koncepta interneta i novih tehnologija crnogorskom društvu, uložila u zajednicu preko milion eura.

 

Podijeli sa prijateljima:

Povezani članci:

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Budi u toku!

Prijavi se na newsletter i ne propusti novosti, obavještenja i zanimljivosti iz STEM svijeta. :)

Obavještenje

Izdanje XXIV matematičkog lista Dijagonala, dostupno je na našem sajtu i možeš ga naći u sekciji Biblioteka!